Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Υπόθεση όλων ο αγώνας

Την αντίθεσή τους στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διατράνωσαν στη Λάρισα εργαζόμενοι και άνεργοι

Την αντίθεσή τους στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην προσπάθεια να καταργηθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,εκδήλωσαν χτες βράδυ εργαζόμενοι και υπάλληλοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, λαμβάνοντας μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και άνεργοι των κλειστών βιομηχανιών του νομού, καθώς και συνταξιούχοι.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Τάκης Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αναφέρθηκε στην πολυμέτωπη επίθεση βιομηχάνων - κυβέρνησης - ΕΕ εναντίον της εργατικής τάξης, που αποσκοπεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιωτική υπόθεση, ενώ αυξάνει την ανεργία με απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο ή μεταφορά των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.

Οσον αφορά στις προτάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο ομιλητής αναρωτήθηκε σε τι διαφέρουν από τις θέσεις των βιομηχάνων και τόνισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Β. Κουτσογιάννης,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντ. Σκυλλάκος,γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και ο Γ. Χώτος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

Στο ψήφισμα που διάβασε ο Θ. Βασιλείου,μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, αναφέρονταν τα αιτήματα των εργαζομένων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται: Να υπογραφεί μονοετής Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, άμεσα με 8.000 κατώτερο μεροκάματο και 200.000 κατώτερο μισθό από 1.1.98 και υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων. Καθιέρωση 35ωρου, 5ήμερου, 7ωρου χωρίς μείωση αποδοχών με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Κατώτερη σύνταξη 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Να σταματήσει το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας. Να μην προχωρήσει η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο. Να σταματήσει η βιομηχανική συρρίκνωση της περιοχής και της χώρας, που οδηγεί στην ανεργία και την απελπισία χιλιάδες εργαζόμενους. Επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας. Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση με νόμο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε επαγγέλματα μη εποχικά. Απαγόρευση των απολύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Να δημοπρατηθούν άμεσα οι 300 εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ