Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλατιά συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην αγροτιά

Ενώ η αγροτιά όλης της χώρας κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της - "ανάσα" στα πολλά και οξυμένα προβλήματά της, αλλά κυρίως για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης ξεσηκώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Μαζί τους οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρέμπορους, τους συνταξιούχους, τους νέους, ολόκληρο τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά από την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική. Απόδειξη γι' αυτό είναι τα εκατοντάδες ψηφίσματα και μηνύματα από μαζικούς φορείς και συνδικάτα.

Πρόεδροι Συλλόγων Δασκάλων

"Εμείς οι πρόεδροι των Διδασκαλικών Συλλόγων όλης της χώρας δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στην απαίτησή τους να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, θεωρώντας ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας ζωής, τιμής και αξιοπρέπειας". Τα παραπάνω αναφέρει η Ολομέλεια των προέδρων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες, στο οποίο υπογραμμίζεται ακόμα πως "ο αγώνας των αγροτών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, είναι κοινός". Το ψήφισμα καταλήγει: "Εμείς οι πρόεδροι των Διδασκαλικών Συλλόγων όλης της χώρας είμαστε βέβαιοι ότι οι ενωτικοί - δυναμικοί αγώνες που θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα θα φέρουν σίγουρα αποτελέσματα, προς όφελος του λαού και του τόπου μας. Καλούμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των αγροτών για διάλογο και να δώσουν λύση στα δίκαια αιτήματά τους".

Ο δήμαρχος Περάματος

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος στο μήνυμά του αναφέρει, ανάμεσα στ' άλλα: "Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την καταστροφική, αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική της, ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσπαθεί να συρρικνώσει παραπέρα την αγροτιά και την παραγωγική βάση της χώρας. Την ίδια τακτική ακολουθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετατρέποντας τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και εκχωρώντας αρμοδιότητές τους σε ιδιώτες. Ενωμένοι, λοιπόν, να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η καταστροφική πολιτική γιατί στους υπάρχοντες άνεργους εργάτες θα προστεθούν και οι αγρότες, οπότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για το λαό και τη χώρα γενικότερα".

Ο δήμαρχος Σοφάδων

Ο δήμαρχος Σοφάδων Β. Κατσάρας και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα συμπαραστέκονται και καλούν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Η ΟΒΣΑ

Τη συμπαράστασή της στους αγρότες της χώρας που αγωνίζονται για το εισόδημά τους, εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία - μέλη της να βγάλουν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν οι ΕΒΕ, αλλά και συμπαράστασης στους αγρότες. Επίσης, καλεί τη ΓΣΕΒΕΕ να εξαγγείλει ταυτόχρονα με τους αγρότες και με τους άλλους εργαζόμενους αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γιατί αυτοί είναι οι φυσικοί πελάτες των ΕΒΕ.

Οι υπάλληλοι της ΑΤΕ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΑΤΕ δηλώνει την αλληλεγγύη του στην αγωνιζόμενη αγροτιά και ζητά από την κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματά τους, δίνοντας λύσεις. Επίσης τονίζει ότι πρέπει να σταματήσει η ποινικοποίηση του αγώνα των αγροτών. "Ο αγώνας ζωής των μικρομεσαίων αγροτών είναι αγώνας για όλο το λαό, γι' αυτό και εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοί τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ραδιοτηλεγραφητές του ΟΤΕ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ραδιοτηλεγραφητών ΟΤΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην αγωνιζόμενη αγροτιά και δηλώνει: "Ο αγώνας αυτός είναι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων, που γεννά και ευθύνεται για τα προβλήματα και των υπολοίπων εργαζομένων. Είναι ένας αγώνας ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και κατά της δημιουργίας αγροτοβιομηχανικών καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων της γης. Καλούμε - καταλήγει η ανακοίνωση - την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων της αγροτιάς, να αρνηθεί την εφαρμογή της "Ατζέντας 2000", να ρυθμίσει τα αγροτικά χρέη και τέλος να σταματήσει τις δίκες και τις καταδίκες της αγροτιάς".

Η ΚΟ ΔΕΚΟ του ΚΚΕ

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσαν οι παραβρισκόμενοι στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟ ΔΕΚΟ του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα, στο οποίο αναφέρεται:

"Εργαζόμενοι αγρότες, όπως γνωρίζετε οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ - τράπεζες δέχονται αυτές τις μέρες ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους. Πίσω απ' αυτή την πολιτική κρύβεται ο στόχος κυβέρνησης - βιομηχάνων - ΕΕ για κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΚΟ - τραπεζών, κρύβεται η επίθεση στη δημόσια περιουσία, στις κατακτήσεις όλων των εργαζομένων και το διεκδικητικό χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό που θέλουν είναι εργαζόμενος υποταγμένος, ώστε να εδραιωθεί και να ενισχυθεί η κυριαρχία και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Το αδηφάγο μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να διεισδύσει στους τομείς των ΔΕΚΟ - τραπεζών, όπως ακριβώς και στην αγροτική οικονομία.

Εργαζόμενοι αγρότες, η σημερινή μας συγκέντρωση εκφράζει την αλληλεγγύη της στο μεγαλειώδη αγώνα σας.

Για να έχουμε αγροτική οικονομία σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και της χώρας.

Για να έχουμε αγρότες λεύτερους και περήφανους παραγωγούς.

Καλούμε τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ - τράπεζες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα σας".

Οι εμποροϋπάλληλοι Αθήνας

Το ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,με ανακοίνωσή του συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Ενός αγώνα που - όπως επισημαίνει - συνδέεται με τους αγώνες όλων των εργαζομένων που πλήττονται από τις πολιτικές επιλογές των εντολοδόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή της κυβέρνησης. Και τονίζει: "Το δυνάμωμα και ο συντονισμός των αγώνων των αγροτών και των εργαζομένων θα συντελέσει στη δημιουργία ενός αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, που θα βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης".

Οι κλωστοϋφαντουργοί

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες στέλνει, με ανακοίνωσή του, και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα που θα απαντούν στα οξύτατα προβλήματα των αγροτών. "Ο αίτιος των προβλημάτων αυτών δεν είναι άλλος από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η οποία εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις καταστροφικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλει τους αγρότες χωρίς χωράφια και παραγωγή. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα μεγαλώσουν οι στρατιές των ανέργων, ενώ θα επέλθει οικονομικός μαρασμός σε ολόκληρες περιοχές".

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" Εργαζομένων στην ΕΡΤ (ΕΣΚ ΕΡΤ), τονίζει ότι οι αγρότες διεξάγουν ένα δύσκολο, αλλά γενναίο πατριωτικό αγώνα. Και αυτό γιατί αγωνίζονται όχι μόνο για την προστασία του εισοδήματός τους, αλλά για την προστασία της χώρας μας που βρίσκεται στο στόχαστρο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Η κυβέρνηση της χώρας, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΚ, θέλοντας με θρησκευτική ευλάβεια να τηρήσει τις ολέθριες για την αγροτική οικονομία μας αποφάσεις της ΕΕ, επιχειρεί με δόλιους τρόπους και εκβιασμούς να διασπάσει τον αγώνα των αγροτών και πολλών άλλων εργαζομένων, κάνοντας πράξη το "διαίρει και βασίλευε", αδιαφορώντας για τις κοινωνικές παρενέργειες. Πρόθυμο αρωγό η κυβέρνηση σ' αυτή την κοινωνική απρέπεια της συκοφαντίας και της λασπολογίας βρίσκει στα ιδιωτικά κανάλια και δυστυχώς και στη δημόσια ΕΡΤ που λειτουργεί με τα χρήματα των αγροτών".

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς

Τον αγώνα των αγροτών χαιρετίζουν με ψήφισμά τους οι σύνεδροι του τακτικού απολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς,τονίζοντας ότι αυτοί οι αγώνες "βάζουν σοβαρή παρακαταθήκη για να αναπτυχθεί η από κοινού δράση των εργατών και των αγροτών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους".

Επίσης καλούν "την κυβέρνηση να ξεκινήσει τη συζήτηση με τους αγωνιζόμενους αγρότες και να δώσει λύση στα καυτά προβλήματά τους, για να μην ερημώσει ο τόπος και τα χωριά μας".

Το Σωματείο της Χαλυβουργικής
"Στο μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών" συμπαραστέκεται με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής.Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συζήτηση και λύση των δίκαιων προβλημάτων της αγροτιάς για να μην οδηγηθεί η μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.Δικηγόροι

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών που παλεύουν για την ύπαρξη και επιβίωσή τους και αντιστέκονται στον αφανισμό και την ερήμωση της υπαίθρου, εκφράζει η "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας" (ΣΑΚΔΑ). Στην ανακοίνωση η ΣΑΚΔΑ επισημαίνει ότι "οι αγώνες αυτοί θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί με τη διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών, επαγγελματιών, επιστημόνων και άλλων λαϊκών στρωμάτων για την αντιμετώπιση της ολομέτωπης επίθεσης των κυρίαρχων κύκλων με σκοπό την προσαρμογή της χώρας στη "νέα τάξη πραγμάτων"".

  • Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς εκφράζουν η Συντονιστική Επιτροπή Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων Θεσσαλονίκης,το Σωματείο Μηχανικών - Συντηρητών - Εγκαταστατών μηχανολογικών εγκαταστάσεων βιομηχανιών Ελλάδος - τμήμα Ομοσπονδίας Μηχανικών - Συντηρητών και Εργατικού Κέντρου Πειραιά,ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιών Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας,η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας,η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης,το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ της Καλλιρράχης Θάσου,ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παναγιάς Θάσου.

Μηνύματα συμπαράστασης απευθύνουν επίσης: Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και γύρω δήμων,το Σωματείο Συνταξιούχων Γερόντων Ανικάνων και Χήρων Εργατών Μετάλλου Αθηνών Πειραιώς και Πέριξ Δήμων "Ο Ηφαιστος",η Ενωση Οικοδομοτεχνιτών Καμένων Βούρλων και Περιχώρων,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) και το παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ,ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πειραιώς και Νήσων,το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου,το Σωματείο Οδηγών και Εργατοϋπαλλήλων Ετοιμου Σκυροδέματος Ν. Λάρισας,το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ,το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων του Νομού Ζακύνθου,το ΔΣ της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών Βόλου,το Σωματείο Προσωπικού Δήμων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης,η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας,η Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών,η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) του Νομού Κιλκίς,ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων, Καματερού, Πετρούπολης, Φυλής,η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ