Την επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων, παράλληλα με την προσπάθεια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδος,η οποία, ταυτόχρονα, αναφέρεται και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της τράπεζας, αλλά και στη στάση των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων μπροστά σε αυτή την κατάσταση.
Η παράταξη τονίζει πως "γίνεται φανερό ότι η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική πρέπει να εκφραστεί με τη συμπαράταξη, τη συνεργασία κάθε έντιμου εργαζόμενου με την ΕΣΑΚ, ανεξάρτητα άλλων πολιτικών ή συνδικαλιστικών διαφορών. Οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται συνδικαλιστές που λένε "δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, γιατί έτσι λέει το Μάαστριχτ, η "Λευκή Βίβλος" ή οι νόμοι της αγοράς", ούτε συνδικαλιστές που είναι βουτηγμένοι στο ρουσφέτι και το αλισβερίσι".
Χαρακτηριστικό δείγμα της στάσης των υπόλοιπων παρατάξεων, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ,είναι η άρνησή τους στην πρότασή της για έκτακτη σύγκληση του ΔΣ του συλλόγου, ώστε να οργανώσει καλύτερα την απάντηση των εργαζομένων στην τροπολογία της κυβέρνησης, για τις συμβάσεις και τους κανονισμούς προσωπικού σε ΔΕΚΟ - τράπεζες.
Η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδος αναφέρει ακόμα ότι:
- Οι εργαζόμενοι της ασφάλειας, οι τεχνικοί, οι ταμειακοί, οι τηλεφωνητές συνειδητοποιούν ότι η ρύθμιση που έγινε γι' αυτούς, με συνέπεια την περικοπή των επιδομάτων τους, δεν είναι η καλύτερη.
- Η διοίκηση του Συλλόγου πρέπει να παρέμβει ώστε να πραγματοποιηθεί η καθυστερούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Υπηρεσίας, που θα εξετάσει την υπόθεση ατασθαλιών στο Ταμείο Υγείας.
- Να συζητούνται όλα τα υπομνήματα συναδέλφων ή τοπικών επιτροπών στο ΔΣ του Συλλόγου και να μη γίνονται αντικείμενο προσωπικών επαφών. Να σταματήσει το ρουσφέτι.
- Θα ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας αν η πλειοψηφία του συλλόγου υιοθετούσε μια αγωνιστική διεκδικητική τακτική, όπως πρότεινε η ΕΣΑΚ. Παράλληλα, κάποιες παρατάξεις που καυτηριάζουν τη σύμβαση τώρα, εκείνη την περίοδο δεν πρότειναν κάτι διαφορετικό και κάποιοι συμφώνησαν να πάει το ασφαλιστικό στις ελληνικές καλένδες.