Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύχρονη, σημαντική προσφορά

Τον Τάκη Αθηναίο τίμησε σε ειδική εκδήλωση ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Η μουσική δε θα μπορούσε να λείπει από τη βραδιά, που διοργάνωσε προχτές το βράδυ στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ). Πώς άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο, αφού ο τιμώμενος της εκδήλωσης ήταν ένας άνθρωπος, που έχει γράψει τη δική του, ξεχωριστή ιστορία στο βιβλίο της ελληνικής μουσικής; Στον Τάκη Αθηναίο ήταν αφιερωμένη η βραδιά, που διοργάνωσε ο ΠΜΣ, θέλοντας να τιμήσει τον επί δώδεκα χρόνια πρόεδρό του, για την προσφορά του στη μουσική και τους μουσικούς. Στη φορτισμένη από συγκίνηση και αναμνήσεις εκδήλωση ο σύλλογος των μουσικών ανακήρυξε επίσημα τον Τ. Αθηναίο επίτιμο πρόεδρό του.

Τα μουσικά "χρώματα" ενός σεξτέτου άνοιξαν τη βραδιά, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί καλλιτέχνες, από το χώρο της μουσικής και του θεάτρου. Μουσικοί και τραγουδιστές έδωσαν με το δικό τους τρόπο το "παρών" και στη συνέχεια της εκδήλωσης, "ταξιδεύοντας" από την κλασική μουσική, στην τζαζ και από τον Τσιτσάνη στους δρόμους του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

Στον τιμώμενο αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο γενικός γραμματέας του ΠΜΣ, Γρηγόρης Λαμπριανίδης,κάνοντας μια "διαδρομή" στη ζωή και το έργο του, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Κατσαρός,με αφορμή την εκδήλωση, μίλησε για τις κατακτήσεις του σωματείου των μουσικών την τελευταία περίοδο (συγγενικά δικαιώματα, συλλογική σύμβαση εργασίας των μουσικών κ.ά.).

Γεννημένος στις 27 Απρίλη 1920 στην Αθήνα (Νεάπολη Εξαρχείων) και όντας γόνος οικογένειας μουσικών, ο Τάκης Αθηναίος από πολύ νωρίς άρχισε τις μουσικές σπουδές, αρχικά στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο) και αργότερα στο Ωδείο Αθηνών (ανώτερα θεωρητικά). Μετά το Ωδείο Αθηνών έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Κυδωνιάτη, ενώ στη συνέχεια γνωρίζεται με τον Γιάννη Βέλλα, γνωστό συνθέτη της εποχής. Αρχίζει η συνεργασία τους (ενορχηστρώνει κομμάτια του), που γίνεται και η αιτία να μπει ο Τ. Αθηναίος στη δισκογραφία σαν ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας. Συνεργάζεται με την "Κολούμπια - Χιζ Μάστερ Βόιζ" και στη συνέχεια με την "Οντεόν - Παρλοφόν". Μετά το στρατιωτικό του μπήκε στο χώρο σαν αναγνωρισμένος πλέον ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας. Συνεργάζεται με το μουσικό θέατρο και με διάφορα κέντρα διασκέδασης. Εχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς και θιάσους επιθεώρησης, ενώ χρημάτισε ενορχηστρωτής των γνωστότερων τραγουδιών εκείνης της εποχής (δεκαετία '50).

Οπως ανέφερε ο Γρ. Λαμπριανίδης "ο Τ. Αθηναίος υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Ελαφράς Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), καθώς και από τους ιδρυτές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, γι' αυτό και θλίβεται βλέποντας σήμερα την κατάντια του Φεστιβάλ. Πήρε μέρος σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Παράλληλα με τη μουσική του δραστηριότητα ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό. Από το 1984 έως το 1996 διατέλεσε πρόεδρος του ΠΜΣ".

Στην εκδήλωση έστειλε μήνυμα ο υπουργός Πολιτισμού, υποσχόμενος να συμβάλλει σε ζητήματα που αφορούν στον κλάδο των μουσικών και γενικότερα σε θέματα παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ