Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΘΒΕ
Δανείζεται και υποθηκεύεται

Ανοιχτή επιστολή - καταγγελία των ηθοποιών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Μπροστά στις ευθύνες του θέτουν τον Ε. Βενιζέλο οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ μετά τις δραματικές εξελίξεις που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον του θεάτρου και των εργαζομένων του. Το ΚΘΒΕ, αν και όλο τον προηγούμενο χρόνο, με ευθύνη της διεύθυνσης, δεν παρουσίασε σοβαρό έργο, σήμερα βρίσκεται υπερχρεωμένο και κατέφυγε σε δανεισμό από την Εμπορική Τράπεζα, για να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Οι επιβεβαιωμένες από τους εργαζόμενους πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΘΒΕ ζήτησε από την Εμπορική δάνειο 350 εκ. και εγκρίθηκαν 200 εκ. μετά από υποθήκευση της επιχορήγησης, που θα πάρει από το ΥΠΠΟ για τον επόμενο χρόνο.

Παραμονές Χριστουγέννων και οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν ακόμη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη. Στη χθεσινή γενική συνέλευσή τους, οι ηθοποιοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ επιφυλάσσονται να μηνύσουν τη διεύθυνση του θεάτρου. Επίσης, με ανοιχτή επιστολή τους, που συνυπογράφουν και οι εκπρόσωποι του "Χοροθέατρου Θεσσαλονίκης", απευθύνονται στον υπουργό Πολιτισμού και του καταλογίζουν αποκλειστικά την ευθύνη για το χάλι του ΚΘΒΕ.

Η επιστολή αναφέρει: "Ηδη έχουμε καταγγείλει με παραστάσεις προς τη διεύθυνση, με στάσεις εργασίας (όποτε μας δόθηκε η ευκαιρία να εργαζόμαστε), αλλά και με παράσταση σε σας προσωπικά, την πλήρη σχεδόν έλλειψη πρωτογενούς καλλιτεχνικής παραγωγής, που έχει καταδικάσει εμάς τους ηθοποιούς σε εξευτελιστική αργομισθία και το κοινό της Β. Ελλάδας σε στέρηση της δικής του Σκηνής. Γιατί, η μετάκληση θιάσων και η σε "πακέτο" ανάθεση (με όποιο κόστος) θεατρικής παραγωγής, αλλά και τα βιαστικά αναμασήματα και "ξεπετάγματα" στην επαρχία που μεγαλόστομα χαρακτηρίζονται "εκρήξεις" και "πανελλαδικές περιοδείες", ενώ είναι "αρπαχτές" του αισχίστου είδους, δεν είναι "πρωτογενής καλλιτεχνική παραγωγή", αλλά πρόσχημα για στάχτη στα μάτια".

Και η επιστολή συνεχίζει: "Δυστυχώς το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται και φέτος στη χειρότερη έκδοση. Μεσούντος του Δεκέμβρη δεν υπάρχει ούτε μια παράσταση. Το κυριότερο, το θέατρο οδεύει χωρίς στοιχειώδη προγραμματισμό και προϋπολογισμό, μια και το ΔΣ του θεάτρου και προς τιμήν του, δε δέχτηκε την "πρόφαση" προϋπολογισμού, που παρουσίασε η διεύθυνση σε απόπειρα επανάληψης του περσινού ανεκδότου. Παρ' όλα αυτά, εντελώς παράτυπα, το θέατρο ξεκίνησε ένα δυο πρόβες (με τους ίδιους πάντα καλλιτεχνικούς συνεργάτες), χωρίς κανείς να ξέρει αν, πού και πότε θα γίνουν οι παραστάσεις. Τα αποτελέσματα της προχειρότητας και του μπάχαλου ξεσπούν σε μας τους ηθοποιούς, που και καλλιτεχνική μείωση υφιστάμεθα, αλλά και (πρωτοφανές για το ΚΘΒΕ) συνεχείς καθυστερήσεις καταβολής του μισθού. Δεν έχουμε πληρωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη και προβλέπεται να περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα, μια και τα ταμεία του θεάτρου είναι άδεια και προσπαθούν να συνάψουν δάνειο με εγγύηση (άκουσον - άκουσον) την επιχορήγηση της επόμενης διαχειριστικής περιόδου, δηλαδή υποθηκεύοντας το μέλλον που αργά ή γρήγορα θα γίνει παρόν".

"Μετά από όλα αυτά, το μόνο που μας μένει είναι να ανακράξουμε: κ. υπουργέ ΠΟΥ ΠΑΜΕ!!! Αν δε γνωρίζατε, τώρα γνωρίζετε, οπότε η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Διαθέτετε ικανότητα και αποφασιστικότητα. Ελπίζουμε να διαθέτετε και τη βούληση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ