Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ρόλο ΕΟΤ η Νομαρχία Αθήνας

Με κύριο στόχο το πώς θα υλοποιηθεί, σε όλα τα επίπεδα, η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα ηλιόλουστο χώρο παροχής υπηρεσιών, σε ένα απέραντο ξενοδοχείο και μόνο, με επόμενο στόχο το πώς θα συμβάλει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πώς κατά συνέπεια θα μετακυλήσει στις πλάτες του λαού το κόστος των διευκολύνσεων και παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο, προωθείται ήδη από τη Νομαρχία Αθήνας η εφαρμογή στη ζωή μελέτης για τη - δήθεν - τουριστική προβολή της Αθήνας.

Η μελέτη έγινε κατά παραγγελία της Νομαρχίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και παρουσιάστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για έγκριση.

Με αυτήν προτείνεται να δημιουργήσει η Νομαρχία Αθήνας έναν οργανισμό, μια Ανώνυμη Εταιρία, που θα λειτουργεί προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η μελέτη απομονώνει τον τουρισμό από το φυσικό του φορέα, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), τον αποσυνδέει από την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και ανάγει σε πεδίο φορέα και εκμετάλλευσής του την ίδια την πόλη, ως οικονομική και πολιτική μονάδα. Χαρακτηριστική στο σημείο αυτό είναι η προβολή της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης ως φορέα που "πρέπει" να αναλάβει το "χρέος" της "τουριστικής προσφοράς". Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, η Ολυμπιάδα του 2004 θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική προβολή της Αθήνας...

"Η μελέτη αυτή κινείται στη λογική της "Λιβανοποίησης", ειδικά της Αθήνας, που προωθείται γοργά. Κινείται στη διαδικασία της επιβολής νέων φόρων και νέων τελών", σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής.Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας σχετικός οργανισμός στη Νομαρχία ως επιχείρηση, κάτι που μεταφράζεται σε νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. "Βρισκόμαστε ήδη - συνέχισε - σε μια συνειδητή πορεία συρρίκνωσης του ΕΟΤ, ο οποίος αρχίζει να ξεπουλάει διάφορες μονάδες, που έχουν κατασκευαστεί με χρήματα του ελληνικού λαού. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί, αντικειμενικά συμβάλλουν, τελικά, στην πορεία υποβάθμισης του ΕΟΤ".

Το ρόλο της επιχείρησης ορίστηκε να επιτελέσει ο Νομαρχιακός Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Αθηνών, στον οποίο δε συμμετέχει ούτε ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων. "Δε θα μπορούσε να συμμετέχουν άνθρωποι που ζουν από τον τουρισμό και την ανάπτυξή του; Τα Ναυτεργατικά Σωματεία, τα Σωματεία Εργαζομένων στους τουριστικούς χώρους, οι συνεταιρισμοί μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, που ασχολούνται με τα τουριστικά είδη, δε θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα λόγου;", σημείωσε εύλογα στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής.

Αναφερόμενος ο επικεφαλής της ΝΑΣ στον τρόπο που αντιμετωπίζει η μελέτη τον τουρισμό, τόνισε: "Τουρισμός δεν είναι μόνο η παροχή υπηρεσιών. Είναι μια ολόκληρη στεφάνη δραστηριοτήτων. Δεν υπάρχει καμία πρόταση στη μελέτη για ανάπτυξη της ελαφράς βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της χειροτεχνίας και, βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα συνολικής ανάπτυξης". Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - για νησιά που αναπτύσσουν μονομερώς τον τουρισμό, που εξαρτώνται από μια τουριστική οδηγία που μπορεί να δώσει ο Κλίντον...".

"Ο τουρισμός δε φθίνει επειδή δεν υπάρχουν υποδομές στην Αθήνα", σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, απαντώντας σε σχετική εκτίμηση της μελέτης. "Ο αριθμός των τουριστών συνολικά στον κόσμο "πέφτει", εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούνται εδώ και δέκα χρόνια". Σημείωσε δε πως στη μελέτη δε γίνεται καμία πρόβλεψη, ούτε καν λόγος για την προστασία της γης. Κάτι που κρίνεται επιβεβλημένο καθώς, όπως είπε, ήδη γίνονται συνειδητές προσπάθειες αλλαγής του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.

Τέλος, έκανε λόγο για υπονόμευση του δημόσιου τομέα και δεδομένη, πλέον, προώθηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης.

Παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι τις ανησυχίες της ΝΑΣ υιοθέτησαν και άλλοι σύμβουλοι, η μόνη ανησυχία της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν να ψηφιστεί άρον άρον η μελέτη, ώστε να προωθηθεί στον ΕΟΤ και να εισπράξει, έτσι, η Νομαρχία τη σχετική επιχορήγηση.

Χ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μείωση αφίξεων κατά 2%(2010-10-06 00:00:00.0)
Μέτρα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων(2007-08-04 00:00:00.0)
Κροκοδείλια δάκρυα...(2004-08-07 00:00:00.0)
Προκαλούν αναστάτωση οι διαρροές(2004-07-02 00:00:00.0)
Αγαστή συνεργασία(1998-05-26 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες η τουριστική προβολή(1998-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ