ΑΓΚΥΡΑ.- Ενώ ο απόηχος της δικαστικής απαγόρευσης του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) δεν έχει ακόμη κοπάσει, οι πρώτες επιπτώσεις της κάνουν την εμφάνισή τους: όπως η προσχώρηση πέντε περιφερειακών στελεχών του Ρεφάχ στο κυβερνών Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, που ώθησε τον ηγέτη του και πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ να δηλώσει πως "οι εξελίξεις (... ) είμαι σίγουρος ότι θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας προσεχώς" και "είναι μια ευκαιρία για όλους να επανεξετάσουν τη θέση τους στην πολιτική". Οπως - επίσης - η έναρξη έρευνας από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθούν ποιες και ποιου ύψους τραπεζικές καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία διαθέτει το καταργηθέν κόμμα, ώστε να κατασχεθούν μόλις η απόφαση απαγόρευσής του δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη βδομάδα.
(Βέβαια, τα στελέχη του Ρεφάχ είχαν προνοήσει από το Δεκέμβρη να "φυγαδεύσουν" τα κυριότερα χρηματικά κεφάλαια του κόμματος στο εξωτερικό, όπως και "κρίσιμα" περιουσιακά του στοιχεία, έγγραφα και εξοπλισμό, ακόμη και υπολογιστές).
Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπου κυριαρχούν οι στρατιωτικοί και όπου χαράσσεται πολιτική για τα κρισιμότερα ζητήματα τόσο εσωτερικής, όσο και εξωτερικής πολιτικής. Οπως μεταδίδει το "Ρόιτερ", επικαλούμενο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το "Ισλαμικό" θα κατέχει πρωτεύουσα θέση στην ατζέντα. Ενδέχεται να αποφασιστούν ακόμη νέες δικαστικές διώξεις στελεχών του Ρεφάχ, τόσο βουλευτών όσο και περιφερειακών (δήμαρχοι, κ. λπ.).
Στο μεταξύ και η άλλοτε σύμμαχος του Νετσμετίν Ερμπακάν, η Τανσού Τσιλέρ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δικαστικής έρευνας, από μια επιτροπή που αναφέρεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό Γιλμάζ, με αντικείμενο τη δαπάνη 10 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τρία χρόνια (επί πρωθυπουργίας της, 1994) για τη δολοφονία του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Οπως μετέδωσε χτες το "Ασοσιέιτεντ Πρες", επικαλούμενο δημοσίευμα της "Μιλιέτ", η επιτροπή διερευνά πώς διατέθηκαν τα χρήματα στην επιχείρηση, η οποία θα πραγματοποιούνταν σε συριακό έδαφος, αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή χωρίς να δοθεί επαρκής δικαιολογία.
Τα χρήματα (τα οποία προέρχονταν από τον απόρρητο προσωπικό λογαριασμό του πρωθυπουργού, τα "μυστικά κονδύλια", όπως αναφέρονται συχνά) ενδέχεται είτε να δόθηκαν για την εκπαίδευση επίλεκτων δυνάμεων, με στόχο τη δολοφονία του Οτσαλάν (κατά τη "Μιλιέτ"), είτε να δόθηκαν στις συριακές μυστικές υπηρεσίες (κατά τη "Ραντικάλ").
Υπάρχουν και πληροφορίες (όπως η ομολογία ενός ανθρώπου πριν μια βδομάδα) ότι η Τσιλέρ χρησιμοποίησε το κονδύλι για την εξαγορά ψήφων.
Η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν τα στοιχεία είναι επαρκή για να προσαχθεί η Τσιλέρ στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Στις χτεσινές εξελίξεις όσον αφορά το Κουρδικό, οι αρχές ανακοίνωσαν πως σε μάχες που διεξήχθησαν στη νοτιοανατολική Τουρκία έχασαν τη ζωή τους 45 Κούρδοι αντάρτες και 8 στρατιώτες.
Παράλληλα, το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας καταδίκασε χτες σε θάνατο δύο ανθρώπους που κρίθηκαν ένοχοι "παράνομων δραστηριοτήτων" για λογαριασμό του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP - C).