Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
O ρόλος της EUROPOL

Η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός γιγάντιου μηχανισμού παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών κινημάτων.

Αυτό φαίνεται καθαρά και από το κείμενο που προωθείται, το ιστορικό και τις αιτίες ίδρυσης της Europol, αλλά και την άμεση ή μεσοπρόθεσμη προοπτική που χαράζει γι' αυτήν η Συνθήκη του Αμστερνταμ και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Ετσι το Κοινοβούλιο καλείται, με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να επικυρώσει μία σύμβαση που ωμά απαγορεύει στα Κοινοβούλια ακόμη και τη διατύπωση επιφυλάξεων γι'αυτήν, που διαμορφώνει ένα στεγανό, από κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο, μηχανισμό.

Η Ευρωαστυνομία θα 'χει πλέον τα χέρια της λυμένα για μια ανεξέλεγκτη δραστηριότητα:

- Με τη διάθεση προσωπικού και δαπανών από κάθε χώρα για κάθε είδους μελέτες που αφορούν την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό των αστυνομικών υπηρεσιών, τις τεχνικές και ανακριτικές μεθόδους.

- Με τη δυνατότητα του Συμβουλίου της ΕΕ να διευρύνει τις αρμοδιότητες της Europol και να εισάγει νέους ορισμούς μορφών εγκληματικότητας.

- Με ολόκληρο σύστημα συλλογής, καταγραφής, επεξεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

- Γι' αυτό κυβέρνηση και ΝΔ προώθησαν την ψήφιση της Συμφωνίας Σένγκεν, του Ν.2472, που νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα και καθιερώνει την ελεύθερη ροή πληροφοριών στην ΕΕ και όχι μόνο.

Το τι επιδίωκαν μ' αυτή τη σταδιακή προεργασία είναι φανερό.

Η κατεύθυνση που έχει η Europol φαίνεται και από τις αποφάσεις της πρόσφατης διακυβερνητικής του Αμστερνταμ, που καθιστούν ήδη το υπάρχον κείμενο της Europol ξεπερασμένο!

Ετσι η νέα Συνθήκη του Αμστερνταμ καθιερώνει:

* Την περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας με την οργάνωση ανάμεσα σε άλλα ακόμη και επιχειρησιακών δράσεων κοινών ομάδων υπό την αιγίδα της Europol. (Εκτός των ΝΑΤΟικών ασκήσεων θα έχουμε και κοινές αστυνομικές ασκήσεις!).

* Την ενσωμάτωση στο Κοινοτικό Δίκαιο της Συμφωνίας Σένγκεν.

- Ας αφήσουν λοιπόν οι ευρωλάτρες τα παραμύθια περί αντιμετώπισης της διεθνούς εγκληματικότητας και ας πάψουν να την περιορίζουν στα μέτρα τους. Εγκληματικότητα δεν είναι μόνο ή κυρίως ορισμένα φαινόμενα που κι αυτά είναι παράγωγα της ιδεολογίας του κέρδους. Το θερμοκήπιο που μέσα του γεννιέται το οργανωμένο έγκλημα είναι το κοινωνικο-πολιτικό σύστημα που επικρατεί.

Ας μην ξεχνάνε οι ιθύνοντες ότι δεν είναι σπάνια η ανάμειξη και διαπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος με αστυνομικές, δικαστικές αρχές, ακόμα και με πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

* * *

Σήμερα το μεγαλύτερο και διεθνώς οργανωμένο έγκλημα διαπράττει το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.

Αυτοί που καλύπτουν και συμμετέχουν στην εγκληματική δράση του ιμπεριαλισμού, που καταδικάζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση δισεκατομμύρια ανθρώπους, που στηρίζουν τα αμύθητα πλούτη τους στην κλεψιά της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων. Οι μεγαλέμποροι που πλασάρουν τα ναρκωτικά στη νεολαία και όσοι αναλαμβάνουν την ιδεολογική και πολιτική διευκόλυνσή τους. Αυτήν την εγκληματικότητα δεν τη συγκαταλέγουν ή την καταστούν νόμιμη!

Και ρωτάμε: Αυτούς θα κυνηγήσει η Europol;

Θα τιμωρήσει τους εγκληματίες, που έστειλαν στο βυθό τα εκατοντάδες γυναικόπαιδα από την Αλβανία;

Αν είναι έτσι, τότε να συμφωνήσουμε κι εμείς!

Ομως δεν είναι αυτός ο στόχος της Europol.

Αλλωστε δεκάδες μηχανισμοί έχουν φτιαχτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να την αντιμετωπίσουν.

Η πείρα δείχνει ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα κατ' αυτό τον τρόπο, αλλά πολλαπλασιάζεται γιατί έχει τις βάσεις της στην ανεξέλεγκτη δράση του κεφαλαίου. Οσο δε θίγεται αυτή η δράση, το πρόβλημα θα μεγαλώνει μαζί με τις δυνάμεις καταστολής, "απαιτώντας" το πολλαπλασιασμό τους.

* * *

Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος δεν έχει ανάγκη ούτε στεγανών από τα Κοινοβούλια μηχανισμών, ούτε προϋποθέτει την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Συνδέεται πρώτα απ' όλα με πολιτική πρόληψης, με την αλλαγή του προσανατολισμού των διωκτικών αρχών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι του λαϊκού κινήματος, με την ισότιμη διεθνή συνεργασία και όχι με τις σχέσεις εξάρτησης που θα ενταθούν με την Europol.

Γι' αυτό στόχος της ΕΕ πάνω απ' όλα είναι η θωράκιση του καθεστώτος της μονοπωλιακής κυριαρχίας, η αποτροπή της ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Ολοι αυτοί οι μηχανισμοί διαμορφώνουν τη "νέα τάξη" στα δημοκρατικά δικαιώματα, επιβεβαιώνουν τη μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση της ΕΕ, αποδείχνουν ότι προϋπόθεση της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων είναι οι νέοι περιορισμοί στα δημοκρατικά δικαιώματα και η γιγάντωση των κρατικών και διακρατικών μηχανισμών καταστολής των λαϊκών κινημάτων.

Στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ΕΕ πληθαίνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις και τα μέτρα περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών. Ο αυταρχισμός δυναμώνει.

Οι δίκες και καταδίκες αγωνιζόμενων τμημάτων, οι δικαστικές απαγορεύσεις απεργιών, η αυταρχική κυβερνητική συμπεριφορά, η παρακολούθηση και καταγραφή των δραστηριοτήτων των μαζικών λαϊκών οργανώσεων, οι απειλές περιορισμού των συγκεντρώσεων είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδείχνει πλούσιο έργο στη διαμόρφωση και συγκρότηση νέων αστυνομιών.

* Ιδιωτικές αστυνομίες.

* Δημοτική αστυνομία με νέες αρμοδιότητες και ανάλογη συγκρότηση.

* Προώθηση συνοριακής αστυνομίας.

Και ας έχει η Ελλάδα τους περισσότερους αστυνομικούς ανά κάτοικο σ' όλη την Ευρώπη.

* * *

Η παραβίαση και το σάρωμα των δημοκρατικών ελευθεριών δεν οφείλεται στο "δημοκρατικό έλλειμμα" της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό της εξουσίας του πολυεθνικού κεφαλαίου και προωθείται με ταχείς ρυθμούς από φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις.

Εχει σημασία να επισημάνουμε την επιβεβαίωση της κατεύθυνσης αυτής στα κείμενα των αποφάσεων του Αμστερνταμ, που το περιεχόμενο τους γίνεται επιμελής προσπάθεια να αποκρυφτεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και από το ΣΥΝ.

Ενώ και σωστά καταψήφισε τη Σένγκεν και το νόμο για το φακέλωμα, στην επερχόμενη επικύρωση του Αμστερνταμ, ετοιμάζεται να ψηφίσει από ένα "κριτικό ναι" ως ένα... δυναμικό "παρών", παρόλο που η βασική αλλαγή που περιέχεται εκεί είναι η ενσωμάτωση, στο κοινοτικό κεκτημένο, της Συνθήκης Σένγκεν και η ένταση της αστυνομικής συνεργασίας.

Αυτό αφορά και αρκετούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χάριν δημαγωγίας καταψήφισαν τη Σένγκεν, ενώ είναι έτοιμοι και με τα δύο χέρια να την ενσωματώσουν στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Ανάλογη άποψη κατέθεσε και το ΔΗΚΚΙ, που καταψήφισε μεν τη σύμβαση Εuropol στην επιτροπή της Βουλής, αλλά πάσχισε να πείσει ότι παρά τη διαφωνία του κινείται και θα κινείται μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, ενώ δεν εξήγησε βέβαια πώς μπορεί να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα, έστω σ' αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ΕΕ.

* * *

Είναι φανερή η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και να μπολιάσει το περιεχόμενο των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Αλλωστε σε κάθε του βήμα πλέον θα αντιμετωπίζει τον πολύμορφο αυταρχισμό. Χρειάζεται και μπορεί να αναπτυχθεί ένα πλατύ κίνημα για την ενημέρωση και εναντίωση του ελληνικού λαού στα νέα δεσμά των κατακτημένων ελευθεριών του, ενάντια:

* Στην επικύρωση της Εuropol από τη Βουλή.

* Στη συμμετοχή της Ελλάδας στο σύστημα Σένγκεν.

* Για την κατάργηση του νόμου 2472 για το φακέλωμα.

* Για τη διάλυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής που λειτουργούν στα Σώματα Ασφαλείας.

Πρόκειται στο σύνολό τους για ζητήματα που η πάλη ενάντια στην κατάσταση, που διαμορφώνουν, μπορεί να αγκαλιάσει τον ελληνικό λαό, να συμβάλει στην αποκάλυψη του ρόλου και του χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και με τα συνθήματα, τους στόχους και τη μαζικότητά της μπορεί ν' ανοίξει δρόμους για την ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και του μετώπου.

Κείμενα: Γιάννης ΝΑΚΗΣ - Δημήτρης ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ