Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛ
Φοροεισπρακτικό και αντιλαϊκό το νομοσχέδιο

Φοροεισπρακτικό, κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο με χτεσινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), ενώ επισημαίνει ότι και πάλι η αναδιανομή της πίτας γίνεται υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωση κριτικάρεται η κυβερνητική θέση ότι με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 5,5% επιδιώκεται η προστασία των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων από τον πληθωρισμό και η εξασφάλιση δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών. Οπως αναφέρει η ΠΟΛ "η φορολογική κλίμακα παραμένει η ίδια από το 1992 και αν η κυβέρνηση σεβόταν τον εαυτό της και το περιεχόμενο αυτών που γράφει και εισηγείται, έπρεπε η φορολογική κλίμακα να αναπροσαρμοστεί τουλάχιστον κατά 60%".

Τονίζει επίσης:

  • Καμία κουβέντα για το φορολογικό όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους το οποίο και αυτό τιμαριθμοποιούμενο πρέπει να διαμορφωθεί για σήμερα τουλάχιστον στα 2 εκατομμύρια δραχμές.
  • Ανέπαφο παραμένει στις 300.000 δραχμές και το φορολογικό ποσό έκπτωσης με αποδείξεις, εφόσον βέβαια υπάρχουν αποδείξεις δαπανών ενός εκατομμυρίου.
  • Με τη μείωση της έκπτωσης φόρου από 5% σε 2,5%, στην πραγματικότητα έχουμε μια πλάγια, έντεχνη αύξηση του φόρου στους συνταξιούχους κατά 2,5%. Η αύξηση της έκπτωσης κατά 5.000 δραχμές για κάθε παιδί είναι απαράδεκτη και προκλητική για όλες τις οικογένειες.

Απαράδεκτη επίσης κρίνεται και η παρακράτηση φόρου κατά 20% για την τυχόν υπερωριακή απασχόληση των μισθωτών και για τυχόν άλλες πρόσθετες αμοιβές, ενώ επισημαίνεται ότι η νέα ρύθμιση για υπολογισμό φόρου στις συντάξεις από επικουρική ασφάλιση, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να προκαταβάλλουν περισσότερους φόρους από αυτούς που τελικά υποχρεούνται.Οξεία κριτική ασκεί στο σύστημα φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια κάτι που κατά την ΠΟΛ θα αυξήσει τον επιπρόσθετο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 20% μέχρι και 25%, ενώ δημιουργούν τεράστιες στρεβλώσεις στο φορολογικό σύστημα και γι' αυτό θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα.

Τονίζεται τέλος, ότι η ΠΟΛ θα συνεχίσει τον αγώνα για ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, σύγχρονο και αποτελεσματικό στη σύλληψη της πραγματικής φορολογητέας ύλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ