Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχογνωμίες για την πολιτική "σκληρής" δραχμής

"Δεν είναι υπερτιμημένη η δραχμή", υποστηρίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, επιχειρώντας να καταπρα'ϋνει τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο η δήλωση του διοικητή της Εθνικής ότι η δραχμή είναι ελαφρώς υπερτιμημένη...

Διχασμένες - ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος - είναι οι απόψεις και εκτιμήσεις, γύρω από την ισοτιμία της δραχμής. Ετσι, την ώρα που πληθαίνουν οι πιέσεις των κερδοσκόπων και διαφόρων άλλων κυκλωμάτων για εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής ή ταχύτερη διολίσθηση, η κυβέρνηση δε φαίνεται να τηρεί ενιαία στάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επίσημα η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχιστεί η πολιτική σκληρής δραχμής, την ίδια ώρα κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ - είτε στελέχη του που έχουν διοριστεί σε κρατικές τράπεζες ή ανήκουν στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος - δηλώνουν δημόσια ότι η δραχμή είναι ελαφρώς υπερτιμημένη...

Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για το αν είναι ή όχι υπερτιμημένη η δραχμή, είναι και σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα με τον επιλεγμένο τίτλο "Η ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΗ". Ολα δείχνουν ότι η χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής εκδόθηκε μετά από υπόδειξη του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο φέρεται ενοχλημένο από τη δημόσια δήλωση του διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά ότι "κατά ορισμένους αναλυτές η δραχμή είναι υπερτιμημένη κατά 2-4%", που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο γεύμα της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών. Ετσι, λίγες ώρες μετά τη χτεσινή ανεπίσημη δήλωση στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο "Ρ", ότι "κακώς ο Θ. Καρατζάς μίλησε δημόσια για ελαφρώς υπερτιμημένη δραχμή", ακολούθησε ανακοίνωση της Εθνικής, που επικαλείται συγκεκριμένη μελέτη δύο οικονομολόγων για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δραχμή δεν είναι υπερτιμημένη.

Σύμφωνα λοιπόν με τη χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής - που στηρίζεται στα "πρώτα συμπεράσματα μελέτης" δύο καθηγητών και εκπονήθηκε για λογαριασμό της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Οικονομικού Ελέγχου της Τράπεζας - "εκτιμάται ότι η αξία της δραχμής διαμορφώνεται σήμερα σε επίπεδα μακροχρόνιας ισορροπίας, σε σχέση με 21 νομίσματα χωρών που είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας"! Την ίδια ώρα όμως, που η διοίκηση της Εθνικής αναδιπλώνεται στο θέμα της υπερτιμημένης δραχμής και εναρμονίζεται με την κυβερνητική άποψη - που λέει ότι η οικονομία πάει καλά και η δραχμή δεν είναι υπερτιμημένη - οι κάθε είδους κερδοσκόποι, που επιμένουν να ασκούν πιέσεις στο εθνικό μας νόμισμα, αποκομίζουν νέα κέρδη. Ετσι, μπορεί χτες και προχτές να μην είχαμε εκροή συναλλάγματος στο εξωτερικό, αλλά "επαναπατρισμό" κεφαλαίων που είχαν φύγει, όμως η Τράπεζα της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους και να περιορίσει τη ρευστότητα των τραπεζών σε δραχμές, δέχτηκε να πληρώσει επιτόκιο 20% για καταθέσεις 14 ημερών ύψους 313,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, που προσφέρθηκαν κατά τη χτεσινή δημοπρασία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όσο υπερισχύει η άποψη που λέει πως οι κερδοσκοπικές πιέσεις στη δραχμή θα συνεχιστούν μέχρι το Μάη (ημερομηνία που θα κριθεί η τύχη της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ), τόσο αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ που επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική της σκληρής δραχμής και της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ