Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Χαμηλοί τόνοι και ικανοποίηση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Με μία πεντασέλιδη διακήρυξη, που διακρίνεται για την ευρύτητα των περιεχομένων απόψεων και για τους σχετικά χαμηλούς της τόνους, προκειμένου να ικανοποιήσει όλους τους συμμετέχοντες, έληξαν οι εργασίες της 8ης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ). Οι ισλαμιστές ηγέτες δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, παραδέχτηκαν, όμως, ότι οι διαφορές στους κόλπους του αραβικού κόσμου παραμένουν ακόμη μεγάλες.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΙΔ το τελικό κείμενο, στο οποίο καταδικάζονται απερίφραστα οι τρομοκρατικές ενέργειες στο όνομα του Ισλάμ και τονίζεται ότι ουδέποτε η ισλαμική θρησκεία υποστήριξε τη δολοφονία αθώων πολιτών, ενώ καλούνται όλες οι ισλαμικές ηγεσίες να μη δίνουν άσυλο στους τρομοκράτες. Ομόφωνα, επίσης, η Σύνοδος Κορυφής καταδίκασε την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών και καλεί το Ισραήλ να δώσει τέλος σε κάθε δραστηριότητα τέτοιου είδους. Εντούτοις, οι διαφωνίες ανάμεσα στις αραβικές χώρες, και συγκεκριμένα ανάμεσα στις χώρες που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες, δεν επέτρεψαν τη διατύπωση μιας σαφούς άποψης για την ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", με αποτέλεσμα στο κείμενο να συμπεριληφθεί μόνο μια καταδίκη του Ισραήλ ως "κράτους τρομοκρατίας" και η υπεράσπιση της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Στηριζόμενο στις βασικές αρχές του εναρκτήριου λόγου του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, το τελικό κείμενο της Συνόδου υπογραμμίζει την ανάγκη "αλληλεπίδρασης, διαλόγου και κατανόησης ανάμεσα στους πολιτισμούς και στις θρησκείες". Ταυτόχρονα ασκείται σκληρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υιοθέτηση του νόμου ντ'Αμάτο,σύμφωνα με τον οποίο απειλούνται με κυρώσεις όλες οι επιχειρήσεις που έχουν εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές με τη Λιβύη και το Ιράν.

Χαμηλών τόνων κριτική ασκείται και στο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν,που απείχε από τη Σύνοδο, θέμα για το οποίο διαφώνησαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν, που αναγνώρισαν τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, με το Ιράν, που θεωρεί το αφγανικό καθεστώς μεσαιωνικό, εξαιτίας του αποκλεισμού των κοριτσιών από την εκπαίδευση και των γυναικών από την εργασία. Στο τελικό κείμενο υπογραμμίζεται η ανάγκη για "πλήρη σεβασμό των γυναικών και του ρόλου τους σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής σε συμφωνία με ισλαμικές αρχές".

Εξίσου μετριοπαθή στάση τήρησαν, τελικά, οι ισλαμιστές ηγέτες και απέναντι στην Τουρκία,της οποίας ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αναχώρησε την Τετάρτη το βράδυ από την Τεχεράνη, διαψεύδοντας ότι φεύγει για να αποφύγει την κριτική εναντίον της χώρας του για τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης καλεί την τουρκική ηγεσία να "επανεξετάσει τις συμφωνίες και τις σχέσεις της με το Ισραήλ" χωρίς, όμως, να της ασκεί σκληρή κριτική.

Η διακήρυξη της Συνόδου κλείνει με την επαναδιατύπωση του αιτήματος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης να αποκτήσει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αίτημα, όμως, που ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει απορρίψει. Παρ' όλα αυτά, ο Ανάν δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του νέου Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, τον οποίο χαρακτήρισε "σύγχρονο πολιτικό που νοιάζεται πραγματικά για την πρόοδο του λαού του". Ανάλογους εγκωμιαστικούς χαρακτηρισμούς απέδωσαν στον Χαταμί και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αμπντουλάχ, που συναντήθηκε δεύτερη φορά με τον Ιρανό Πρόεδρο, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, στην πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων των δύο χωρών, και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, που δήλωσε ότι "έγιναν πολλά βήματα στη σωστή κατεύθυνση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ