Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ πλούσιο και αποδοτικό αποδείχτηκε το πρώτο, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, ταξίδι αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση των ΚΚ ΗΠΑ και Καναδά, των Λεσχών Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη και το Τορόντο, των ΚΟΒ Ελληνοφώνων του ΚΚ ΗΠΑ και της ΚΟΒ "Ν. Μπελογιάννης" του ΚΚ Καναδά, όπως και των αντιστασιακών οργανώσεων του Καναδά. Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και το μέλος της ΚΕ, Γιώργος Σκιαδιώτης. Ρεπορτάζ στις (σελίδες 6 - 7).

ΜΙΑ μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση λαϊκής αντεπίθεσης στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας, που πλήττει τους εργαζόμενους και τη χώρα, οργανώνει την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη, ώρα 7 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, η Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Για τους στόχους αυτής της μεγάλης κινητοποίησης και την προοπτική των αγώνων, ο "Ρ" συζήτησε με τρία στελέχη της ΚΟΑ (σελίδα 13).

ΣΤΟ τελικό στάδιο, βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του πανθεσσαλικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου, που διοργανώνει στις 5 Δεκέμβρη η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών. Κλιμάκια των Ομοσπονδιών των Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων νομών και των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, όλες τις τελευταίες μέρες, "όργωσαν" τη θεσσαλική ύπαιθρο, ενημερώνοντας τους αγρότες και καλώντας τους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στο συλλαλητήριο (σελίδες 14 - 15).

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ υπουργείου Οικονομικών. Στο "σφυρί" 1,7 εκατομμύρια μετοχές διαφόρων εταιριών. Στα πλαίσια της πολιτικής του "λιγότερου κράτους", η κυβέρνηση προωθεί την πώληση των μετοχών 24 διαφορετικών εταιριών (εισηγμένων και μη στο Χρηματιστήριο), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας, παράλληλα, να καλύψει τις μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων(σελίδα 17).

ΑΡΧΙΖΟΥΝ από αύριο οι εκλογές στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, στα οποία οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι καλούνται να αναδείξουν διοικήσεις, που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους για Επιμελητήρια σύγχρονα, πραγματικούς συμβούλους της πολιτείας, όπως προβλέπει ο θεσμός και όχι "δεκανίκια" της κυβέρνησης για την υλοποίηση των σχεδίων της και προπαγανδιστές των κυβερνητικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για λίγους και εκλεκτούς (σελίδες 18 - 19).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ηλεία. Οι τρεις στους πέντε εργαζόμενους που δουλεύουν στις οικοδομές στον Πύργο Ηλείας είναι ανασφάλιστοι! Το 20% από αυτούς είναι ανήλικοι!Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Οι οικοδόμοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νέοι, υποχρεώνονται να δουλεύουν το πολύ για πέντε χιλιάρικα τη μέρα. Τόσο είναι το προβλεπόμενο ημερομίσθιο, που δίνουν οι εργολάβοι, ανεξάρτητα από τις ώρες που τους απασχολούν! (σελίδες 28 - 29).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο Ρέθυμνο. "Γκέτο" η παλιά πόλη. Μία από τις λίγες μεσαιωνικές πόλεις της Ελλάδας μετατρέπεται σε "άβατο" για τους πολίτες της, στο όνομα της τουριστικής "ανάπτυξης". Οι κάτοικοί της, όμως, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν (σελίδες 42 - 43).

ΜΙΑ από τις πιο πολυσυζητημένες περιόδους στην ιστορία του ΚΚΕ, είναι το χρονικό διάστημα από το Μάη του 1944 μέχρι και το Φλεβάρη του 1945: Το διάστημα, δηλαδή, κατά το οποίο το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, μέσα σε μια διαδικασία επίτευξης της λεγόμενης εθνικής ενότητας, προέβησαν σε σειρά υποχωρήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή αποψίλωση πολλών από τις δυνατότητές τους να αντιμετωπίσουν την επίθεση, που θα γινόταν οπωσδήποτε, από την ντόπια και ξένη αντίδραση, για να μη λυθεί υπέρ των λαϊκών δυνάμεων το ζήτημα της εξουσίας (σελίδες 20, 37).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την άγρια δολοφονία στελεχών του ΚΚ Μεξικού (2013-08-08 00:00:00.0)
Θάνατος αγωνιστή (2009-01-18 00:00:00.0)
Εκδήλωση προς τιμήν του στο Τορόντο (2005-06-12 00:00:00.0)
Εκδήλωση προς τιμήν του στο Τορόντο (2005-06-02 00:00:00.0)
ΛΕΖΑΝΤΕΣ (1997-11-30 00:00:00.0)
Ζωντανός στη μνήμη των συντρόφων του Καναδά (1997-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ