Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί Ρήγα και άλλα

Καλά βιβλία έφεραν χτεσινές συνεντεύξεις Τύπου και τα παρουσιάζουμε, έστω και συνοπτικά:

  • Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης "Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα",συνεχίζοντας την αξιέπαινη και σημαντική από ιστορική και επιστημονική άποψη εκδοτική δραστηριότητά της, παρουσίασε χτες στην Παλιά Βουλή, μετά από χαιρετισμό του προέδρου της, δρ. Δημητρίου Απ. Καραμπελόπουλου και του γενικού γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδας Ιωάννη Μαζαράκη - Αινιάν,τις παρακάτω νέες εκδόσεις της:

Τη φωτομηχανική επανέκδοση, με προσθήκη ευρετηρίου του βιβλίου του καθηγητή Κων. Αμάντου "Ανέκδοτα Εγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή",το οποίο δημοσιεύτηκε το 1930 από τον τότε "Σύλλογο προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων" Το βιβλίο σε επιμέλεια του Δ. Καραμπελόπουλου, περιλαμβάνει 63 έγγραφα που "μαρτυρούν" το επαναστατικό και διαφωτιστικό έργο του Ρήγα, καθώς και τα γεγονότα της σύλληψης και του μαρτυρικού θανάτου του.

"Ονομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή",τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του δρ. της Ιατρικής Δημήτρη Καραμπελόπουλου,το οποίο βασιζόμενο στα βιβλία, στα χειρόγραφα και σε πολλές έγκυρες ιστορικές πηγές εντοπίζει το λάθος ιστορικών, να αποδώσουν στον Ρήγα το όνομα "Αντώνης Κυριαζής" και αποδείχνει ότι το πραγματικό όνομα του πρωτεργάτη της Επανάστασης ήταν Ρήγας και ότι το Βελεστινλής, λόγω καταγωγής, προστίθεται σαν επώνυμο κατά τη συνήθεια των λογίων της εποχής.

Οι εκδόσεις της Εταιρείας πλουτίστηκαν και με ένα cd που φέρει τον τίτλο"Ρήγα Βελεστινλή Θούριος",σε μουσική επιμέλεια του π. Χρήστου Κυριακόπουλου.Ο δίσκος με τη χορωδία "Βυζαντινή Κυψέλη" και συνοδεία παραδοσιακών οργάνων "αναβιώνει" παραδοσιακές μουσικές παραλλαγές και προεπαναστατικές μελωδίες.

  • Εις ανάμνηση της απονομής (σαν χτες ήταν) του Νόμπελ στο Γιώργο Σεφέρη και του μελετητή του Γιώργου Π. Σαββίδη,οι εκδόσεις Πατάκη παρουσίασαν χθες το βιβλίο "ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ Φιλολογικές κι ερμηνευτικές προσεγγίσεις (Δοκίμια εις μνήμην Γ. Π. Σαββίδη)".Ομιλητές ήταν ο ποιητής και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Πιερής,ο οποίος επιμελήθηκε το βιβλίο. Τα δοκίμια αφορούν στις εξής θεματικές ενότητες: Η γλώσσα του Σεφέρη. Η σχέση του με τον μοντερνισμό. Ο διακειμενικός του διάλογος με άλλους μείζονες ποιητές. Θέματα ερμηνείας του ποιητικού του έργου. Η σχέση του με τα είδη της πεζογραφίας. Η φιλολογική επιμέλεια του έργου του Σεφέρη και η υποδοχή του από το κοινό.
  • Η "Εστία" παρουσίασε τέσσερις νέες εκδόσεις της: "Ο Στρίντμπεργκ και η σύγχρονη δραματουργία" τιτλοφορείται το βιβλίο που περιέχει τις εισηγήσεις που έγιναν στο σχετικό με τον κορυφαίο δραματουργό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς το Μάη του 1988. Η επιμέλεια έγινε από τη μεταφράστρια έργων του Στρίντμπεργκ Μαργαρίτα Μέλμπεργκ.

"Μακιαβελισμός και κρατική σκοπιμότητα" τιτλοφορείται η μελέτη του Μισέλ Σενελλάρ,που διερμηνεύει - όχι μέσω του Μακιαβέλι και του έργου του"Ο ηγεμόνας", αλλά μέσω όσων σημαίνει η λέξη μακιαβελισμός τις αναγκαίες και μη σκοπιμότητες του κράτους και τα "όργανα" προώθησής τους.

Τριακόσια αριθμημένα αντίτυπα του νέου μυθιστορήματος του Φαίδωνα Ταμβάκη "Οι ναυαγοί της Πασιφάης" κυκλοφόρησαν χτες από την "Εστία". Ενα μυθιστόρημα, που αγγίζει την ιστορία, το θέατρο, την ποίηση, τη μουσική διά της φαντασίας και του οποίου τα κεφάλαια είναι χωρισμένα σε 24 παραγράφους που η καθεμία χαρακτηρίζεται από το αντίστοιχο γράμμα. Γι' αυτό και ο συγγραφέας αποκαλεί το έργο του όχι "μυθιστόρημα" αλλά "Χειρόγραφο".

Φέτος με την έκδοση του Γ τόμου ολοκληρώθηκε η τριλογική μυθ-ιστορία του γερμανόφωνου Τσέχου συγγραφέα Φραντς Βέρφελ (1875 - 1926) για τη γενοκτονία των Αρμενίων με τίτλο "Οι σαράντα μέρες του Μουζά Νταγκ(Το επερχόμενο, οι αγώνες των ανίσχυρων, όλεθρος - σωτηρία - όλεθρος)",η οποία έχει εκδοθεί σεπολλές χώρες. Εισαγωγή - μετάφρασηΑγγελου Παρθένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ