Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργία ενάντια στη (ν)τροπολογία

Χωρίς συγκοινωνίες για τέσσερις ώρες (11 - 3) σήμερα, λόγω της αντίδρασης των εργαζομένων σε τροπολογία της κυβέρνησης για μονομερή διαμόρφωση των Κανονισμών Προσωπικού στις ΔΕΚΟ. Την Πέμπτη, 24ωρη απεργία ΔΕΚΟ - τραπεζών

Για τέσσερις ώρες θα σταματήσουν σήμερα όλα τα μέσα συγκοινωνίας σε Αθήνα και Πειραιά,στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ,ενάντια στην τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα παρέμβασης για τη διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού, μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.Με την τροπολογία, ειδικότερα, η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ μπορούν μονομερώς να αλλάζει τους κανονισμούς τοποθετήσεων, προαγωγών, μεταθέσεων, μετακινήσεων, πειθαρχικών, μονιμότητας κ.ά.

Η στάση εργασίας, που θα διαρκέσει από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα,είναι προάγγελος της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ σε όλες τις ΔΕΚΟ, την Πέμπτη 22 Γενάρη,με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας. Την Πέμπτη, απεργούν οι εργαζόμενοι σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΕΑΣ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ και στις τράπεζες δημόσιου χαρακτήρα.Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζεται πυρετωδώς, ενώ σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος θα συναντηθεί για την επίμαχη τροπολογία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,με πρωτοβουλία του τελευταίου, χωρίς να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους.

Ηδη, έχουν προηγηθεί δυο συναντήσεις της ΓΣΕΕ και των διοικήσεων Ομοσπονδιών εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Μαζικό και μαχητικό κάλεσμα στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν απευθύνει πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις και η ΕΣΑΚ - ΔΕΚΟ,η οποία, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι πρέπει να προβληθούν "τα πραγματικά αιτήματά μας, κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, στην απαξίωση και την εγκατάλειψη των οργανισμών. Υπερασπίζοντας έναν δημόσιο τομέα που θα αναδειχτεί σε μοχλό και δυναμική βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση". Η ΕΣΑΚ - ΔΕΚΟ καλεί και σε αγώνα για την αχρήστευση του ν.2414, για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ καλεί με ανακοίνωσή της όλους τους ταχυδρομικούς, "να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ". Τονίζει, επίσης, ότι η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση "τορπιλίζει το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αναιρεί συμφωνίες της κυβέρνησης με το συνδικαλιστικό κίνημα".

"Συντασσόμαστε ομόφωνα με την απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση", σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας,η οποία τονίζει ότι "για εμάς είναι μείζον ζήτημα προστασίας της αρχής των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατοχύρωσης δημοκρατικών και ανθρώπινων εργασιακών σχέσεων, η άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου".

Σε ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων ΗΣΑΠ,τονίζεται ότι "ουσιαστικά, με τη διάταξη αυτή, η κυβέρνηση μονομερώς μπορεί να αλλάξει τα πάντα, όσα προβλέπονται από τους Γενικούς Κανονισμούς, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας".

Η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ "με ομόφωνη απόφαση καταγγέλλει την πρόθεση θεσμικής αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και μονομερούς αλλαγής των κανονιστικών πλαισίων στις ΔΕΚΟ, η οποία επιδιώκεται από την τροπολογία που κατατέθηκε "εν κρυπτώ" στο φορολογικό νομοσχέδιο" Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η τροπολογία "επιδιώκει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ