Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των σφαγέων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Η κατακραυγή πλήθους οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και μερίδας της διεθνούς κοινής γνώμης για την εν ψυχρώ σφαγή 45 Μεξικανών ινδιάνων στην κωμόπολη Ακτεάλ στις 22 Δεκέμβρη έχει "κινητοποιήσει" τις μεξικανικές αρχές. Οι τελευταίες εντείνουν τις ανακρίσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των παραστρατιωτικών που αναμειγνύονται στη σφαγή των 45, ενώ την ίδια ώρα έχουν αναλάβει την προστασία περίπου 80 ατόμων, που κατά το παρελθόν είχαν απειληθεί από τους παραστρατιωτικούς.

Ο γενικός εισαγγελέας Χόρχε Μαντράσο δήλωσε χτες ότι οι ανακρίσεις στρέφονται και εναντίον δύο οργάνων της τάξης, μετά τη μαρτυρία ιερέα της Επισκοπής του Σαν Κριστόμπαλ δε λα Κάσας, ο οποίος είχε ενημερώσει την αστυνομία κατά την έναρξη της σφαγής, δίχως όμως να επέμβουν οι αστυνομικοί, αν και η επιχείρηση των παραστρατιωτικών διήρκεσε πέντε ώρες.

Οι αρχές ερευνούν ακόμη το γεγονός ότι οι δράστες της σφαγής φορούσαν στρατιωτικές στολές και ήταν καλά οργανωμένοι, ενώ από δικαστικές πηγές στην Πόλη του Μεξικού έγινε γνωστό πως σύντομα θα προφυλακιστούν και άλλα άτομα, πάντοτε στο πλαίσιο των ερευνών για τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς της στυγερής δολοφονίας.

Στο μεταξύ, ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο Μεξικό ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τη διακυβέρνηση της επαρχίας Τσιάπας και να κηρύξει νέες εκλογές.

Οι ηγέτες των κομμάτων της "Εθνικής Δράσης" και της "Δημοκρατικής Επανάστασης" απαίτησαν, μάλιστα, και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Εμίλιο Τσουαγέτ. Στην Πόλη του Μεξικού και στην Τούξλα Γκουτιέρες, πρωτεύουσα της επαρχίας Τσιάπας, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη σφαγή αθώων στην κωμόπολη Ακτεάλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ