ΑΓΚΥΡΑ. -Την ευθύνη σε περίπτωση θανάτων των απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές "φέρει η τουρκική κυβέρνηση", είπαν χτες στο "Ρόιτερ" μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιδρώντας στην αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης συνολικά.
Περίπου 170 μέλη του ΡΚΚ απεργούν σε δύο φυλακές του Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας για περισσότερες από 54 μέρες, ζητώντας μεγαλύτερους χώρους, εβδομαδιαίες συναντήσεις με τους αξιωματούχους των φυλακών και αθλητικές δραστηριότητες.
"Εάν σήμερα ή αύριο κάποιοι πεθάνουν στο Ερζερούμ, την πλήρη ευθύνη θα φέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ακίν Μπιρντάλ, ηγέτης της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Ολες οι επαφές μας στην Αγκυρα και το Ερζερούμ ήταν άκαρπες. Η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης ήταν μία απογοήτευση", είπε ο Μπιρντάλ.
Λίγο "αθώα" ακούγονται τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο για την υπόθεση Σουσουρλούκ: για πρώτη φορά, λέει, επίσημη έκθεση που δόθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και αφορά την υπόθεση Σουσουρλούκ για τις σχέσεις της μαφίας με το κράτος, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποίησαν εκτός νόμου υπερεθνικιστές σε πολλές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Κατά τον τουρκικό Τύπο, περίπου 15 υπερεθνικιστές που δρουν στην παρανομία μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες επιχειρήσεις: αυτά έγραψαν "Χουριέτ" και "Σαμπάχ". Οι δύο εφημερίδες εξηγούν ότι (α) οι παρακρατικοί χρησιμοποιήθηκαν για δολοφονίες "φιλοκουρδικών" προσωπικοτήτων και (β) ότι ο πρωθυπουργός Γιλμάζ θα ρίξει "φως" στην υπόθεση.
Η έκθεση που δόθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό προτείνει απομάκρυνση από τις υπηρεσίες ασφαλείας 27 ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες.
Αλλά το ερώτημα που έθεσε η "Turkish Daily News" παραμένει: είναι θέμα 30 προσώπων;