Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Νέος Πρόεδρος υπό τις οδηγίες του ΔΝΤ

ΣΕΟΥΛ.-

Με 40% εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας ο παλαίμαχος ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης, Κιμ Ντάε - γιουνγκ.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών της περασμένης Πέμπτης κάλεσε το λαό να ετοιμαστεί για σκληρές θυσίες, εξαιτίας των δυσβάσταχτων όρων του δανείου των 57 δισ. δολαρίων, υποσχόμενος ότι θα σεβαστεί τις οικονομικές συμφωνίες της απερχόμενης κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι δηλώσεις αυτές έγιναν παρά το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Κιμ Ντάε - γιουνγκ που ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου, που κατά πολλούς θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων, τραπεζών και διόγκωση της ανεργίας. Υποχρεώθηκε, όμως, σε δήλωση μεταμέλειας πριν καλά - καλά αναδειχτεί νικητής των προεδρικών εκλογών μετά από τις σχετικές πιέσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας...

Ετσι, ο Κιμ δήλωσε και χτες ότι θα τηρήσει "πιστά όλες τις συμφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της παρούσας κυβέρνησης", προσθέτοντας μάλιστα ότι θα έρθει σε επαφή με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον για να ζητήσει τη συνεργασία της Ουάσιγκτον στον οικονομικό τομέα.Ο πάνω από 70 χρονών νέος Πρόεδρος ήταν επί χρόνια ηγετικό στέλεχος κόμματος της αντιπολίτευσης, που στη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και '80 συνελήφθη αμέτρητες φορές, φυλακίστηκε και δέχτηκε δολοφονικές απόπειρες εναντίον του.

Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του δε θα είναι ο μόνος "πονοκέφαλος" του Προέδρου Κιμ Ντάε - γιουνγκ. Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο Κιμ Γιανγκ - σαμ θα κληθεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης, τα Χριστούγεννα, των δύο δικτατόρων, Τσουν Ντου - χγουάν και Ρο Τάε - βου (που εκτίουν ισόβια και 17χρονη ποινή κάθειρξης, αντίστοιχα). Οι δύο δικτάτορες, που έχουν επανειλημμένα προκαλέσει τη θύελλα φοιτητικών διαδηλώσεων για τον ενεργό ρόλο που έπαιξαν στο αιματοκύλισμα λαϊκής εξέγερσης στο Κουαντζού το 1980, φυλακίστηκαν πρόσφατα για τις ευθύνες τους στο πραξικόπημα του 1979 και στις δωροληψίες εκατομμυρίων δολαρίων από επιχειρηματίες στη διάρκεια παραμονής τους στην εξουσία. Τραγική ειρωνεία; Ο σημερινός Πρόεδρος, στη διάρκεια της σφαγής του Κουαντζού, συνελήφθη με εντολή των δικτατόρων για υποκίνηση λαϊκής εξέγερσης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ