Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ηχηρό χαστούκι στην κυβερνητική πολιτική

Τους εργασιακούς χώρους "οργώνουν" οι συνδικαλιστές και καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική, μαχητική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 18 του Δεκέμβρη

Μια βδομάδα μεσολαβεί έως την 24ωρη πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 18 του Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία της. Συνδικαλιστές όλων των κλάδων "οργώνουν" τους χώρους δουλιάς, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και με τη συμμετοχή τους στην απεργία, στην ανάλγητη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Στα πλαίσια αυτά ο Χ. Κατσώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και γγ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, πραγματοποίησε χτες περιοδεία σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας. Στις 12 το μεσημέρι μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων του ξενοδοχείου ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ.Απευθύνοντας έκκληση για μαζική συμμετοχή, υπογράμμισε: "Η καθολική σας συμμετοχή στην απεργία θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της. Η αντίθεσή μας σε αυτόν τον προϋπολογισμό επιβάλλεται να είναι συνολική, αφού δεν παίρνει γιατρειά". Ο συνδικαλιστής σημείωσε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να στείλουν μήνυμα αντίστασης και στην "ασύδοτη εργοδοσία του κλάδου", αλλά και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι "ο "κοινωνικός διάλογος" είναι έγκλημα, ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ταξικό περιεχόμενο".

"Να στείλουμε μήνυμα προς κυβέρνηση και εργοδότες, πως οι εργαζόμενοι είμαστε εδώ, πως είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας", τόνισε ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, στους εργαζόμενους της AEG,όπου περιόδευσε χτες το πρωί, μαζί με τον Δ. Τσιουμπρή,αντιπρόεδρο της ΠΟΕΜ, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην απεργία. Η επιχείρηση περιήλθε πριν τέσσερις μήνες στη γαλλική πολυεθνική ALSTOM,η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - σχεδιάζει να μειώσει δραστικά το προσωπικό και μάλιστα ήδη έχει ζητήσει από εργαζόμενους να αποχωρήσουν "οικειοθελώς".

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας ήταν το εργοστάσιο ΚΑΖΗΣ,όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Ο Π. Σοφός σημείωσε: "Δεν πάμε στην απεργία γιατί θέλουμε να χάσουμε το μεροκάματο. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Γι' αυτό και πρέπει να τους δείξουμε πως είμαστε αποφασισμένοι, όχι μόνο ένα, αλλά και δύο και τρία και πολλά μεροκάματα να χάσουμε για να κρατήσουμε τα κεκτημένα και να διεκδικήσουμε και νέα".

Το εργοστάσιο "Δράκος Πολέμης" επισκέφθηκαν στη συνέχεια οι συνδικαλιστές και μίλησαν με τους εργαζόμενους, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία. "Να σηκώσουμε κεφάλι, να πούμε δυνατά "δεν πάει άλλο" και σύσσωμοι να κατέβουμε στην απεργία και στη συγκέντρωση", κάλεσε ο Δ. Τσιουμπρής τους εργαζόμενους στην επιχείρηση "Φυρογένης",τελευταίο σταθμό της περιοδείας και τόνισε πως "στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών μπορεί να μπει φραγμός, με ενότητα και με αποφασιστικό αγώνα".

"Ευκαιρία να δοθεί ηχηρό χαστούκι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο", χαρακτηρίζει την απεργία ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωσή του και καλεί όλους τους εμποροϋπαλλήλους να την αδράξουν και να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν σε ανθρώπινο ωράριο, κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση αποδοχών και κοινωνικών παροχών, υπογραφή συμβάσεων με ικανοποιητικές αυξήσεις κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη

Να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία της 18ης Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο ΕΚΘ, για να καταδικάσουν την πολιτική της λιτότητας, καλούν τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης με κοινή τους ανακοίνωση η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"."Η απεργία στις 18 του Δεκέμβρη, που αναγκάστηκαν να προκηρύξουν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και της αγανάκτησης των εργαζομένων, να γίνει ένα αγωνιστικό βήμα συνολικής καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ακόμα: "Δεν πάει άλλο με αυτές τις ηγεσίες. Επιτακτικά μπαίνει το καθήκον της αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και της ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων. Οι εργαζόμενοι μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων τους καταδικάζουν και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία θα διατρανώσουν την απαίτησή τους για την άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο"".

Επίσης, σε κάλεσμα του συνδυασμού "Εργατική Ενότητα" αναφέρονται και τα παρακάτω: "Η "Εργατική Ενότητα" κατέθεσε την αντίθεσή της στο πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, που συναινούν στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και του κατάπτυστου "συμφώνου εμπιστοσύνης", που νομιμοποιεί την επίθεση κυβέρνησης, ΣΕΒ και Ευρωπαϊκής Ενωσης στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Η 24ωρη απεργία στις 18 του Δεκέμβρη να αποτελέσει βήμα καταδίκης όλων αυτών από τους εργαζόμενους και απαρχή κλιμάκωσης των αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για μία άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ