Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Παραμένει η αβεβαιότητα και η αστάθεια

ΤΙΡΑΝΑ.- Αν κανείς πιστέψει τις πληροφορίες από την Αλβανία, αρκετοί από τους αποδέκτες των όπλων που είχαν αφαιρεθεί από στρατιωτικές αποθήκες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της περασμένης άνοιξης τα χρησιμοποιούν για να ληστεύουν - κυριολεκτικά - όποιον βρουν μπροστά τους. Στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, γνωστοί - άγνωστοι ένοπλοι στήνουν μπλόκα στα περίχωρα των Τιράνων, αλλά και κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου.

Ολιγομελείς συμμορίες αφαιρούν χρήματα και οτιδήποτε μπορεί να ρευστοποιηθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κλέβουν και τα αυτοκίνητα, τα οποία στη συνέχεια προσπαθούν να προωθήσουν στην αλβανική αγορά.

Τον τελευταίο μήνα, συμμορίες εμφανίστηκαν στη Λούσνια και στο Μπάλτσι, περιοχή όπου βρίσκονται πετρελαιοπηγές. Στην περιοχή έφτασαν ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και το φαινόμενο περιορίστηκε. Στη συνέχεια όμως άλλες συμμορίες - αυτή τη φορά από το βορρά - έκαναν την εμφάνισή τους στη διαδρομή προς τη Σκόδρα.

Στη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας, κάτοικοι του προαστίου Ιζμπερι των Τιράνων με "καλάσνικοφ" σταματούν διερχόμενα οχήματα και ληστεύουν τους επιβάτες.

Στην ίδια περιοχή πριν δέκα μέρες σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και δυο ληστές. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το στρατόπεδο που φιλοξενεί την ελληνική στρατιωτική δύναμη που παραμένει στη χώρα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η αύξηση των κρουσμάτων βίας και των ληστειών αποδίδεται στην ανάγκη επιβίωσης των πολιτών, αφού τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικού σώματος αστυνομικών, οι οποίοι, κυκλοφορώντας σε ομάδες και με πολιτική περιβολή, θα επεμβαίνουν σε περιπτώσεις δράσης συμμοριών.

Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών, προσπαθώντας πλέον όχι να συγκεντρώσει - αφού κάτι τέτοιο θεωρείται υπερβολικά δύσκολο - αλλά να περιορίσει τη χρήση των όπλων, ετοίμασε νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και το οποίο προβλέπει φυλάκιση 10 χρόνων για τα άτομα που κυκλοφορούν οπλισμένα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο συνολικός αριθμός όπλων (διαφόρων τύπων) που έχουν περάσει στην Ελλάδα από την κρίση και έπειτα ξεπερνάει τις 100.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ