Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε επίσης το 19ο Δεκαήμερο Ειρήνης (8 - 18 Μάη), που συνοδεύτηκε με το ξεδίπλωμα πολύμορφων δραστηριοτήτων σε όλη την Ελλάδα, τιμής προς τον μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και αποφασιστικού αγώνα και αντίθεσης με το καθεστώς εξάρτησης που επιβάλλουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές. Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν ως βασικό αίτημα το διώξιμο των ξένων βάσεων και των πυρηνικών.

Κορυφαίο γεγονός, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων μέχρι το Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα, όπου χιλιάδες λαού και νεολαίας διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού και τη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριό τους. Στην κορυφαία αυτή εκδήλωση σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, πήρε μέρος και αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με επικεφαλής τον επίτιμο πρόεδρό του Ρομές Σάντρα και αντιπροσωπείες ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε τότε από τους χιλιάδες φίλους της ειρήνης επισημαίνονται, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

"Η ελληνική κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη στις εντολές του ΝΑΤΟ, έστειλε ένα τάγμα στρατιωτών στην Αλβανία, γίνεται συνυπεύθυνη σε ένα σχεδιαζόμενο έγκλημα, που έχει στόχο να διατηρήσει δικτατορικά καθεστώτα τύπου Μπερίσα και να εδραιώσει τη ΝΑΤΟική κυριαρχία.

Η Κύπρος και το Αιγαίο οδηγούνται στη διχοτόμηση για να εδραιωθεί η διαιτησία και η επικυριαρχία των ΗΠΑ στο νησί και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Βορείου Αφρικής.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε προωθημένη ΝΑΤΟική βάση με τα στρατηγεία της Λάρισας, τη λειτουργία του Ακτιου, του Πεδίου Βολής Κρήτης και την παρουσία πυρηνικών βομβών στον Αραξο.

Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει 4 τρισ. δραχμές για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπηρετεί τις ΝΑΤΟικές επιθετικές ανάγκες στην περιοχή και υλοποιείται με το πρόσχημα της τουρκικής απειλής.

Από αυτήν τη φιλειρηνική συγκέντρωση, στέλνουμε το μήνυμα στο λαό και τη νεολαία. Το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα κατά της απανθρωπιάς και της βαρβαρότητας της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους αγωνιζόμενους λαούς, τα φιλειρηνικά κινήματα και καλούμε όλους σε ένα αγωνιστικό προσκλητήριο για:

- Αντίσταση στη νέα τάξη

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

- Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία

- Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου

- Να μην εγκατασταθούν ΝΑΤΟικά στρατηγεία και Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης στη χώρα μας

- Να διαλυθούν οι στρατιωτικοί συνασπισμοί ΝΑΤΟ, ΔΕΕ και άλλοι

- Να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα".

Επίσης πορείες, περικυκλώσεις βάσεων και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

  • Από τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου έστειλαν το μήνυμά τους με εκδηλώσεις, κατασκήνωση ειρήνης.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ διοργάνωσε μεγάλη πορεία, που ξεκίνησε από το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας, και κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας πραγματοποίησε πορεία ειρήνης από τη Φαλάνη μέχρι τη Λάρισα, με κύριο αίτημα τη μη εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα.
  • Στην Κρήτη, στη βάση της Σούδας, στο Πεδίο Βολής και τόσες άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού διοργάνωσαν παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας, Αιγίου και Πύργου και η "Νεανική Δράσης για την Ειρήνη", σε συνεργασία και με άλλους μαζικούς φορείς των γύρω νομών, σε φιλειρηνική - αντιπολεμική εκδήλωση, περικύκλωσαν τη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου, που στα "σπλάχνα" της κρύβει τον πυρηνικό όλεθρο.
Καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ

Μέσα στο καλοκαίρι, συγκεκριμένα τον Ιούλη, πήρε "σάρκα και οστά" η διακηρυγμένη, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, διεύρυνσή του κατ' αρχήν προς ανατολάς. Η ΕΕΔΥΕ, από την πρώτη στιγμή, βγήκε και κατήγγειλε τη νέα επέλαση των ιμπεριαλιστών για την καταλήστευση και υποταγή και νέων λαών, αυτών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, καταδίκασε και τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ, της Μαδρίτης, που καθ' υπόδειξη των Αμερικάνων άνοιξε το δρόμο για την επιβολή και πιο επίσημα του επιδιαιτητικού ρόλου των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές διαφορές και για μια φορά ακόμα προσβάλλει και καταργεί κάθε έννοια ανεξαρτησίας των δύο χωρών. Η ΕΕΔΥΕ κατήγγειλε το ανακοινωθέν αυτό ως συμφωνία ντροπής και απεμπόληση των εθνικών συμφερόντων για να ικανοποιηθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές απαιτήσεις στην περιοχή. Με σαφήνεια και αποφασιστικότητα υποστήριξε, διατυπώνοντας το κάλεσμά της προς το λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας: Μοναδική διέξοδος από αυτή την κατάσταση της "νέας τάξης" είναι η άνοδος του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας, αλλά και του τουρκικού λαού, ώστε η διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν να γίνει με γνώμονα τα συμφέροντα των λαών της περιοχής και όχι κάτω από την τρομοκρατία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και με βάση τις επιθετικές τους επιδιώξεις για τον έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου και την υποδούλωση των λαών".

Ταυτόχρονα, με συστηματικό και μεθοδευμένο τρόπο, εκδίδοντας ενημερωτικά φυλλάδια, οργάνωσε εξορμήσεις του λαού σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Τον Αύγουστο, η ΕΕΔΥΕ συμμετείχε επίσης στην κορυφαία συνάντηση του προοδευτικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος νεολαίας και φοιτητών, στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που φιλοξενήθηκε στο αγωνιζόμενο νησί της Επανάστασης, την Κούβα.

Αμεση αντίδραση

Το Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, παρά την εμφανή υποβάθμιση από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, η χώρα μας, απ' άκρη σε άκρη, μετατράπηκε κυριολεχτικά σε ένα απέραντο πεδίο "που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι". Το ότι η χώρα μας αποτελεί ξέφραγο αμπέλι για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές είναι παλιά ιστορία. Ομως η μεγάλη πολυεθνική ΝΑΤΟική άσκηση "DYNAMIC - MIX - 97", που άπλωσε τα "πλοκάμια" της, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ήρθε να το επιβεβαιώσει περίτρανα. Τα γυμνάσια αυτά, που φυσικά εντάσσονται στις δοκιμές των μελλοντικών επεμβάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, συνάντησαν την άμεση αντίδραση όλων των προοδευτικών, φιλειρηνικών ανθρώπων. Οι καταγγελίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες ξεδιπλώθηκαν από όλες τις περιοχές της χώρας που "φιλοξένησαν" τα θανατηφόρα πυρά των πολεμοκάπηλων. Οι Επιτροπές Ειρήνης στη Μεσσηνία, στη Δ. Μακεδονία και πολλές άλλες περιοχές πρωτοστάτησαν σε αυτές, εντείνοντας την προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων ενάντια στο καθεστώς εξάρτησης.

Με εξορμήσεις κοντά στο λαό

Το διάστημα από τον Οκτώβρη έως το Δεκέμβρη, η ΕΕΔΥΕ με τις επιτροπές της σε όλη την Ελλάδα οργάνωσε εκατοντάδες εξορμήσεις, πικετοφορίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στις οποίες αποκάλυψε την υποκρισία της κυβέρνησης και των υπηρετών των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατοκρατών. Ενημέρωσε με μεγάλη καμπάνια, τον ελληνικό λαό και τη νεολαία για τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών του μέσα από τη διεύρυνσή του και τη νέα πιο επιθετική δομή του. Πάλεψε για την κινητοποίησή του και με αφορμή την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που προβλέπει αστρονομικά ποσά για εξοπλισμούς που εξυπηρετούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις του λαού.

Διεθνής δραστηριότητα

Η ΕΕΔΥΕ έβαλε, επίσης, αποφασιστικά τη σφραγίδα της σε όλες τις πολύ σημαντικές συναντήσεις που αναπτύχθηκαν το 1997, ιδιαίτερα στο τελευταίο τετράμηνό του.

Στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκε από τις 20 - 24 Νοέμβρη η Ιαπωνική Διάσκεψη Ειρήνης, με διεθνή συμμετοχή που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Ιαπωνίας στην Οκινάουα, όπου βρίσκεται μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση. Δύο ήταν τα βασικά θέματα:

  • Η τροποποίηση της Αμερικανοϊαπωνικής Στρατιωτικής Συμμαχίας.
  • Η απομάκρυνση των αμερικάνικων βάσεων από τη χώρα και της τεράστιας βάσης της Οκινάουα. Η ΕΕΔΥΕ ήταν τιμητικά προσκαλεσμένη και σαν συντονιστής των Ευρωπαϊκών Κινημάτων Ειρήνης και εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Ευάγγελο Μαχαίρα.Στην πολύ σημαντική συνάντηση αποδείχτηκε ότι οι λαοί της περιοχής αυτής, της Ανατολικής Ασίας, αρχίζουν να καταλαβαίνουν και να οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, που θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Τσεχία πραγματοποιήθηκε συνάντηση με θέμα "Ουδετερότητα - Εναλλακτική λύση ή εναλλακτική" στις 24 - 25 Νοέμβρη,με συμμετοχή και παρέμβαση της ΕΕΔΥΕ, που ανέδειξε ότι και σε αυτή τη χώρα δυναμώνει το αντιΝΑΤΟικό κίνημα και η συνειδητοποίηση από περισσότερες δυνάμεις της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Στην Κούβα έγινε Διεθνής Διάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης από όλο τον κόσμο με θέμα: "Ειρήνη, Εθνική Κυριαρχία και Νέα Τάξη Πραγμάτων" στο διάστημα από 24 έως 26 Νοέμβρη, με διοργανωτή το "Κουβανικό Κίνημα για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών".

Συμμετείχαν κινήματα ειρήνης από όλο τον κόσμο, ερευνητικά κέντρα και επαγγελματικές οργανώσεις και ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση της ΕΕΔΥΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον γγ της, Θ. Παφίλη, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες εξελίξεις στην Ευρώπη, στα πλαίσια της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ και στα νέα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος με βάση την κατάσταση αυτή.

Στη Μάλτα, διοργανώθηκε η 4η Διάσκεψη για την Αλληλεγγύη και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο,στις 28 έως τις 30 Νοέμβρη 1997 με τη συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΔΑ, όπου αναδείχτηκε η ανάγκη της κοινής πάλης των μεσογειακών λαών ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, για το διώξιμο όλων των ξένων βάσεων και των πυρηνικών από την περιοχή.

Συναντήσεις έγιναν, επίσης, στην Ιταλία και τη Γαλλία, στις οποίες παρέμβηκε και η ΕΕΔΥΕ.

Η νεολαία αγκαλιάζει το κίνημα ειρήνης

Σημαντική ήταν η παρέμβαση της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" που έδωσε δυναμικά το "παρών" σε όλες τις δραστηριότητες του μαχόμενου κινήματος ειρήνης τη χρονιά που πέρασε. Πρωτοστάτησε στην καταγγελία της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών εκτός συνόρων για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, επίσης πήρε μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις βάσεις του θανάτου και ξεδίπλωσε τη δράση της σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας. Η συνεχώς ανοδική της πορεία τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα το 1997, βάζει τις καλύτερες προϋποθέσεις να "αιμοδοτήσει" στο μέλλον με περισσότερους μαχητές το κίνημα της ειρήνης.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ