Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αποφασισμένοι για πιο μαζικό, πιο δυναμικό αγώνα

Πρόκριμα για την επιτυχία της κλιμάκωσης του αγώνα της αγροτιάς στις 2 Φλεβάρη, ο χτεσινός επιτυχημένος αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από αγρότες των Φαρσάλων

Κόντρα στις ανοιχτές και υπόγειες απειλές για χρησιμοποίηση αστυνομικών δυνάμεων και της δικαστικής ρομφαίας και διαψεύδοντας, στην πράξη, τους "καλοθελητές" που διαδίδουν πως οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις θα είναι "χαμηλού προφίλ", υποδεέστερες εκείνων των προηγούμενων ετών, οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων απέδειξαν, με τη συμμετοχή τους στο χτεσινό αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, ότι φέτος ο αγώνας της αγροτιάς, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, θα είναι ακόμα πιο μαζικός, πιο δυναμικός και καλύτερα οργανωμένος.

Τα εκατοντάδες τρακτέρ, που έφτασαν χτες στο Σταυρό Φαρσάλων και η αποφασιστικότητα των αγροτών, που απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές Αθήνας - Θεσσαλονίκης και Καλαμπάκας - Βόλου,φανερώνουν τη δύναμη της αγωνιζόμενης αγροτιάς κι αποτελούν πρόκριμα για την επιτυχία της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, που αρχίζει στις 2 Φλεβάρη, με τα τρακτέρ να κινούνται προς τα οδοστρώματα των εθνικών δρόμων.

Από νωρίς το πρωί, στις πλατείες των χωριών που βρίσκονται κοντά στο Σταυρό, άναψαν οι μηχανές των τρακτέρ. Από το Ευύδριο ξεκινάει το "κομβόι" με "κορναρίσματα", μαύρες σημαίες και τους αγρότες να χαιρετούν κάνοντας το σήμα της νίκης. Περνώντας από το Βασίλη,στο "κομβόι" προστίθενται κι άλλα. Κι ύστερα, μέσα από την πόλη των Φαρσάλων. Στη διασταύρωση προς το Σταυρό, αγρότες από το Κατωχώρι και τον Αγιο Γεώργιο,βρίσκονται πάνω στα τρακτέρ και ξεκινούν κι αυτοί.

Στις 11:30 το κομβόι φτάνει στο σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής. Εκεί βρίσκονται και πολλά άλλα τρακτέρ, από τα γύρω χωριά.

Το σύνθημα δίνεται και στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες ανεβαίνουν πάνω στις ράγες κι αποκλείουν τις σιδηροδρομικές γραμμές. Για να εκφράσουν τη συμπαράσταση σε συναδέλφους τους που θα δικάζονταν στη Λάρισα και να στείλουν το μήνυμα πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί κόντρα στην τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, μέσω του κατασταλτικού μηχανισμού και των δικαστηρίων.

Σε μικρή απόσταση από το σημείο της κατάληψης, μια διμοιρία αστυνομικών δυνάμεων παρακολουθεί, διακριτικά. Οι αγρότες, όχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά φωνάζουν συνεχώς συνθήματα εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής και της ποινικοποίησης των αγώνων. Δυο τρένα σταματούν και οι αγρότες σπεύδουν να ενημερώσουν τους επιβάτες για το δίκιο του αγώνα τους. Μετά την ενημέρωση και σε ένδειξη καλής θέλησης οι συγκεντρωμένοι αφήνουν τα τρένα να περάσουν.

"Το μήνυμα προς την κυβέρνηση στάλθηκε", λένε μιλώντας στους αγρότες, οιΒ. Μπούτας, Γ. Νταφούλης, Θ. Τσαλόπουλος,μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και υπενθυμίζουν το μεγάλο ραντεβού στις 2 Φλεβάρη στις εθνικές οδούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά κανείς αγρότης δεν πρέπει να λείψει.

Μετά από μιάμιση ώρα η συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής λύεται και οι αγρότες ανεβαίνουν στα τρακτέρ για να γυρίσουν στα χωριά τους. Εκεί όπου, όλες αυτές τις μέρες, η ζωή όλων έχει αλλάξει και κινείται στους ρυθμούς του αγώνα. Οι ξωμάχοι του Θεσσαλικού κάμπου περιμένουν με ανυπομονησία τις 2 Φλεβάρη, όταν μαζί με τους αγρότες όλης της Ελλάδας, θα δώσουν μια ακόμη συντριπτική απάντηση στην πολιτική ξεκληρίσματός τους, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις εντολές της ΕΕ.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - η οποία έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να θέσει τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου - για να συζητήσει τη μέχρι τώρα πορεία και τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ