Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
"Φιλί ζωής" στον Υμηττό

"Φιλί ζωής" δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στον Υμηττό και με μια πολύ σημαντική απόφαση τινάζει στον αέρα την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού. Παράλληλα, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο με μια απόφαση - βόμβα βάζει φραγμό στα σχέδια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που ουσιαστικά ήθελε να παραδώσει τον Υμηττό στο μπετόν και την τσιμεντοποίηση και κρίνει παράνομη την ένταξη στο σχέδιο πόλης μιας σειράς οικοδομικών συνεταιρισμών.

Συγκεκριμένα, το Ε Τμήμα του ΣτΕ με επταμελή σύνθεση, (πρόεδρος ο Μ. Δεκλερής) έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές σχεδόν όλες τις κατασκευές που προόριζε το ΥΠΕΧΩΔΕ για την περιοχή του Υμηττού, ενώ βάζει τάξη σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο κατά την επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ έκρινε παράνομη την ένταξη οικοδομικών συνεταιρισμών στο σχέδιο πόλης, την επέκταση σχεδίων πόλης, όπως είναι στη Βάρη, Γλυφάδα κ. α., την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, τον προσδιορισμό νεκροταφείων σε διάφορες περιοχές της Αττικής κλπ.

Παράλληλα, το ΣτΕ απέκρουσε και τα τεχνάσματα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, που, για να αποφύγει το σκόπελο του Ε Τμήματος,τα τελευταία χρόνια για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τα μεγάλα έργα κατέφευγε στα δεκανίκια των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος.

Ετσι, το δικαστήριο ασχολούμενο με το θέμα της κατασκευής της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού στη δεύτερη ζώνη προστασίας ασχολήθηκε και με το νόμο 2338/1995, που κύρωσε τη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και ομίλου εταιριών για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων. Στην απόφασή του το δικαστήριο αναφέρει ότι οι διατάξεις του νόμου 2338/95 σχετικά με την κύρωση των περιβαλλοντικών όρων είναι "διττώς αντισυνταγματικές" (άρθρο 24 του συντάγματος) και τούτο γιατί:

  • Θεσπίζουν το σφετερισμό του διοικητικού έργου από τη νομοθετική εξουσία κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος για διάκριση των λειτουργιών του Συντάγματος, καθώς οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίνονται από τη Βουλή.
  • Επιτρέπουν την κατασκευή εντός της ζώνης Β προστασίας του Υμηττού έργο(λεωφόρος Υμηττού), το οποίο θα επιφέρει σοβαρή διατάραξη στο ορεινό οικοσύστημα και την αισθητική του Υμηττού, εξαιτίας του μεγέθους της τεχνικής επέμβασης. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, θα επέλθει καταστροφή της δασικής έκτασης, κυκλοφοριακός φόρτος, ρύπανση και αλλοίωση του γεωφυσικού τοπίου.

Ετσι, με το παραπάνω σκεπτικό το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του πως πρέπει να διαγραφεί από το χάρτη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος η απεικόνιση της υπό κατασκευήν λεωφόρου Υμηττού.

Τέλος, με την ίδια απόφαση του ΣτΕ κρίνονται παράνομοι οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ, βάσει των οποίων προβλεπόταν να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης οι συνεταιρισμοί των υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Καφεπωλών, Ανάληψης και Γυρίσματος Τερψιθέας του δήμου Γλυφάδας, της περιοχής Χέρωμ του δήμους Βάρης, της βιομηχανικής περιοχής του δήμου Κρωπίας και της περιοχής μεταξύ της λεωφόρου Μεσογείων, Λαυρίου και της Δυτικής περιφερειακής Υμηττού του δήμου Αγίας Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ