Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέχρι τα έξι...

Τη θέση πως το Αιγαίο είναι θάλασσα με "ιδιαιτερότητες", επανέλαβε με ανακοίνωσή του χτες το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητώντας το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με χτεσινή του ανακοίνωση επανήλθε στο θέμα του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων, ερμηνεύοντας και προσαρμόζοντας γι' αυτόν τον σκοπό και τη συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη - Ντεμιρέλ.

"Η διατήρηση του υφιστάμενου εύρους των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, με βάση τη δέσμευση που περιέχει η συμφωνία της Μαδρίτης, θα διευκολύνει την επίλυση των λοιπών ζητημάτων του Αιγαίου", αναφέρει γραπτή απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επανέρχεται στο θέμα του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων.

"Η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα 12 μίλια αποτελούν το ανώτατο όριο επέκτασης χωρικών υδάτων, εφόσον επιτρέπουν αυτή τα γεωγραφικά δεδομένα"."Σε ημίκλειστες θάλασσες, καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση, οι οποίες παρουσιάζουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, εάν η επέκταση των χωρικών υδάτων ζημιώνει νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα ενός εκ των παρακτίων κρατών, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ένα τέτοιο δικαίωμα". Επίσης το τουρκικό υπουργείο εκφράζει ικανοποίηση για τις αναφορές που έγιναν από την Αθήνα στη συμφωνία της Μαδρίτης και παρατηρεί ότι η συμφωνία της Μαδρίτης δεν αποκλείει μονομερείς ενέργειες, όπως θα ήταν η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ