Νομαρχιακός Σύμβουλος Καρδίτσας
Ειλικρινά θέλω να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του ΚΚΕ που πήρε αυτή την πρωτοβουλία γι' αυτό τον ανοιχτό διάλογο, τον άλλο δρόμο. Γιατί - εγώ κατ' αρχήν προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ - δημιουργεί προοπτική.
Στον τόπο μου λέμε ότι είμαστε πολλοί άνθρωποι, πέφτουμε να κοιμηθούμε και ονειρευόμαστε. Δεν είχαμε κοινό σημείο έκφρασης, δυνατότητα έκφρασης για όλα όσα εδώ αναφέρθηκαν ότι σε κάθε μικρή κοινωνία και μάλιστα στην επαρχία δε σταματούν να σπάζουν την κάθε εστία αντίστασης. Κυριολεκτικά προσπαθούν να την τσακίσουν.
Και είναι πιο εύκολο στη μικρή επαρχιακή κοινωνία να βρεις τα πνεύματα αντίστασης και να τα χτυπήσεις. Γι' αυτό θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την πρωτοβουλία αυτή, γιατί δημιουργεί προοπτικές. Βέβαια, απ' όλους τους ομιλητές και ο καθένας από το χώρο που προέρχεται, τόνισε τα δικά του προβλήματα, πέρασε την ανάγκη μετώπου στο συνδικαλισμό, στο εργατικό θέμα, τα μέσα ενημέρωσης, ναρκωτικά, τη νεολαία, τις γυναίκες.
Εχουμε έναν πολυμέτωπο στην ουσία αγώνα να κάνουμε και χρειαζόμαστε την αλληλοστήριξη οι μεν και οι δε, απ' όπου και αν προερχόμαστε, όπου και αν απευθυνόμαστε. Αρα μπαίνει θέμα πώς θα εκφραστεί αυτό και είναι ευχάριστο, κυρία Γραμματέα, ότι πήρατε την πρωτοβουλία, γιατί πρέπει να υπάρχει ένας ζωτικός χώρος, ένας οργανωμένος χώρος. Αλλιώς διαφορετικά, εγώ είμαι δάσκαλος, θέλω να είμαι και πρακτικός, θα εξανεμιστεί η διάθεση όλων για αγώνα.
Κλείνω με το θέμα των Νομαρχιακών και των Δημοτικών Εκλογών που έρχονται σε λίγους μήνες. Η Καρδίτσα έχει 20 δήμους και μια κοινότητα, με την αναγκαστική πραγματικά συνένωση. Μια κοινότητα, που την απαρτίζουν 8 κοινότητες, είναι από την ορεινή Αργιθέα και είναι κοινότητα γιατί δε συγκεντρώνει χίλιους κατοίκους.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Η μεν ορεινή Καρδίτσα ερήμωσε από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη, ο δε κάμπος ερημώνει τώρα με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται για αρκετά χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι πολύ δραματικά στα επόμενα δυο - τρία χρόνια.
Κάτι που δεν κατάλαβαν οι "Καποδιστριακοί", αλλά κυρίως και οι "αντικαποδιστριακοί" στην περίοδο που πέρασε το '97, ήταν γιατί προχώρησε η κυβέρνηση σ' αυτό το νομοσχέδιο. Και κανένας δεν είπε γιατί ο Βενιζέλος κατάργησε τους δήμους το 1912. Για ένα λόγο τους κατάργησε. Για να χτυπήσει τους Κοτσαμπάσηδες, τους τοπάρχες εκείνης της περιόδου που εξέφραζαν την τότε αστική τσιφλικάδικη τάξη εκείνα τα χρόνια.
Σήμερα αγαπητοί φίλοι και φίλες, σκεφτείτε το καλά στο μυαλό σας, τι δημιούργησε αυτός ο πανέξυπνος για μένα παμπόνηρος Ηπειρώτης, που λέγεται υπουργός Εσωτερικών ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Ενα φοβερό πλέγμα εξουσίας μέσα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.
Ενα στην ουσία βρόχο στην κάθε τοπική κοινωνία. 20 δήμους έχει η Καρδίτσα. Βάλτε 20 δημάρχους, 40 αντιδημάρχους, 40 Προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων, αυτοί είναι όλοι αμειβόμενοι, 400 με 500 δημοτικούς συμβούλους. Προσθέστε και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. 500 άνθρωποι στην Καρδίτσα αγωνίζονται για τα θέματα της Καρδίτσας. Ενα πλέγμα εξουσιαστών, που κυριολεκτικά θα υπηρετεί την κυβέρνηση ή την άρχουσα τάξη της μείζονας αντιπολίτευσης και θα τσακίζει κυριολεκτικά τον όποιο πολίτη προσπαθεί να κάνει κίνηση, ομάδα ή σηκώσει διαφορετικό λόγο.
Και μόνο σ' αυτό τον σκοπό τουλάχιστον να λιγοστέψουμε τους εξουσιαστές μας, αξίζει να συγκροτηθεί μέτωπο και στον αγώνα της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τουλάχιστον να είναι λιγότεροι αυτοί που θα μας εξουσιάζουν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τους λιγοστέψουμε.
Διαφορετικά θα το δούμε το 1999 πόσο αυτός ο βραχνάς θα πέσει στην επαρχία. Και άρχισε ήδη προχτές, κυκλοφόρησε μια επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Θεσσαλίας, προφανώς σε όλες τις επαρχίες της περιφέρειας, προχώρησε και καλεί τα Κοινοτικά Συμβούλια να μην προβούν σε σύνταξη άλλων μελετών, να μην ενοχλούν τους μηχανικούς της κάθε Νομαρχίας για άλλες μελέτες και για άλλα έργα, διότι όλα πια αυτά θα περάσουν στους νέους δήμους, στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.
Στην ουσία ευνουχίζουμε τελείως την κοινότητα, αυτό το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Σας ευχαριστώ θερμά που με ακούσατε και εύχομαι κάθε επιτυχία.