Με βασικούς άξονες τη συνολική καταδίκη του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στην ΕΓΣΣΕ, την καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου", απεργούν αύριο εργάτες και δημόσιοι υπάλληλοι. Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, η κορυφαία απεργιακή συγκέντρωση. Προσυγκέντρωση στις 9.30, στην Ομόνοια
Ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και την επίθεση του κεφαλαίου, αναμένεται να δώσουν αύριο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις. Μαζί τους μαχητικά, οι απόμαχοι της δουλιάς και οι νέοι - μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές - που κινητοποιούνται για την επιτυχία της κινητοποίησης, για την από κοινού καταδίκη του πιο αντιλαϊκού προϋπολογισμού των τελευταίων χρόνων. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, συνδικαλιστές επισκέπτονται τους χώρους δουλιάς για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους σχετικά με το πλαίσιο διεκδίκησης της απεργίας και να τους καλέσουν στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα.
Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 το πρωί, ενώ τα πρωτοβάθμια σωματεία κάνουν προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην Ομόνοια.Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί επίσης στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.
Χτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία, επισήμανε ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων μετατρέπεται σταδιακά σε αγωνιστική αντίδραση στην πολιτική της κυβέρνησης, που έχει σαν βάση της τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τόνισε ότι δυο είναι τα σημαντικά ζητήματα της απεργίας: Το περιεχόμενο και η κλιμάκωση του αγώνα.
Ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε σε συνολική καταδίκη του προϋπολογισμού, ο οποίος είναι ο χειρότερος των τελευταίων 20 χρόνων,καθώς φορτώνει δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και μειώνει τις δαπάνες για παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια. Ενας προϋπολογισμός, που, όπως τόνισε ο συνδικαλιστής, "δεν παίρνει γιατρειά". Ταυτόχρονα, τόνισε ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν πρέπει να ξεχνούν την "έκθεση Σπράου" και ότι αρχίζει σύντομα ο δεύτερος γύρος του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό, στον οποίο βασικές κατακτήσεις θα τεθούν υπό αναίρεση. Η καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτης και του "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000" είναι από τα βασικά ζητήματα που οι εργαζόμενοι πρέπει να αναδείξουν με την κινητοποίησή τους, ιδίως αυτή τη στιγμή που δικαιώματα και κατακτήσεις δέχονται οξυμένη επίθεση.
Ο γγ της ΓΣΕΕ τόνισε, επίσης, ότι είναι επιβεβλημένη η ουσιαστική αύξηση μεροκάματων και μισθών και ότι το κατώτερο μεροκάματο πρέπει να φτάσει τις 8.000 δρχ.
Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του αν. προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλη, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες και αντεργατικές, αφού δυο μέρες πριν την απεργία κάλεσε σε επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων. Κάλεσε, επίσης, τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει αυτές τις λίγες ώρες που απομένουν για την απεργία, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που φάνηκαν στην προηγούμενη απεργία της ΑΔΕΔΥ και να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,αναφερόμενος στο πλαίσιο διεκδίκησης, μίλησε για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τη μεγαλύτερη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Σημείωσε ότι το 2,5% της εισοδηματικής πολιτικής δε διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων, ότι οι εργοδότες δεν πρέπει να θεωρήσουν πως αποτελεί βάση συζήτησης για την ΕΓΣΣΕ και ότι χρειάζονται περισσότερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,στηλίτευσε τη "μονομερή" απόφαση της κυβέρνησης για αυξήσεις 2,5% και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω από προηγούμενη θέση της για μεγαλύτερες αυξήσεις.
"Ολοι στην απεργία, κανείς στη δουλιά", τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ και του Συνδέσμου Εποπτών - Αρχιεργατών.