- Καλείτε τον κόσμο να πάρει μαζικά μέρος στη σημερινή κινητοποίηση και να απαιτήσει την κατάργηση του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου για την παιδεία. Πιστεύετε ότι πλήττει μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα;
- Ο νόμος 2525/97 χαρακτηρίστηκε αντιεκπαιδευτικός, αλλά δε θίγει μόνο τα άμεσα συμφέροντα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα έχει κυρίως ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους. Με ποικίλους τρόπους υπηρετεί άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. Η παιδεία από κοινωνική αξία - όση μπορεί να έχει στον καπιταλισμό - μετατρέπεται σε αποκλειστικό εργαλείο της αγοράς. Τη θέση της ενιαίας δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους, παίρνει το "μαθαίνεις για όσο πληρώνεις" και μάλιστα για λίγους. Με το νέο νόμο συντελείται πλέον άλμα προς την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Στους παλιούς μηχανισμούς που αναπαρήγαγαν τις ανισότητες στην παιδεία, προστίθενται νέοι και δραστικότεροι (αλλεπάλληλες και εξοντωτικές εξετάσεις σε όλα τα επίπεδα - βίαια παροχέτευση των μαθητών από το λύκειο στη ρηχή τεχνική κατάρτιση, που σημαίνει φτηνή εργατική δύναμη - αλλοτριωμένη προσωπικότητα - έξωση του 35-40% των μαθητών από το λύκειο ως το 2000). Αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα. Υποβαθμίζεται δραματικά το παιδαγωγικό μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου, πλήττονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τέλος δημιουργείται ένα πλέγμα ασφυκτικού ελέγχου και ιδεολογικής χειραγώγησης για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
- Γιατί χαρακτηρίζετε τη σημερινή κινητοποίηση παλλαϊκή;
- Βασικό σύνθημά μας είναι "η παιδεία υπόθεση όλων", γιατί αφορά όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα όλους τους εργαζόμενους. Η συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου και του Ν/Τ της ΑΔΕΔΥ δεν είναι απλά συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η δημόσια δωρεάν παιδεία αποτελεί καθολικό δικαίωμα. Επομένως θα πρέπει να είναι ζήτημα καθημερινής δράσης και διεκδίκησης για κάθε εργαζόμενο και για τους φορείς που τον εκπροσωπούν. Τα όσα συντελούνται στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο συνδέονται άμεσα και πολλαπλά με τα συμφέροντα και τις προοπτικές της εργατικής τάξης. Ετσι εννοούμε το μέτωπο παιδείας. Με αυτή τη βασική προϋπόθεση οι αγώνες για την παιδεία θα έχουν συνέχεια, διάρκεια, ένταση και αποτελεσματικότητα. Δε θα μπορεί εύκολα η κυβέρνηση να αξιοποιεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα αδιέξοδα του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος και να τα επιδεινώνει. Δε θα μεταθέτει δικές της κραυγαλέες ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές. Ιδιαίτερα για τη σημερινή κινητοποίηση, πραγματικά πιστεύουμε ότι θα είναι μια παλλαϊκή κινητοποίηση, όπου θα συμμετέχουν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εργαζόμενοι.
- Πιστεύετε ότι ακόμη και τώρα, που ήδη οι "μεταρρυθμίσεις" προωθούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα μπορέσετε να ανακόψετε την εφαρμογή τους;
- Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι απέναντι σε ένα νόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου, που ζημιώνει τους εργαζόμενους, πρέπει οι τελευταίοι να αντιτάξουν τον κοινό και συντονισμένο αγώνα, ώστε αυτός ο νόμος να καταργηθεί. Αν ισχύσουν οι προϋποθέσεις που προαναφέραμε για το μέτωπο παιδείας, δηλαδή τα διευρυμένα πολιτικά αιτήματα, ο συντονισμός και η διάρκεια του αγώνα, τότε, είμαστε σίγουροι, θα δημιουργηθούν και οι όροι για την άμεση ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου.
Α. Α.