Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο

Μαχητική συγκέντρωση, με πρωτοβουλία της "Εργοστασιακής Επιτροπής", ενάντια στην κατάργηση δικαιωμάτων και το μαρασμό του ναυπηγείου

Δυναμική συγκέντρωση μέσα στο χώρο του ναυπηγείου πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - μετά από κάλεσμα της "Εργοστασιακής Επιτροπής" - ενάντια στη στάση της διαχειρίστριας πολυεθνικής, που με την απειλή προστίμων και απολύσεων και την ενίσχυση της πλειοψηφίας του σωματείου επιχειρεί να επιβάλει πολλαπλή ειδικότητα και ελαστικές μορφές εργασίας.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη επιβολή του προστίμου σε πέντε ηλεκτροσυγκολλητές, προκειμένου να αποδεχτούν να πάνε να δουλέψουν στις προσδέσεις πλοίων, εργασία που εκτός των άλλων εγκυμονεί κινδύνους αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ειδίκευση. Μετά την παρέμβαση των στελεχών της Εργοστασιακής Επιτροπής, η εταιρία ανακάλεσε τελικά τα πρόστιμα.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του σωματείου, παρά την τρομοκρατία, καθώς αρκετοί προϊστάμενοι μάζευαν πριν τον κόσμο και τον "νουθετούσαν" να μη συμμετέχει.

Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Σ. Βαρθολομαίος,μέλος του ΔΣ του σωματείου, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα σχέδια της πολυεθνικής και καταδίκασε τη στάση υποταγής της ηγεσίας του σωματείου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θ. Κούτρας,μέλος του ΔΣ του σωματείου, ο οποίος επισήμανε ότι η πολυεθνική δεν έχει φέρει σοβαρές δουλιές στο ναυπηγείο, παρότι πληρώνεται γι' αυτό με το ποσό των 500 εκατ. δρχ. ετησίως, ενώ και όταν υπάρχουν κάποιες επισκευές, αυτό αποβαίνει προς όφελος των εργολάβων που έχουν κατακλύσει το ναυπηγείο.

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους, επισημαίνεται η πλήρης αντίθεσή τους στην επιβολή διπλής ειδικότητας και η απόφασή τους να παλέψουν για την κατάργηση του αντιδραστικού κανονισμού Νιάρχου, που με βάση αυτόν η εταιρία επιβάλλει πρόστιμα. Επίσης, απαιτούν απ' την κυβέρνηση να υπογράψει άμεσα τις προγραμματικές συμφωνίες για ανάληψη απ' το ναυπηγείο εργασιών των ΟΣΕ, ΗΣΑΠ και Πολεμικού Ναυτικού, όπως γραπτά είχε δεσμευτεί στη διαβόητη συμφωνία του 51% - 49%. Διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις για το '98 και δηλώνουν την πρόθεσή τους να αγωνιστούν ενάντια στα εργολαβικά συμφέροντα που λυμαίνονται το ναυπηγείο. Τέλος, σημειώνεται στο ψήφισμα ότι, "αν μια διοίκηση σωματείου δεν μπορεί να υπερασπίζεται τα μέλη της απ' τις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, η καλύτερη υπηρεσία είναι να παραιτείται και όχι να μετατρέπεται σε ένα ακόμη εργοδοτικό μηχανισμό".

Στο μεταξύ, η ηγεσία του σωματείου, με μια απείρου θράσους ανακοίνωση, επιτίθεται στην "Εργοστασιακή", κάνοντας λόγο "για τυχοδιωκτική τακτική και άκρατο λαϊκισμό" και καλούσε τους εργαζόμενους να μη συμμετέχουν στη συγκέντρωση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ