λ9
Πέρασαν 50 χρόνια από τη δολοφονία του αγαπημένου μου αδελφού ΘΑΝΑΣΗ Χ. ΛΑΜΠΡΟΥ στο Μακρονήσι. Στις 29 Φλεβάρη, μέρα Κυριακή, άρχισε η μεγάλη σφαγή των φαντάρων του πρώτου Τάγματος Σκαπανέων. Από τις πρώτες ριπές των πολυβόλων, που ξέφρενα κροτάλιζαν, χτυπώντας τους φαντάρους στο ψαχνό, έπεσε νεκρός στα 33 του χρόνια ο Θανάσης, σπαράζοντας ένα "οχ Μάνα". Ενα "οχ μάνα", που εξέφραζε την οργή, την απορία, τη διαμαρτυρία και την κατάρα του για το φρικτό αυτό έγκλημα. Το έγκλημα που οργάνωσε και εκτέλεσε το επίσημο κράτος των μεταβαρκιζιανών κυβερνήσεων, οι οποίες έκλεισαν τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης στο νέο Νταχάου, το Μακρονήσι.
Ο Θανάσης, ένας τίμιος δουλευτής της γης που γύρισε από το αλβανικό μέτωπο με κρυοπαγήματα, ένθερμος οπαδός του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στην περίοδο της Κατοχής, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ και γι' αυτό στάλθηκε στο Μακρονήσι, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.
Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, το οποίο δεν απαρνήθηκε ο αδελφός μου.
Χρήστος Χ. Λάμπρου
* * *
Στις 24 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΝΙΑΡΗ.
Στη μνήμη του, η οικογένειά του, τα αδέρφια του και οι αδερφές του προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 25.000 δρχ.
* * *
λ81
Ο ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ Δημ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ από την Κυψέλη (Χώσεψη) Αρτας, ενωμοτάρχης Χωροφυλακής, ήταν από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Αρτας. Στον Εμφύλιο, από το 1946 εντάχθηκε στο ΔΣΕ.
Σκοτώθηκε το 1947 σε ενέδρα στο χωριό Παλιοκαρυά Τρικάλων.
Ο ΚΩΣΤΑΣ Δημ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ γεννήθηκε το 1908 στην Κυψέλη. Δάσκαλος, μέλος του ΚΚΕ από το 1930. Εξορίστηκε από τη μεταξική δικτατορία στον Αϊ - Στράτη από όπου δραπέτευσε και βγήκε στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Αξιωματικός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας και πέθανε τον Απρίλη του 1994 στο Σιμπίου της Ρουμανίας.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Γιάν. ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ από την Κυψέλη, μέλος του ΚΚΕ από προπολεμικά, εξορίστηκε από τη μεταξική δικτατορία στη Φολέγανδρο. Δραπέτευσε και εντάχθηκε στον ΕΑΜ. Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Αρτας. Ηταν στο τμήμα του Παλιούρα.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Γιάν. ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ από την Κυψέλη στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ. Τον Οκτώβρη του 1946 χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα Παλιούρα ως σύνδεσμος, αργότερα αποκόπηκε από την ομάδα, αρρώστησε βαριά και πέθανε στις 25 Νοέμβρη 1947.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Βασ. ΑΓΓΕΛΗΣ από την Κυψέλη, μέλος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, διώχτηκε μετά τη Βάρκιζα. Κατέφυγε στο ΔΣΕ στο τμήμα του Παλιούρα.
Σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Αρτας μαζί με τον Παλιούρα.
Ο ΜΑΝΘΟΣ Βασ. ΑΓΓΕΛΗΣ,αδελφός του Αντώνη, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, στο τμήμα του Παλιούρα. Διέφυγε τον κλοιό, πιάστηκε άρρωστος σε ενέδρα στο δυτικό Κόζιακα Τρικάλων. Δολοφονήθηκε αργότερα.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Στέφ. ΑΓΓΕΛΗΣ από την Κυψέλη, δολοφονήθηκε από τμήμα Χωροφυλακής Βουλγαρελίου Αρτας στις 17 Αυγούστου 1947.
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Δημ. ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ από την Κυψέλη, μέλος του ΚΚΕ, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στην 1η Θεσσαλική Μεραρχία.
Σκοτώθηκε το καλοκαίρι του 1949 στην περιοχή Αγράφων.
Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Φώτη ΜΑΚΑΒΕΛΟΣ από την Κυψέλη, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, πιάστηκε και δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη του 1946 στο χωριό Ανεμοράχη Αρτας.
Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΛΟΥΔΑΣ από την Κυψέλη, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 19 Φλεβάρη 1943 στη Θέση Καλτσιόνα Αρτας.
Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ,αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 13 Σεπτέμβρη 1944 στο χωριό Κομπότι Αρτας.
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΤΣΑΣ από την Κυψέλη, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στο χωριό Πέτα Αρτας στις 13 Σεπτέμβρη 1944.
Τα αδέρφια ΔΗΜΗΤΡΗΣ και ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑΣ, αξιωματικοί του ΕΛΑΣ από την Κυψέλη, στη μάχη της Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου, σκοτώθηκε ο Αλέκος. Ο Δημήτρης, βαριά τραυματισμένος, πιάστηκε και μεταφέρθηκε στο Χαϊδάρι. Εκτελέστηκε το 1944.
Οι ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ και ΗΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ από την Κυψέλη πιάστηκαν στο χωριό τους, πέρασαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν το 1948.
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κώστα ΠΑΠΠΑΣ (Σακκάς) γεννήθηκε το 1920 στην Κυψέλη. Σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το 1940 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στον ΕΛΑΣ κατατάχτηκε στο 1942 και στις 20 Μάρτη 1947 βγήκε και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ. Στις 7 Ιούνη 1948 ονομάστηκε λοχαγός πολιτικός επίτροπος. Ηταν πολιτικός επίτροπος στο 601 τάγμα της 14ης Ταξιαρχίας. Επεσε στο ύψωμα Μπίκοβικ του Βίτσι στις 11 Νοέμβρη 1948. Ταγματάρχης πολιτικός επίτροπος τιμημένος νεκρός με Διάταγμα της 13 Δεκέμβρη 1948.
Ο ΔΗΜΟΣ Βασ. ΠΑΠΠΑΣ από την Κυψέλη, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Αρρώστησε βαριά και πέθανε το 1943.
Στη μνήμη των παραπάνω παλικαριών, οι συγχωριανοί τους Βασίλης και Γεωργία Α. Αγγέλη, Βασίλης Γ. Αγγέλης, Κώστας Δ. Βαγενάς, Ιωάννα Α. Κοτελίδα, Γιώργος Δ. Κουτσοσπύρος, Γιάννης Β. Μακαβέλος, Παντελής Α. Μπαλάφας, Χρήστος Γ. Μπαλάφας, Αντώνης Ν. Μπλέτσος, Χρήστος Νταβαντζής, Χρήστος Ν. Πουρναράς, Νίκος Χ. Πουρναράς, Κώστας Γ. Πουρναράς, Ιλιάνα Τηλέμαχου Πουρναρά, Ειρήνη Π. Σιόντη και Γιάννης Χ. Τζούμας πρόσφεραν 120.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
* * *
λ18
Στη μνήμη της μητέρας μας ΣΟΦΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και της αδελφής μας ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ,μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στη διάρκεια του Εμφύλιου, και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κιλκίς, 30.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
Σούλα - Κίτσα
* * *
λ9
Στις 19 Γενάρη 1998 έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και λοχαγός του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ.Γεννήθηκε στη Μόρφη Κοζάνης το 1912. Ηταν γιος πολυμελούς οικογένειας και γνώρισε τη φτώχεια και τις στερήσεις. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940. Στην Κατοχή, αντάρτης του ΕΛΑΣ κυνηγήθηκε από τις παρακρατικές οργανώσεις και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Στη διάρκεια του Εμφύλιου, σκοτώθηκε στη Μουργκάνα ο μικρότερος αδελφός του, επίσης μαχητής του ΔΣΕ. Τον πατέρα του, παρακρατικοί τρομοκράτες τον οδήγησαν σε ναρκοπέδιο και εκεί εξοντώθηκε.
Στη μνήμη του, ο φίλος του Νικόλαος Ευαγγελόπουλος πρόσφερε στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.
* * *
λ27
Προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ και της Οχτωβριανής Επανάστασης και στη μνήμη των γονιών μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ ΦΥΝΤΑΝΙΔΗ και της συζύγου ΖΗΝΟΒΙΑΣ προσφέρω 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μετεώρων Θεσσαλονίκης.
Αλέκος Φυντανίδης
* * *
λ9
Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΑΡΙΣΝΙΚΟΦ.
Στη μνήμη του, η μάνα του Αθηνά προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
* * *
λ36
Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΗΣ (Ψάλτης) γεννήθηκε το 1907 στην Καρωτή Διδυμότειχου. Μέλος του ΚΚΕ και ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.
Σκοτώθηκε το 1948.
Η ΔΑΦΝΗ Αξιώτη ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΟΥ, σύζυγος του Λάμπρου, γεννήθηκε το 1908 στην Καρωτή. Ηταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Σόφια.
Επαναπατρίστηκε τον Ιούνη του 1980 και πέθανε στις 17 Ιούνη 1987.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Δημ. ΤΟΠΑΛΟΥΔΗΣ γεννήθηκε στη Μάνη Διδυμότειχου. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη στις 27 Μάη 1989.
Ο ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗΣ ΤΟΠΟΥΛΙΔΗΣ,αδελφός του Γιάννη από τη Μάνη, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ και σκοτώθηκε το 1948.
Στη μνήμη τους, ο Γιώργος και η Χρυσούλα Πολυμερίδου πρόσφεραν 40.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πάνω Ζωγράφου.
* * *
λ9
Συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής ΑντίστασηςΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ.
Στη μνήμη του, ο γιος του Παναγιώτης Αντωνίου πρόσφερε 200 μάρκα Γερμανίας στην ΚΟΒ Βούπερταλ.
* * *
λ9
Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής ΑντίστασηςΒΑΣΙΛΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ από το χωριό Καστράκι Καλαμπάκας.
Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στη ΝΕ Τρικάλων 15.000 δρχ.
* * *
λ9
Στις 28 Γενάρη 1998, πέθανε ο βετεράνος κομμουνιστής και αντιστασιακός ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ.Την επόμενη Κυριακή, 8 Μάρτη, γίνεται στο χωριό του Πέλλα Σιδηρόκαστρου, το 40ήμερο μνημόσυνό του.
Ο Χρήστος Κοσμίδης γεννήθηκε το 1912. Καταγόταν από τον Πόντο. Ορφανός από πατέρα, ήρθε με τη μάνα του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Πέλλα. Ηταν αγωνιστής ενθουσιώδης, πιστός και αταλάντευτος στις κομμουνιστικές του ιδέες. Σε κάθε εθνικό και κοινωνικό προσκλητήριο ήταν παρών και πάντα στην πρώτη γραμμή. Εφεδρος αξιωματικός Πεζικού πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και κατόπιν στον ΕΛΑΣ και στο ΔΣΕ. Από διάφορες διοικητικές θέσεις, δρασκέλισε τα ένδοξα βουνά της Νιγρίτας, των Κερδυλλίων Σερρών και Δράμας. Ηταν από τις μορφές που εμπνέουν και παραδειγματίζουν. Είχα την τύχη να συμπολεμήσω μαζί του, τόσο στον ΕΛΑΣ, όσο και στο ΔΣΕ. Δε σχολίαζε τις διαταγές, δε μεμψιμοιρούσε με τις αποφάσεις. Ελαχε σε μένα, όταν συγκροτούσαμε τις πρώτες ομάδες του ΕΛΑΣ στην περιοχή Νιγρίτας, να του ανακοινώσω απόφαση της Κομ. Επιτροπής να βγει στο βουνό, στον ΕΛΑΣ. Ηξερα ότι είχε οικογένεια. Μάνα, γυναίκα και νεογέννητο αβάπτιστο κοριτσάκι και ζούσαν μόνο με το δικό του μισθό, που δούλευε ως αρχιφύλακας στην Αγροφυλακή. Με άκουσε με προσοχή και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, απλά, μου λέει: Είμαι έτοιμος. Βαφτίσαμε την πολυαγαπημένη του κόρη Δέσποινα - έτσι γίναμε κουμπάροι - και βγήκε στον ΕΛΑΣ, πλαισιώνοντας τα πρώτα τμήματα της Νιγρίτας. Ηταν διοικητής του 21ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσε την πόλη των Σερρών από τους Βούλγαρους φασίστες.
Στο ΔΣΕ από τους πρώτους αντάρτες στην περιοχή της Νιγρίτας, έφτασε στο αξίωμα του διοικητή της 132ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.
Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, με αποστολή κατέβηκε στην Ελλάδα παράνομα και πήρε μέρος στην ανασυγκρότηση των παράνομων κομματικών οργανώσεων.
Λάτρευε την οικογένειά του. Τελευταία, παρά την προχωρημένη ηλικία του, βοηθούσε τις οργανώσεις των Σερρών, όσο μπορούσε. Πέθανε όρθιος σαν πλάτανος, μέσα στο ταξί, στο δρόμο για το χωριό του.
Αναπαύσου ήσυχος, Χρήστο. Η σημαία του αγώνα που κράτησες επί πέντε δεκαετίες βρίσκεται σε γερά χέρια της νέας γενιάς. Θα σε έχουμε πάντα στην καρδιά μας.
Βαγγέλης Κωστούδης (Αλέξης)
* * *
λ9
Στις 25 Φλεβάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΤΑΣΟΣ ΟΥΛΚΕΡΟΓΛΟΥ,μέλος του ΚΚΕ και υπερασπιστής της πολιτικής γραμμής του ΚΚΕ. Η απουσία του στη "Μικρή Βουλή" στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι αισθητή ακόμα και στους πολιτικούς του αντιπάλους. Εκεί ο Τάσος Ουλκερόγλου, μέσα από τη λαϊκή έκφραση με τον δικό του αυθόρμητο τρόπο, μιλούσε τη γλώσσα του κόμματός μας και αποτελούσε πόλο έλξης στις συζητήσεις.
Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρουμε 6.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
Οι σύντροφοι και φίλοι του στη "Μικρή Βουλή"
* * *
λ9
Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΤΟΥΛΑΤΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και τακτικού αναγνώστη του "Ριζοσπάστη" και με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων, 40.000 δρχ. προς τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΕ.
Ο αδελφός του Νικόλαος Τουλάτος
Τα ανίψια του Μιχάλης και Παντελής Τουλάτος
Ο γαμπρός του Ζήσης Καραβάς
* * *
λ9
Την επόμενη Κυριακή, 8 Μάρτη, στην εκκλησία του Τσοτυλίου Γρεβενών θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.Γεννήθηκε το 1918. Καταγόταν από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Το 1924 ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς του και ζούσαν στο Τσοτύλι. Ηταν Τριατατικός. Διώχτηκε μετά τη Βάρκιζα, ως αντιστασιακός, πιάστηκε, φυλακίστηκε και όταν αφέθηκε ελεύθερος το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε σε εργοστάσιο βαμβακομηχανών, διακρίθηκε επανειλημμένα και του απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις.
Επέστρεψε στην πατρίδα το 1985 μαζί με τη σύζυγό του και ζούσε στο Νέο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.
Πέθανε στις 29 Γενάρη και κηδεύτηκε στο χωριό του.
Στη μνήμη του πρόσφεραν: Η σύζυγός του και τα παιδιά του 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Ελευθερίου - Κορδελιού της ΠΕΑΕΑ. και έξι συναγωνιστές και φίλοι του 8.500 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".