Παραμένει αδιάλλακτος ο Γάλλος πρωθυπουργός που προτάσσει ως μοναδική λύση το 35ωρο...
ΠΑΡΙΣΙ.-
Νέος γύρος κινητοποιήσεων αρχίζει από σήμερα για τους Γάλλους άνεργους. Παρά την επιμονή των διαμαρτυρόμενων ανέργων, η γαλλική κυβέρνηση δε δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης αλλά προπαγανδίζει ως λύση την εφαρμογή του 35ωρου, θέμα που αρχίζει να συζητάται σήμερα στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις γαλλικές πόλεις έχουν ανακοινώσει, για σήμερα, οι οργανώσεις των ανέργων, οι οποίες στη συνέχεια αναμένεται να δημοσιοποιήσουν και τα σχέδια των περαιτέρω κινητοποιήσεών τους. Συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις κατά τόπους επιτροπές ανέργων και σήμερα μετά την πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.
Εντούτοις, ουδεμία διάθεση υποχώρησης δε δείχνει η γαλλική κυβέρνηση. Σήμερα, κατατίθεται προς συζήτηση στο γαλλικό Κοινοβούλιο η πρόταση της υπουργού Εργασίας για υποχρεωτική εφαρμογή του 35ωρου σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 20 υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου του 2000 και η επέκταση του μέτρου σε όλες τις επιχειρήσεις από το 2002. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα δοθούν "κίνητρα" στις επιχειρήσεις, ανάμεσα στα οποία είναι και η μείωση της φορολογίας.
Η κυβέρνηση Ζοσπέν έχει προτάξει την εφαρμογή του 35ωρου ως μοναδική βιώσιμη και συμβατή, με τον προϋπολογισμό, λύση για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η ίδια η υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν 400.000 έως 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας ενώ πιο "ρεαλιστής" εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Στράους - Καν, που τόνισε ότι στην "καλύτερη περίπτωση" δε θα δημιουργηθούν περισσότερες από 350.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το νέο νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, δεν αποτελεί παρά μόνο ένα βήμα, καθώς σύμφωνα με γαλλικές κυβερνητικές πηγές θα ακολουθήσουν μια σειρά από νομοσχέδια που θα αποσαφηνίζουν τον τρόπο εφαρμογής του 35ωρου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται "ελαστικότητα" στο ωράριο εργασίας και πιθανώς οι εργάσιμες ώρες να μην υπολογίζονται με βάση τις ημέρες αλλά ανά έτη. Πάντως, μέχρι σήμερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός δεν έχει αναφερθεί καθόλου στην "ελαστικότητα" του ωραρίου, προφανώς για να αποφύγει τις ακόμη εντονότερες αντιδράσεις των εργαζομένων. Εντούτοις, δε δίστασε να "ξεχάσει" την προεκλογική του υπόσχεση για σταθερούς μισθούς παρά την εφαρμογή του 35ωρου και να χαρακτηρίσει την πρόταση αυτή "αντιοικονομική". Η, χαμηλών τόνων, επιμονή του Γάλλου πρωθυπουργού στην προώθηση του 35ωρου στοχεύει, όπως σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος, στη μετάθεση των ευθυνών στους ίδιους τους εργαζόμενους και στα συνδικάτα που θα κληθούν να συνδιαλλαγούν με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας σχετικά με την εφαρμογή του 35ωρου, όταν το νομοσχέδιο θα έχει, ήδη, ψηφιστεί.