ΜΟΣΧΑ. -
Νέο σκάνδαλο αναμένεται να ξεσπάσει στη Μόσχα μετά τη σύλληψη στην Αθήνα του καταζητούμενου στη Ρωσία Αντρέι Κοζλιόνοκ. Το όνομα του Κοζλιόνοκ συνδέεται με τη σκανδαλώδη υπόθεση της "αμερικανικής" εταιρίας "Γκόλντεν ΑΝΤΑ", η οποία έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ από άτομα που προέρχονταν από την ΕΣΣΔ, μεταξύ τους ο Κοζλιόνοκ και οι αδελφοί Ασότ και Νταβίντ Σαγκιριάν. Πρόκειται για τυπική υπόθεση λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας από υψηλά ιστάμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μια από τις πολλές που χαρακτήρισαν την περίοδο των λεγόμενων "οικονομικών μεταρρυθμίσεων" στη Ρωσία.
Η πλοκή της ιστορίας έχει ως εξής: Το Μάη του 1993, με απόφαση του τότε διευθυντή της "Κομντραγκμέτ" Γεβγκένι Μπιτσκόφ, πολύτιμα αντικείμενα (κυρίως μπριγιάντια, κοσμήματα) και πάνω από 5 τόνοι χρυσών νομισμάτων αξίας 94.600.000 δολαρίων εξήχθησαν στην "Γκόλντεν ΑΝΤΑ", χωρίς να εισπραχθεί ούτε καν προκαταβολή ή εγγύηση, με αντάλλαγμα την υπόσχεση της αμερικανικής εταιρίας να εξασφαλίσει στη Ρωσία την παροχή από την "Μπανκ οφ Αμέρικα" πίστωσης 500.000.000 δολαρίων. Τελικά, ούτε η πίστωση δόθηκε, ούτε επέστρεψαν οι αξίες. Παρ' όλα αυτά η διεύθυνση της "Κομντραγκμέτ", έστειλε το Φλεβάρη του 1994 για επεξεργασία στην εταιρία "Ζβεζντά Ουράλα", θυγατρική της "Γκόλντεν ΑΝΤΑ", μια νέα ποσότητα διαμαντιών, αξίας 87.700.000 δολαρίων. Από τα διαμάντια αυτά, αξίας τουλάχιστον 300 - 400.000.000 δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς Αμερικανών ειδικών, μετά την επεξεργασία τους, οι ρωσικές αρχές δεν εισέπραξαν πάνω από 27.000.000 δολάρια. Εναντίον του Μπιτσκόφ ασκήθηκε δίωξη, χωρίς κανένα όμως αποτέλεσμα, λόγω της αμνηστίας που μεσολάβησε το 1995. Πιστεύεται όμως ότι στην πραγματικότητα ο Μπιτσκόφ δεν ενήργησε για λογαριασμό του, αλλά εκτελούσε εντολές αξιωματούχων ανωτάτων κλιμακίων της εξουσίας στη Ρωσία. Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στον Τύπο, ως κατά κάποιον τρόπο εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και "πατέρας" του ρωσικού "νεοφιλελευθερισμού" Μπορίς Φιόντοροφ, ο πρώην βοηθός του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, Βίκτορ Ιλιούσιν και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλής) Βλαντίμιρ Σουμέικο.
Οι ρωσικές αρχές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η Αθήνα θα εκδώσει τον Κοζλιόνοκ λόγω της συμφωνίας δικαστικής συνδρομής που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες.