Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Νέες δονήσεις από την κρίση της Ασίας

Ο νέος κύκλος της κρίσης στα χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος στο εξωτερικό σηματοδότησε χτες νέα όξυνση στην ελληνική χρηματαγορά

Νέες δονήσεις από τη συναλλαγματική - χρηματιστηριακή κρίση στις αγορές της Α. Ασίας παρατηρήθηκαν χτες στην ελληνική χρηματαγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη των τιμών των μετοχών κατά5,1%,ενώ πιέσεις ασκήθηκαν και στη δραχμή, καθώς σημειώθηκε εκροή συναλλάγματος περίπου 100 δισ. δραχμών. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά(βραχυχρόνιος δανεισμός χρήματος μεταξύ τραπεζών) κινήθηκαν μεταξύ 12% - 12,5% (ζήτηση δραχμών), ενώ κάποια στιγμή για την προσφορά δραχμών εμφανίστηκαν επιτόκια μέχρι και 30% - 32%, εικόνα που τραπεζικοί παράγοντες εξηγούν σαν κινήσεις αμυντικού χαρακτήρα, καθώς σε τέτοια υψηλά επίπεδα δεν έγιναν πράξεις. Οι τράπεζες, θέλοντας να αποφύγουν το δανεισμό δραχμών, μια και δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη διάρκεια της κρίσης, ύψωσαν τα επιτόκια δανεισμού, κάνοντας απαγορευτική τη ζήτηση δραχμών.

Η νέα μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου, ο οποίος έχασε 80 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 1.486, οφείλεται στη μείωση όλων των επιμέρους κλάδων. Ο κατασκευαστικός τομέας παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση (-6,85%), οι τράπεζες έχασαν 5%, κλάδος συμμετοχών 6,16%, ο βιομηχανικός 4,19%, οι επενδύσεις 4,10%, οι ασφάλειες 4,52% κλπ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών κύκλων, η νέα κρίση στο χρηματιστήριο και στην αγορά συναλλάγματος, μπορεί να αποδοθεί στις μετασεισμικές δονήσεις, που συνεχίζουν να ταρακουνούν τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες όμως μεταφέρονται και στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, τέτοια φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν και το επόμενο διάστημα, αλλά η έντασή τους θα είναι μειούμενη. Υπάρχουν, όμως, και απόψεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ένας δεύτερος κύκλος διεθνούς χρηματιστηριακής - νομισματικής αναταραχής, όπως αυτή που εκδηλώθηκε τον προηγούμενο Νοέμβρη, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα. Τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις τις στηρίζουν στις συνεχείς ανακατατάξεις των χαρτοφυλακίων των διεθνών επενδυτών (των μεγάλων χρηματιστηριακών κολοσσών), οι οποίοι ρευστοποιούν ομόλογα και μετοχές, για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.

Εάν οι δεύτερες αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η Ελλάδα μπει σε έναν δεύτερο κύκλο νομισματικής - χρηματιστηριακής αστάθειας, με αρνητικές επιπτώσεις, καθώς αναμένεται νέα άνοδος των επιτοκίων, πιέσεις στη δραχμή και στο ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και χειροτέρευση των όρων δανεισμού του δημοσίου.

Οι αγορές της Ασίας

Οι ειδήσεις περί αναζωπύρωσης της οικονομικής κρίσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας οδήγησαν σε μια ξέφρενη κούρσα πωλήσεων στις διεθνείς χρηματαγορές, η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη την ελληνική.

Ο "πανικός" ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα, όπου η ελεύθερη πτώση του νομίσματος (γουόν), όπως και οι φήμες περί αποτυχιών πολλών εταιριών, καταπόντισαν το χρηματιστηριακό δείκτη Composite κατά 5,6%. Παράλληλα, ξέσπασε ένας παροξυσμός αγοράς δολαρίων.

Κατά το συνοπτικό ρεπορτάζ του Associated Press, στη συνέχεια οι αγορές οδηγήθηκαν σε σημαντική πτώση σε Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία(όπου ο δείκτης είχε το χειρότερο "ρεκόρ" πτώσης εδώ κι εννέα χρόνια) τις Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Ταϊβάν, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.

Οι ηγεσίες των περισσότερων από αυτές τις χώρες επιχείρησαν να εμφανίσουν ένα "ψύχραιμο" πρόσωπο, με τον απερχόμενο Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο να δηλώνει(σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Korea Herald) ότι θα εμμείνει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις "ωδίνες" (ξεσηκώνοντας για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση). Η αμερικανική διπλωματία, μέσω του Τζέιμς Ρούμπιν (υπεύθυνου Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ), υπερθεμάτισε, τονίζοντας τις - δυνάμει... - ευεργετικές συνέπειες των 57 δισ. δολαρίων που θα χορηγηθούν στη χώρα. Ξέχασε βέβαια να πει ότι θα κλείσουν πολλές εταιρίες, θα χαθούν κατά συντηρητικές εκτιμήσεις 1.000.000 θέσεις εργασίας, οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι θα φτάσουν στα ουράνια, κλπ. Την "αβεβαιότητα των επενδυτών" στη Νότια Κορέα επέτειναν οι δηλώσεις των δύο υποψηφίων Προέδρων (εκλογές την επόμενη εβδομάδα) ότι θα "επαναδιαπραγματευτούν" τη συμφωνία με το ΔΝΤ αν εκλεγούν.

Στο Πεκίνο, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ διαβεβαίωσε πως η αγορά του κρατιδίου (υπό κινεζικό, πλέον, καθεστώς) "δε θα καταληφθεί από πανικό", λόγω της κρίσης. Αν χρειαστεί, το Πεκίνο δηλώνει πως "όλη η Κίνα θα στηρίξει το Χονγκ Κονγκ".

Στην Μπανγκόνγκ της Ταϊλάνδης, η εποπτεύουσα αρχή του χρηματιστηρίου δεν επέτρεψε στις χρηματιστηριακές εταιρίες που είχαν "γλιτώσει" από το κλείσιμο αυτήν την εβδομάδα να ξαναρχίσουν συναλλαγές, μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση "ξεκαθαρίσματος" που διεξάγουν.

Στο Νασάου (Μπαχάμες), η κυβέρνηση διέταξε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας Gulf Union, γεγονός που χειροτέρευσε την κρίση.

Στη Μανίλα των Φιλιππίνων, ο Πρόεδρος Φιντέλ Ράμος υπέγραψε το νόμο αναδιαμόρφωσης του φορολογικού συστήματος (προς το αυστηρότερον, εννοείται) που "προβλέπεται" για να βγει η χώρα από το καθεστώς "παρακολούθησης" από το ΔΝΤ που ισχύει τις τελευταίες 3 δεκαετίες.

Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη και την αγορά της Νέας Υόρκης, όπου ο δείκτης Dow Jones έχασε σχεδόν 90 μονάδες χθες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ