Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
EUROPOL
Κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στους λαούς

Ο στόχος ίδρυσης μιας ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας δεν είναι και πολύ πρόσφατος.

Η έμπνευση, τα στάδια και οι προοπτικές ολοκλήρωσης του στόχου αυτού ασφαλώς έχουν σχέση και πηγάζουν από τις ίδιες τις εξελίξεις που αφορούν την καπιταλιστική ενοποίηση της Ευρώπης, τις ανάγκες διασφάλισης της ελεύθερης κυκλοφορίας του κεφαλαίου, που απαιτούν την ανάπτυξη και γιγάντωση των κρατικών και διακρατικών κατασταλτικών μηχανισμών.

Ετσι, έχει σημασία να τονίσουμε την αρχική ιδέα, την προοπτική που δόθηκε από την αρχή και τη σταδιακή προώθηση αυτού του στόχου.

  • Από τις αρχές της 10ετίας του '70 η Γερμανία είχε ζητήσει την ίδρυση μιας "Ευρωπαϊκής υπηρεσίας διώξεως του εγκλήματος".

Ο γερμανός διευθυντής του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών και Schreiber δήλωνε: "Εμείς οι Γερμανοί με την Ομοσπονδιακή κρατική δομή μας έχουμε καλές εμπειρίες σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ασφάλειας. Ο δρόμος που ανοίξαμε στη Γερμανία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

  • Στην ευρωπαϊκή διάσκεψη του Λουξεμβούργου η εισήγηση του Κολ έλεγε : "Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί μέσω συνθήκης η ίδρυση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος (Europol) με στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος... που σ' ένα πρώτο σχέδιο θα αποτελέσει κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών, μετά δε σε ένα δεύτερο στάδιο θα μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα αρμοδιοτήτων δράσης και εντός των κρατών - μελών" .

Οι βάσεις πλέον είχαν μπει.

Ετσι η προεργασία που μεσολάβησε οδήγησε πλέον στην απόφαση για την ίδρυση της Europol στην ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής του Μάαστριχτ (9 - 10 Δεκέμβρη '91)

Εκεί, στη σχετική δήλωση περί αστυνομικής συνεργασίας δόθηκαν οι προσανατολισμοί για το περιεχόμενο και τις μορφές ανάπτυξής της που περιλαμβάνονται πλέον στη σύμβαση της Europol που συμφωνήθηκε στις Κάννες τον Ιούνη του '95 και έρχεται τώρα για επικύρωση από την ελληνική Βουλή.

Στο μεταξύ για να προλειανθεί και το έδαφος προχώρησε η ίδρυση της μονάδας δίωξης ναρκωτικών (Europol) που με την ίδρυση και ανάληψη της δραστηριότητας της Europol θα πάψει να λειτουργεί όπως προβλέπεται στο άρθρο 45 της σύμβασης Europol.

  • Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία υλοποίησης αυτών των σχεδίων, εύκολα θα διαπιστώσει ότι τα περί δίωξης της εγκληματικότητας αποτελούν απλώς το άλλοθι για την ίδρυση και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων ενός διακρατικού κατασταλτικού μηχανισμού των λαϊκών κινημάτων. Ετσι:
  • Στην ίδια τη σύμβαση της Europol πλέον αποτυπώνεται όχι μόνο η ενυπάρχουσα στο κείμενο διεύρυνση αρμοδιοτήτων δραστηριοποίησης, αλλά και η δυνατότητα παραπέρα επέκτασής τους.
  • Ακριβώς αυτό αποτυπώνεται στις αποφάσεις της διακυβερνητικής του Αμστερνταμ που διευρύνει την αστυνομική συνεργασία σε νέους τομείς και με πιο προωθημένες μορφές.

Ετσι, η Βουλή καλείται να ψηφίσει μία σύμβαση που εκτός του ότι απαγορεύει ακόμη και τη διατύπωση επιφυλάξεων από τα Κοινοβούλια (άρθρο 44), ήδη έχουν μπει οι βάσεις για την τροποποίησή της προς την κατεύθυνση που από την αρχή είχε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ