Σημειώνουμε ότι η αγορά των ελικοπτέρων χρηματοδοτείται - στο μέγιστο τμήμα της - από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται παρόμοια προσπάθεια. Πριν 4 - 5 χρόνια, σχετικός "διαγωνισμός" του ΥΕΝ κατέληξε σε αδιέξοδο, για το λόγο ότι απ' αυτόν "προέκυψε" ένας και μόνο προμηθευτής, του οποίου οι οικονομικές και άλλες αξιώσεις ανάγκασαν το ίδιο το υπουργείο να ματαιώσει το διαγωνισμό.
Είναι στη συνέχεια το ίδιο το ΥΕΝ, που αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της προμήθειας, ζητώντας την έγκρισή της από την Επιτροπή Πολιτικής και Προγραμματισμού Προμηθειών του υπουργείου Ανάπτυξης (Γ. Γρ. Εμπορίου). Το τελευταίο παρέπεμψε την προμήθεια - λόγω μεγέθους - σε διακομματική επιτροπή, αλλά, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της και την ανάγκη αποτελεσματικού μηχανισμού διάσωσης ναυαγών στις θάλασσες, καρκινοβατεί πάνω από ένα χρόνο. Δυστυχώς, τα πρώτα παθήματα δε γίνανε μαθήματα: Η διορισμένη επιτροπή τεχνικής αξιολόγησης προσφορών του ΥΕΝ προέκρινε - για τεχνική αξιολόγηση - έναν και μοναδικό προμηθευτή, ακριβώς τον ίδιο που μονοπώλησε την προμήθεια στον προηγούμενο "διαγωνισμό".
Η τακτική αυτή συνάντησε την έντονη αντίθεση όλων των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην αρμόδια διακομματική (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), αλλά και την επίμονη επιδίωξη του ΥΕΝ να επιβάλει τις απόψεις του με τα υπόλοιπα - υπουργικά - μέλη της διακομματικής. Επειδή, τελικά, ούτε αυτό έγινε κατορθωτό, διοχετεύτηκαν στον Τύπο μια σειρά ανακρίβειες από ανώνυμους συντάκτες που, εκτός των άλλων, την τεχνική αξιολόγηση προσφορών - που αρνείται η αρμόδια επιτροπή του ΥΕΝ, για τους λοιπούς, πλην ενός, προμηθευτές - την αναλαμβάνουν οι ίδιοι με ασύστατες και ανεύθυνες εκτιμήσεις, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφερομένων ελικοπτέρων.
Από την άλλη, το ίδιο το ΥΕΝ, επιμένοντας στην επιλογή του ενός προβάλλει την - καθόλα σωστή - άποψη, ότι η γειτονική Τουρκία επιδίδεται σε διάσωση ναυαγών στο Αιγαίο με δικά της ελικόπτερα (!!!) και ότι αυτό το έργο πρέπει να αναλάβουν ελληνικά ελικόπτερα. "Παραλείπει", όμως, να σημειώσει ότι τα ελικόπτερα της Τουρκίας είναι ακριβώς ίδια με εκείνα, που, με διάφορα προσχήματα, δε δέχεται να αξιολογήσει τεχνικά η διορισμένη επιτροπή του ΥΕΝ. Με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η προμήθεια σε έναν και μόνο "διαγωνιζόμενο" χωρίς ανταγωνισμό. Είναι ολοφάνερο ότι η όλη καθυστέρηση υλοποίησης της προμήθειας, σε ανταγωνιστικές τιμές και όρους παράδοσης, βαραίνει τους αρμόδιους τους ΥΕΝ, που οφείλουν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα πραγματικού διαγωνισμού προς το συμφέρον της χώρας.
Μ.