Σε νέες απαιτήσεις των υποψηφίων επενδυτών σκοντάφτει τώρα το κυβερνητικό έργο ξεπουλήματος των επιχειρήσεων του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι υποψήφιοι αγοραστές για τις επιχειρήσεις ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ και "Βωξίτες Ελευσίνας", επαναφέρουν το αίτημά τους για παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο για τυχόν απαιτήσεις τρίτων από τις προς πώληση επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ζητάνε εγγύηση του δημοσίου για το καταβληθέν τίμημα, καθώς και για τις επενδύσεις που αποδεδειγμένα έχει κάνει ο νέος αγοραστής. Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί και αυτό το αίτημα των υποψηφίων, καθώς αποκλειστική της έννοια είναι να τελειώνει όπως όπως με τις υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις και να προχωρήσει έτσι στην κατάργηση του ΟΑΕ. Στα ίδια πλαίσια υποχρεώνεται ο ΟΑΕ να αναλάβει δέσμευση για μελλοντικές αποζημιώσεις, σε περίπτωση που προκύψουν αφανή βάρη των προς πώληση επιχειρήσεων. Προκειμένου να προχωρήσει το "έργο" των ιδιωτικοποιήσεων μένει να αποφασίσουν από κοινού οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών για το εάν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την παροχή εγγυήσεων του δημοσίου.
Ικανοποιώντας και το αίτημα αυτό των υποψηφίων αγοραστών, η κυβέρνηση αισιοδοξεί να προχωρήσει πιο γρήγορα και η πώληση της ΣΟΦΤΕΞ, για την οποία οι αξιώσεις των πρώην ιδιοκτητών έχουν δημιουργήσει μείζον πρόβλημα. Κατά τον ίδιο τρόπο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πώληση της ΚΕΡΑΦΙΝΑ, για την οποία η τελική υπογραφή της σύμβασης με τη ΝΕΟΚΑΤ καθυστερεί ακριβώς γιατί η τελευταία αρνείται να υπογράψει εάν το δημόσιο δε δώσει τις εγγυήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Στο μεταξύ, χτες, οι πιστώτριες τράπεζες της ΛΑΡΚΟ συμφώνησαν στη διαγραφή χρεών, ύψους 28 δισ. δρχ., της επιχείρησης ελαφρύνοντας έτσι την οικονομική της κατάσταση. Ωστόσο, το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων σε αυτή θα καθοριστεί από τις διαθέσεις της διεθνούς αγοράς. Αυτό τονίζουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο στα πλαίσια αυτά έχει αναθέσει στην ΕΤΕΒΑ τη διερεύνηση της αγοράς, τα συμπεράσματα της οποίας θα είναι και καθοριστικά για το εάν και με τι τρόπο θα ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση, αφού στη λογική της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπτυξή της και η παραμονή της στο δημόσιο...