Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμφωνίες "με νόημα"

Μ. Ολμπράιτ: "Ζωτικής στρατηγικής σημασίας σύμμαχος" η Τουρκία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Πρώτος εμπορικός και πολιτικός αντίκτυπος της διακοπής των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ: Με τις "ευλογίες" του Αμερικανού Προέδρου, Μπ.Κλίντον, και παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, οι "Τουρκικές Αερογραμμές" υπέγραψαν, σε χρόνο - ρεκόρ, παραμερίζοντας όλες τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, συμβόλαιο αξίας 2,5 δισ. δολαρίων για την αγορά 49 αεροσκαφών της εταιρίας "Μπόινγκ", αναφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας "Τάιμς της Νέας Υόρκης" από την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση "πάγωσε" μια προγραμματισμένη παραγγελία αεροσκαφών από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία "Αίρμπας".

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, που σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες έγινε δεκτός με "ανοιχτές αγκάλες" στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η συμφωνία με την "Μπόινγκ" είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εμπορική συναλλαγή. Είναι, είπε, μια επένδυση στο μέλλον των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία, "μια ζωτικής στρατηγικής σημασίας σύμμαχο", όπως είπε, και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998. Από την πλευρά του, ο Μ. Γιλμάζ προσκάλεσε τον υπεύθυνο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σατούκ, να επισκεφθεί την Τουρκία. Οι υπουργοί Εμπορίου και Ενεργείας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Ντέλεϊ και Φεντερίκο Πένα, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν και αυτοί σύντομα την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην Ουάσιγκτον ο Μ. Γιλμάζ εξέφρασε επανειλημμένα την απογοήτευσή του για την προσβλητική, όπως τη χαρακτήρισε, απόρριψη της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, συνεργάτης του Μ. Γιλμάζ δήλωσε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ότι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης άλλαξε και θα περιμένει να δει αν η ΕΕ θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ