Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επισπεύδεται η κυβερνητική "έφοδος"

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προανήγγειλε ξανά την κυβερνητική, αντεργατική παρέμβαση, στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό στο τέλος Φλεβάρη,προεξόφλησε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά τη λήξη του "διαλόγου", η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμα χτύπημα της κυβέρνησης στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Πρέπει να επισημανθεί ότι η ΓΣΕΕ δε θεωρεί ότι έχει αρχίσει ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό, αλλά ότι γίνεται μόνο κάποια "προεργασία"...

Η χτεσινή σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως είπε ο Μ. Παπαϊωάννου,που πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του υπουργείου δεν αλλάζει σε τίποτα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα οι υφυπουργοί Χ. Πρωτόπαππας και Ν. Φαρμάκης,ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος για τα ασφαλιστικά Π. Τήνιος. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΦΛΑΣ", η κυβέρνηση σκοπεύει να αφήσει στην ευχέρεια των εργοδοτών τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας! Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, θα πρέπει "το υπάρχον νομικό πλαίσιο να είναι πιο ελεύθερο από ό,τι είναι και η τελική διευθέτηση να είναι θέμα συμφωνίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και στην εργοδοσία".

Ο Μ. Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύντομα στην "επαναρύθμιση" των εργασιακών σχέσεων με βάση τα συμπεράσματα του "κοινωνικού διαλόγου" και του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Η παρέμβαση αυτή θα λαμβάνει υπόψη της και την πραγματικότητα του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ΗΠΑ, Ιαπωνία ακόμα και Κίνα - στις οποίες κατά τον υπουργό δεν υπάρχει το πλεονέκτημα του κοινωνικού κράτους - αλλά και την ανάγκη ανταγωνιστικότητας της καθεμιάς επιχείρησης, ιδίως όσον αφορά το χρόνο εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας πρέπει γίνεται για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις μήνες και ότι είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων, τόνισε όμως, προδικάζοντας την αναμενόμενη επιβολή των επιλογών της σε περίπτωση αντίδρασης των εργαζομένων, ότι "σε κάθε περίπτωση η πολιτεία έχει χρέος, όταν δεν υπάρχουν συμφωνίες, να παρεμβαίνει και να βρίσκει την καλύτερη δυνατή λύση"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ