Η περίπτωση του ΟΣΕ - που η κυβέρνηση δέχτηκε να τον "φεσώσει" για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Ταβουλάρη - δείχνει τις αιτίες διόγκωσης των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ
Την ώρα που σύσσωμοι οι διάφοροι "σωτήρες" επιχειρούν να εξαγνίσουν τον τόπο από την κακοδαιμονία των Δημοσίων Επιχειρήσεων, μία κυβερνητική απόφαση έρχεται να επαναεπιβεβαιώσει ότι τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ έχουν αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τα θησαυροφυλάκια των "βαρόνων" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.Η περίπτωση αφορά τον ΟΣΕ και σχετίζεται με το σκάνδαλο που συντελέστηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, προκειμένου να περάσουν στον έλεγχο του ιδιώτη Ν. Ταβουλάρη,χρεώνοντας τον ΟΣΕ με έλλειμμα 500 εκατ. δρχ., απόφαση που εκ των υστέρων έχει προκαλέσει έριδες μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και του ΟΣΕ.
Συγκεκριμένα, κυβέρνηση - μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης - διοίκηση του ΟΣΕ και διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, στα πλαίσια της ικανοποίησης των επαχθών όρων που επέβαλε ο Ταβουλάρης ως υποψήφιος τότε αγοραστής των Ναυπηγείων Ελευσίνας, συμφώνησαν να εκδώσουν νέες εγγυητικές επιστολές για τις εργασίες που έκανε το Ναυπηγείο για λογαριασμό του ΟΣΕ και αντιστοίχως με την έκδοση των νέων να εκπέσουν οι παλαιές. Οι παλαιές εγγυητικές επιστολές αναφέρονταν σε 1,7 δισ. δρχ. και με το πρόσχημα ότι η επιχείρηση με την πώλησή της θα αλλάξει νομική μορφή, οι παραπάνω εκπρόσωποι συμφώνησαν από κοινού να εκδοθούν νέες εγγυητικές επιστολές, πλην όμως κατά το ένα τρίτο περίπου των παλαιών, και συγκεκριμένα της τάξης των 550 εκατ. δρχ., με την υποχρέωση ότι ο ΟΣΕ, αμέσως μετά την έκδοση των νέων εγγυητικών, θα επέστρεφε τις παλαιές στην Εμπορική Τράπεζα. Συμφωνήθηκε δε το εν λόγω συμφωνητικό να περιέλθει στη σύμβαση για την πώληση των Ναυπηγείων, αίτημα που πρόβαλε ο ΟΣΕ, προκειμένου να είναι καλυμμένος, υπόσχεση όμως που το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τήρησε, ίσως για να αποκρύψει από τη Βουλή μία ακόμη σκανδαλώδη ρύθμιση.
Ετσι η διοίκηση του ΟΣΕ αρνείται να επιστρέψει στην Εμπορική Τράπεζα το σύνολο των παλαιών εγγυητικών επιστολών και προσφέρει μόνο τη διαφορά των παλαιών με τις νέες. Από την πλευρά της η Εμπορική Τράπεζα ζητάει την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης έτσι ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Οσο για το υπουργείο Ανάπτυξης, φροντίζει απλά και μόνο το θέμα να μην πάρει έκταση δημοσιοποίησης, αφού επί της ουσίας όσον αφορά τους στόχους του και την πολιτική του δεν έχει να επιλύσει απολύτως τίποτα. Ο στόχος της πώλησης των Ναυπηγείων και της ενίσχυσης του Ταβουλάρη εκπληρώθηκε και άρα δεν τον απασχολεί εάν τα 550 εκατ. δρχ. θα καταγραφούν ως έλλειμμα στον ΟΣΕ ή στην Εμπορική. Εξάλλου και για τα δύο αυτά νομικά πρόσωπα έχει ήδη στα σκαριά ανάλογα σχέδια με αυτά για τα Ναυπηγεία.