Το υπουργείο Οικονομικών "αναγνώρισε" (!) ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες πρέπει... να πληρωθούν, αλλά δε δεσμεύτηκε ότι θα δώσει τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές που χρειάζονται για τους μισθούς τους και για το δώρο των Χριστουγέννων. Παρόλ' αυτά η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη "θετική" και παρέπεμψε, την όποια επίλυση του θέματος, στις καλένδες και την τακτική του "διαρκούς διαλόγου". Στην κατεύθυνση αυτή, οι δύο πλευρές συναντώνται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.
Αυτή ήταν η εξέλιξη της χτεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης, σηματοδοτώντας έτσι, έναν νέο κύκλο διαλόγου με την κυβέρνηση για τα αυτονόητα. Αφήνοντας ανολοκλήρωτη την αποσπασματική έστω - από άποψη αιτημάτων - χτεσινή κινητοποίηση, οπότε και παρέμειναν κλειστά τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα. Επιτρέποντας, τελικά στην κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι του παζαρέματος ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα, που υποχρεούται, έτσι κι αλλιώς, να αποδώσει στους ΟΤΑ. Θυμίζουμε πως τα 10 δισ. που αποτελούν το "διεκδικητικό" πλαίσιο της ηγεσίας της Ενωσης, είναι ακριβώς το ίδιο ποσό που είχε χαρίσει, στο ετήσιο συνέδριό της, το 1996, στην κυβέρνηση, στο όνομα του προγράμματος σύγκλισης. Θυμίζουμε ακόμη, πως συνεχίζει να κάνει "γαργάρα" τα 1,5 περίπου τρισ. δραχμές που χρωστούν οι κυβερνήσεις, από το '90 μέχρι και σήμερα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά τα άλλα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, όπως δήλωσε χτες, αν δεν αποδοθούν στους ΟΤΑ τα 10 δισ. θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ανοιχτός παρέμεινε χτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αφού ο δήμαρχος και η παράταξή του αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην αποσπασματική, έστω, κινητοποίηση της ΚΕΔΚΕ. Λουκέτο έβαλαν όλοι οι υπόλοιποι ΟΤΑ στο νομό, αλλά και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τη στάση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και της παράταξής του κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του Δήμου και η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ), σημειώνοντας ότι ο Δήμος ακόμα δεν έχει δώσει τα αναδρομικά, μετά την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, στους εργαζομένους. Με ανακοίνωσή της η ΔΑΚ Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει υποκριτική και αποσπασματική την κινητοποίηση της ΚΕΔΚΕ. "Στο πρόσφατο συνέδριό της, άλλωστε, ενέκρινε ομόφωνα την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της ΤΑ, αποτέλεσμα της οποίας είναι τα σημερινά προβλήματα", σημειώνει η ΔΑΚ.