Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε οριακό σημείο η ΛΑΡΚΟ

Τον κίνδυνο ακόμα και για "λουκέτο" επισήμαναν τα σωματεία σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενώ έχει δρομολογηθεί το ξεπούλημα της μοναδικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου

Σε οριακό σημείο έχει βρεθεί η ΛΑΡΚΟ,εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα της επιχείρησης και αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, το "λουκέτο" είναι πολύ κοντά. Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το πρωί εκπρόσωποι απ' τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ, των Εργατικών Κέντρων Φθιώτιδας, Λιβαδειάς, Θήβας και Χαλκίδας, της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ. Επίσης ανακοινώθηκε ότι στις 19 Δεκέμβρη το σωματείο της Λάρυμνας θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση για καθορισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ταυτόχρονα με την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων μέσα στο '98, δρομολογήθηκε η ιδιωτικοποίηση και της ΛΑΡΚΟ, η οποία ανήκει στον Οργανισμό. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και η "απροθυμία" της να προχωρήσει σε συνολική ρύθμιση των χρεών, προϊδεάζουν πως στις κυβερνητικές προθέσεις είναι το ξεπούλημα της μοναδικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου της χώρας, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, ενώ δεν αποκλείεται και το κλείσιμο.

Τα προβλήματα της επιχείρησης επιδεινώθηκαν πρόσφατα μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 30 Νοέμβρη στην ηλεκτροκάμινο Νο 5, που είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας για τρεις μήνες, να πέσει η παραγωγή κατά 40% και επόμενα να μειωθούν ανάλογα και τα έσοδα. Ενα απ' τα κύρια προβλήματα είναι τα πλασματικά χρέη 56 δισ. δραχμών που "πνίγουν" την επιχείρηση και που οφείλονται στην κυβερνητική πολιτική απέναντί της. Συγκεκριμένα και μετά από πολλές περιπέτειες, ένα μέρος της ΛΑΡΚΟ μπήκε σε πλειστηριασμό το '88 και αγοράστηκε απ' τον ΟΑΕ, με τέτοιο τρόπο που να προκύψουν δυο ΛΑΡΚΟ. Η "νέα" ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε χωρίς κεφάλαιο κίνησης, δανειοδοτήθηκε απ' τον ΟΑΕ με 2,5 δισ. δραχμές και επιτόκιο 27% και αναγκάστηκε να αγοράσει απ' την "παλιά" ΛΑΡΚΟ όλα τα ανταλλακτικά αξίας 8 δισ. δραχμών για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Αυτές οι ενέργειες, όπως και το ότι η ΔΕΗ - σε αντίθεση με τη στάση της απέναντι στην ΠΕΣΙΝΕ - προχώρησε σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που έδινε στη ΛΑΡΚΟ, υποθήκευσαν το μέλλον της. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται η "νέα" ΛΑΡΚΟ να χρωστά στην "παλιά" 27 δισ. δρχ., στη ΔΕΗ 18 δισ. δρχ. και στον ΟΑΕ 10 δισ. δρχ.!

Ταυτόχρονα το προσωπικό από 2.700 άτομα το '90, μειώθηκε σήμερα στα 1.400 άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση και να δημιουργούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια εργοστασίων και εργαζομένων.

Οι συνδικαλιστές επεσήμαναν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ΛΑΡΚΟ για την οικονομία της χώρας, αφού: Είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έχει δικά της νικελιούχα κοιτάσματα. Το σιδηρονικέλιο που παράγει είναι προϊόν στρατηγικό και άριστης ποιότητας. Φέρνει ετησίως συνάλλαγμα εκατοντάδων εκατ. δολαρίων. Δραστηριοποιείται σε Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική δραστηριότητα των περιοχών που εκτός των άλλων έχουν υψηλούς δείκτες ανεργίας και αποβιομηχάνισης.

Οι προτάσεις των εργαζομένων για την επίλυση των προβλημάτων είναι: Οριστική ρύθμιση των χρεών. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης. Δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Δρομολόγηση της δημιουργίας μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα. Προσλήψεις προσωπικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργάτης υπέστη εγκαύματα σε χέρια και πόδια(2011-10-05 00:00:00.0)
Μαστίζεται από περιβαλλοντικά προβλήματα(2007-11-30 00:00:00.0)
Πληρώσαμε πάνω από 1 τρισ. στο βωμό του κεφαλαίου(1998-12-16 00:00:00.0)
"Φέσι" δισεκατομμυρίων από τους μεγαλοεπιχειρηματίες(1997-05-04 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για τη ΛΑΡΚΟ(1997-04-05 00:00:00.0)
Εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη κάτω από δημόσιο έλεγχο(1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ