Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επεσαν στον Εμφύλιο

Από το Σερνικάκι Αμφισσας

Στο φύλλο (21-11-97) του "Ριζοσπάστη", δημοσιεύσαμε τα ονόματα των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από το χωριό Σερνικάκι Αμφισσας με τον τίτλο "Επεσαν στον αγώνα", χωρίς ν' αναφέρουμε το όνομα του χωριού και με λάθος γραμμένο το επώνυμο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΥΤΡΑ του Ηλία, αντάρτη του Εφεδρικού ΕΛΑΣ, που μας έστειλε τα κείμενα. Σήμερα δημοσιεύουμε τον κατάλογο με τα ονόματα των μαχητών που έπεσαν στον εμφύλιο.

- Τσερλιάγκος Δημήτριος του Ηλία. Γεννήθηκε το 1916. Μέλος του ΚΚΕ από το 1934 γραμματέας Βάσης του χωριού στην Κατοχή. Το 1946 φαντάρος στη Λαμία, κατακρεουργήθηκε από τραμπούκους της περιοχής.

- Λύτρας Ηλίας του Λεωνίδα. Γεννήθηκε το 1883. Στην κατοχή στο ΕΑΜ. Στον Εμφύλιο στο ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στην Κάνιανη στις 20-4-1948.

- Λύτρας Νικόλαος του Ηλία. Γεννήθηκε το 1926. Στην Κατοχή στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Μέλος του ΚΚΕ. Μετά την απελευθέρωση πέρασε στρατοδικείο στη Λαμία. Εξόριστος στη Μακρόνησο. Οταν απολύθηκε πήγε στον ΔΣΕ. Σκοτώθηκε έξω απ' το χωριό σε ενέδρα στις 19-6-49.

- Λύτρας Ντίνος του Ελευθέριου. Γεννήθηκε το 1925 και κατοικούσε στην Ιτέα. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Αντάρτης του ΕΛΑΝ. Αντάρτης στο ΔΣΕ. Σκοτώθηκε σε ενέδρα στη χρυσαϊτικη βρύση στις 29-7-49.

- Καράμπελας Νικόλαος του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε το 1928. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Αντάρτης στο ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στην Πάρνηθα, στη μάχη Πύλης - Σκούρτα στις 7-2-48.

- Θεοδωρακόπουλος Παρασκευάς του Γεωργίου. Γεννήθηκε το 1921. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και στο ΕΑΜ. Μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης στον ΔΣΕ, πιάστηκε αιχμάλωτος έξω από τα Μέγαρα. Καταδικάστηκε σε θάνατο από στρατοδικείο και εκτελέστηκε τον Μάρτη του 1948.

- Θεοδωρακόπουλος Ιωάννης του Γεωργίου. Γεννήθηκε το 1912. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Μέλος του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΒ του χωριού. Δολοφονήθηκε από τραμπούκο μέσα στο σπίτι του στις 9-9-47.

- Καλύβας Χαράλαμπος του Κων/νου. Γεννήθηκε το 1926 και οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Αντάρτης στον ΔΣΕ. Αιχμαλωτίστηκε στην Πάρνηθα, καταδικάστηκε σε θάνατο από στρατοδικείο και εκτελέστηκε το Μάρτη 1948.

- Δημητρέλος Νίκος του Ευσταθίου. Γεννήθηκε το 1925. Μέλος της ΕΠΟΝ. Αντάρτης του ΔΣΕ, χάθηκε στη Σαράνταινα το 1948.

- Κοντογεώργος Ιωάννης του Ευθυμίου. Γεννήθηκε το 1926. Μέλος της ΕΠΟΝ. Αντάρτης στο ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στη Σαράνταινα το 1948.

- Αγαπητός Ευάγγελος.Γεννήθηκε στην Αγια Ευθυμία και κατοικούσε στο Σερνικάκι. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Αντάρτης στον ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στον Ελικώνα το 1948.

- Καράμπελας Κων/νος του Νικολάου. Γεννήθηκε το 1887. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Διώχτηκε. Κρατούμενος στις φυλακές Αμφισσας το 1948. Πέθανε εξόριστος στη Λήμνο στις 10-4-49.

- Δημητρίου Ιωάννης του Δημητρίου. Γεννήθηκε το 1880. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Διώχτηκε. Δούλευε στην παρανομία. Δολοφονήθηκε στο σπίτι του, από τον τραμπούκο Αθανάσιο Κολοβό τον Ιούλιο του 1949.

- Κυριαζής Σπύρος.Γεννήθηκε στα Καστέλια, κάτοικος Σερνικακίου, οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Δολοφονήθηκε από τραμπούκο έξω από το χωριό στη θέση Κεφαλά στις 9 - 9 - 47.

- Πλουμάκης Ιωάννης του Ευθυμίου. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Δεύτερος γραμματέας του χωριού. Κυνηγήθηκε και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πέθανε Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

- Παπαλάιος Γεώργιος του Νικολάου. Γεννήθηκε το 1925. Μέλος της ΕΠΟΝ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ. Δολοφονήθηκε μετά την απελευθέρωση εν ψυχρώ, στην πλατεία του χωριού απ' τον τραμπούκο Κων/νο Δ. Πλουμάκη.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ