Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και πάλι στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Νέοι φόροι και άλλες φοροεπιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα
Νέοι φόροι και πολλαπλές φοροεπιβαρύνσεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα επέρχονται με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Το σχετικό κείμενο κινείται με αυστηρότητα στην πεπατημένη της επιβολής όλο και περισσοτέρων φόρων για μισθωτούς - συνταξιούχους και άλλους εργαζόμενους και τη θέσπιση ποικιλόμορφων απαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο. Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση οριστικοποιεί την άρνησή της για αύξηση του αφορολόγητου ορίου, έστω στα όρια της επίσημης φτώχειας, περιφρονεί το πάγιο αίτημα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και προχωρά ακάθεκτη στα σχέδια βιαιότερης ανακατανομής των εισοδημάτων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο "Ρ" επιχειρεί σήμερα μία, σχεδόν, κατ' άρθρον προσέγγιση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου:
Σε περίπτωση εφ' άπαξ καταβολής του φόρου, η έκπτωση μειώνεται από 5% σε 2,5%, ενώ αυξάνεται ο συντελεστής φόρου για τις εταιρίες με ονομαστικές μετοχές, μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο από 35% σε 40%. Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για τις επιχειρήσεις από 50% σε 55%, ενώ αυξάνει η παρακράτηση φόρου από 10% σε 15% για τις υπεραποδόσεις επενδύσεων των μαθηματικών αποθεμάτων των ασφαλιστικών εταιριών.
Αυξημένη παρακράτηση φόρου από 15% σε 20% προβλέπεται επίσης και για τις αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και για τις καθαρές αμοιβές από υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, αποζημιώσεις, καθώς και κάθε είδους πρόσθετες αμοιβές. Στο δε καθαρό ποσό των συντάξεων που προέρχονται από ταμεία, επικουρικά, μετοχικά, αρωγής, ή αλληλοβοήθειας επιβάλλεται παρακράτηση 5% για ποσό μέχρι 600 χιλ. δραχμές, 10% για ποσά μέχρι 1.400 χιλ. δραχμές και 15% για ποσά μεγαλύτερα των 1.400 χιλ. δραχμών.
Με το ίδιο άρθρο επιβάλλεται φόρος 3 τοις χιλίοις αντί για 2 τοις χιλίοις στο συνόλου του Ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.
Με το άρθρο 7 το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να μας εξαπατήσει σχετικά με την περιβόητη φορολόγηση των τεχνικών εταιριών. Στη μεν πρώτη παράγραφο του άρθρου αυτού αναφέρεται ότι φορολογείται το 40% της διαφοράς των κερδών των τεχνικών εταιριών, που προκύπτει μεταξύ των τεκμαρτών προσδιορισμένων κερδών και αυτών που προκύπτουν από τα βιβλία των επιχειρήσεων (οι τεχνικές εταιρίες προσδιορίζουν τα κέρδη τους και με τους δύο αυτούς τρόπους). Αμέσως, όμως, από κάτω αναφέρεται ότι η διάταξη αυτή δεν ισχύει για προσωπικές εταιρίες και κοινοπραξίες που έχουν συστήσει ανώνυμες τεχνικές εταιρίες και ΕΠΕ (τεχνικές), όταν είναι ευρέως γνωστό ότι οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες συστήνουν κοινοπραξίες για την ανάληψη των δημοσίων έργων.
Στο άρθρο 8 αναφέρεται ότι τα αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν συστήσει οι επιχειρήσεις μέχρι 31/12/96, φορολογούνται κατά 40% του συνόλου. Ειδικότερα προβλέπεται ότι τα αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί από την υπεραξία χρεογράφων φορολογούνται με συντελεστή 17,5%, ενώ τα αποθεματικά των τεχνικών εταιριών με συντελεστή 12,5%.
Με το άρθρο 9 (παρ.1) αλλάζει ο τρόπος απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου επί των τόκων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και αυξάνεται από 7,5% σε 10% η αυτοτελής φορολόγηση των τόκων, οι οποίοι προκύπτουν από έντοκα γραμμάτια και ομολογίες του ελληνικού δημοσίου, που εκδίδονται από την 1η Γενάρη 1998 και μετά, καθώς και από ανανεώσεις εντόκων γραμματίων, που γίνονται από την παραπάνω ημερομηνία και μετά.
Επίσης, με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή τρία τοις χιλίοις (3%ο) στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών για συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω αυτού.
Τα οριζόμενα με την παράγραφο αυτή ποσά φόρου επιβάλλονται για μεταβιβάσεις που πραγματοποιούνται από τη δημοσίευση του νόμου μέχρι την 31.12.1998.
Επίσης, σε κάθε μεταβίβαση του οχήματος αυτοκίνητου δημόσιας χρήσης από επαχθή αιτία, περιλαμβανομένης και της ανταλλαγής του, πριν από τη μεταβίβαση αυτή καταβάλλεται εφάπαξ πάγιο ποσό φόρου για τη μεταβίβαση του πάγιου αυτού στοιχείου και ως εξής:
Με το άρθρο 12 επιβάλλεται, τέλος, υπέρ του δημοσίου με την ονομασία "τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας", το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Το τέλος αυτό υπολογίζεται για κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης και ορίζεται ως εξής:
Με το άρθρο 13 αυξάνεται η αξία του ειδικού σφραγιστού χάρτη, στο οποίο συντάσσεται η υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, στις 300 δρχ. από 100 δρχ. που ήταν μέχρι σήμερα. Επίσης, καταργούνται τα πάγια τέλη χαρτοσήμου ορισμένων πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων, αποδεικτικών εγγράφων και αντιγράφων ή αποσπασμάτων αυτών, όπως είναι τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις που εκδίδονται για το συμφέρον των ιδιωτών, που δεν υποβάλλονται σε ανώτερα ή κατώτερα τέλη χαρτοσήμου, καθώς και τα πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης και αυτά που εκδίδονται με βάση τα ληξιαρχικά βιβλία.
Με το άρθρο 14 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι δεν απαλλάσσεται από φόρο ο κύριος ακινήτου που μεταβίβασε το δικαίωμα της επικαρπίας, αν δεν έχει παρέλθει τουλάχιστον πενταετία από τη μεταβίβαση αυτή. Με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία αν ο αγοραστής είχε στην κυριότητά του ακίνητο που πληρεί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του, κατά δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας δεν απαλλάσσεται από το φόρο. Αντίθετα, απαλλάσσεται από το φόρο αυτός που έχει την υψηλή κυριότητα ακινήτου. Στην πράξη όμως γίνεται ευρείας έκτασης καταστρατήγηση της διάταξης αυτής γιατί ο κύριος ακινήτου που πληρούνται οι στεγαστικές του ανάγκες μπορεί να μεταβιβάσει το δικαίωμα επικαρπίας πριν την αγορά και να τύχει απαλλαγής, επειδή στερείται κατά το χρόνο φορολογίας, το δικαίωμα της επικαρπίας.
Με το άρθρο 30 του νομοσχεδίου, καθίσταται υποχρεωτικό και ρυθμίζεται ενιαία για όλες τις επιχειρήσεις του δημοσίου με μορφή Α.Ε. το ύψος του μερίσματος που οφείλουν να διαθέτουν στο μέτοχο.