Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το "γαϊτανάκι" των πρόωρων εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το σενάριο το είχε (ξανα)κυκλοφορήσει πριν δύο βδομάδες ο Τζον Μπάρχαμ στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", αλλά χθες έδειξε να ισχυροποιείται: ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος - στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας, χωρίς να συμμετέχει σ' αυτόν - είπε πως αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Μιλώντας στα μέλη του κόμματός του, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ είπε ότι "όλες οι ενδείξεις" συνηγορούν πως η κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ "εγκαταλείπει το πρόγραμμά της" και στοχεύει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. "Η απόφαση έχει ληφθεί. Η κυβέρνηση έχει στόχο τις εκλογές", φέρεται να έχει πει σύμφωνα με το "Ρόιτερ".

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, πάντως, διέψευσε τη Δευτέρα την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων. "Οριστικά, δε σκεπτόμαστε πρόωρες εκλογές", είπε στο πρακτορείο "Ανατολή".

Οι ισλαμιστές

Ενώ αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών σφράγιζαν χθες τα κεντρικά γραφεία του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας στην Αγκυρα, 57 βουλευτές του κηρυχθέντος και επισήμως εκτός νόμου πολιτικού σχηματισμού "μετανάστευαν" στο Κόμμα της Αρετής.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο αριθμός των ισλαμιστών βουλευτών που έγιναν μέλη του νέου κόμματος ανέρχεται σε 63.

Το κόμμα της Αρετής καθίσταται έτσι τέταρτη πολιτική δύναμη στην τουρκική Βουλή.

Πιθανότερος ηγέτης του νέου ισλαμικού κόμματος θεωρείται ο παλιός συνεργάτης του Ερμπακάν, Ρετσάι Κουτάν, 68 ετών. Ο Κουτάν ήταν στο πλευρό του Ερμπακάν επί 30 χρόνια και θεωρείται μετριοπαθής. Αναμένεται να ηγηθεί του κόμματος της Αρετής για ένα διάστημα έξι μηνών, μέχρι την πραγματοποίηση του συνεδρίου του κόμματος.

"Ο νέος πολιτικός σχηματισμός θα ανήκει στο χώρο του κέντρου και δε θα φέρει ισλαμικά θέματα στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής", δήλωσε ο Κουτάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους των ισλαμιστών βουλευτών για την πορεία που θα ακολουθήσουν μετά τη διάλυση του Κόμματος της Ευημερίας.

Νύχτα συγκρούσεων

Είκοσι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ολονύκτιων συγκρούσεων, ανακοίνωσαν χθες κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Κατά την ανακοίνωση, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ορεινή περιοχή κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ, όταν Κούρδοι αντάρτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον στρατιωτικής περιπόλου, προχθές βράδυ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι το πρωί.

Από το 1984, απαρχή της εξέγερσης των αυτονομιστών Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν σκοτωθεί πάνω από 27.000.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλάζει η σύνθεση του «πολιτικού Ισλάμ» (2001-07-20 00:00:00.0)
Απεργία κατά των υπαγορεύσεων του ΔΝΤ... (1999-08-13 00:00:00.0)
Συν ΔΝΤ και χείρα κίνει... (1999-08-12 00:00:00.0)
"Μεθεόρτια" της απαγόρευσης του Ρεφάχ (1998-01-20 00:00:00.0)
Εκτός νόμου το Ρεφάχ... (1998-01-17 00:00:00.0)
Αμφίβολη η "τύχη" της κυβέρνησης (1997-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ