Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
Τα μυστικά του Τύμβου

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή από τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, έκθεση της Βεργίνας

Η Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας είναι πια εκθεσιακός χώρος. Τα πολύτιμα αντικείμενα, που ανέσυρε ο Ανδρόνικος, επέστρεψαν μόνιμα στον τόπο τους για να "υπομνηματίζουν" την ιστορία στους επισκέπτες, ακριβώς 20 χρόνια μετά την αποκάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β.

Η έκθεση, αφιερωμένη στον Μ. Ανδρόνικο από τους συνεργάτες του (Στέλλα Δρούγου, Αγγελική Κοτταρίδου κ.ά.), περιλαμβάνει ευρήματα που ως σήμερα ήταν στο Μουσείο Θεσσαλονίκης ή στο εργαστήριο συντήρησης. Χρειάστηκαν εφτά χρόνια, επιδεξιότητα, ευρηματικότητα και υπομονή των συντηρητών της ΙΣΤ και ΙΖ ΕΠΚΑ, της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων και των πτυχιούχων ΤΕΙ,που προσπάθησαν να περισώσουν και να ανασυνθέσουν υλικό επί μακρόν ασυντήρητο ή κακώς συντηρημένο.Χρειάστηκε το συνταίριασμα της φαντασίας και της ιστορικής συνέπειας από τους μελετητές Αγγελική Κοτταρίδη(αρχαιολόγος) και Χρήστο Μποκόρο (ζωγράφος). Ετσι ανασυστάθηκαν σε παραστάσεις κυνηγιού και μάχης τα χιλιάδες ελεφαντοστέινα κομμάτια, κομμάτια ξύλου, φύλλα χρυσού και γυάλινα ανθέμια - υλικά εξαιρετικά ευαίσθητα - που κοσμούσαν τις δύο κλίνες των συμποσίων.

Εντυπωσιακές είναι οι ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες με ζωγραφικό διάκοσμο. Προηγήθηκε μελέτη από το Τμήμα Ερευνας της Διεύθυνσης Συντήρησης, ακτινογράφηση στο Δημόκριτο, αποσυναρμολόγηση και αντικατάσταση των διαβρωμένων χάλκινων συνδέσμων με βέργες τιτανίου. Ο επισκέπτης θα δει ακόμα τις δύο χρυσές λάρνακες, το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, ό,τι απέμεινε από τις ασπίδες και τα δόρατα, τα ευρήματα της νεκρικής πυράς κ. ά. Ολα τοποθετημένα σε προθήκες με κατάλληλο κλιματισμό και φωτισμό, όπου το φως και το σκοτάδι εναλλάσσονται πάνω στα ευρήματα δίνοντας την ιδέα του νεκρικού χώρου. "Θέλαμε τα ευρήματα να δίνουν την αίσθηση ότι ο επισκέπτης έχει επαφή με το χώμα", είπε η προϊσταμένη της ΙΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μαρία Ακαμάτη,στην τελετή των εγκαινίων. Ο,τι κάποτε θεράπευε ανάγκες των θνητών σε ζωή και θάνατο τώρα παρουσιάζεται στο χώρο του ως εκθεσιακό υλικό "απογυμνωμένο", όμως, από την πρώτη του χρηστική αξία. Ισως γι' αυτό θα 'πρεπε το σκοτάδι του χώρου να μην υπερβαίνει τους μουσειολογικούς κανόνες (κίνηση επισκεπτών, ασφάλεια προθηκών και ευρημάτων κ. ά).

Η έκθεση κόστισε 250 εκ.και την Κυριακή ο υπουργός Πολιτισμού εξήγγειλε ότι μέχρι το 2000 θα είναι έτοιμο το Μουσείο Βεργίνας.

Αλλά υπολείπονται πολλά ακόμα να γίνουν στους Τάφους: στερεώσεις στην τοιχογραφία της ζωφόρου στον τάφο του Φιλίππου, στη ζωγραφική του τάφου με την Αρπαγή της Περσεφόνης, στο εσωτερικό των τάφων του Φιλίππου και του Πρίγκιπα... Ολα αυτά προγραμματίζονται για τον προσεχή Φεβρουάριο.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ