"Οι επιχειρήσεις καλούνται να στηρίξουν ένα εγχείρημα, από το οποίο άντλησαν σημαντικά οφέλη τα τελευταία χρόνια, και από το οποίο θα αντλήσουν ακόμα περισσότερα, όταν ολοκληρωθεί"! Με αυτά τα λόγια, απευθύνθηκε χτες ο πρωθυπουργός στο εξαιρετικά "εκλεκτό" ακροατήριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνειών, σχετικά με τον ποιον ωφελεί η πολιτική της κυβέρνησής του. Με "εγγύηση" την αταλάντευτη προσήλωσή του στην προώθηση αυτής της πολιτικής, ζήτησε από εκείνους που με την εφαρμογή της κερδίζουν, και οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους κεφαλαιοκράτες, την υποστήριξη την κυβέρνησής του.
Η τοποθέτηση - ομολογία ταξικής στοχοπροσήλωσης για το "εγχείρημα" του Κ. Σημίτη,δε θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από "σταράτες κουβέντες" κατά του λαού. Απέναντι στις αντιδράσεις των εργαζομένων, "θέλω να τοποθετηθώ ξεκάθαρα και ανεπιφύλακτα. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική μας" (!), ήταν τα λόγια του Κ. Σημίτη. Μετά από αυτό, η επανάληψη της ακατάσχετης κινδυνολογίας, των εκβιασμών, αλλά και του ψέματος, που κατά καιρούς χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να προωθήσει την πολιτική της, ήταν κάτι αναμενόμενο.
"Η κυβέρνηση θα στραφεί το 1998, το 1999 και το 2000 με ακόμα πιο αποφασιστικούς ρυθμούς στο μεταρρυθμιστικό της έργο", ανακοίνωσε για να συμπληρώσει ότι ο κυβερνητικός οδοστρωτήρας είναι έτοιμος να "πετύχει", αφού θα "συγκρουστεί αποφασιστικά με ό,τι εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό της χώρας". Τι εμποδίζει κατά την κυβέρνηση τον "εκσυγχρονισμό"; Και εδώ ο Κ. Σημίτης ήταν σαφής: Οποιος εμποδίζει "τη μη έγκαιρη συμμετοχή στην ΟΝΕ" και αρνείται να υποστεί "ένα χρονικό καταναγκασμό δυο ετών" (σ.σ.: είναι ο νέος όρος για την επικείμενη διετή λιτότητα), είναι υπόλογος για "αποσταθεροποίηση, οπισθοδρόμηση και υπονόμευση" της χώρας,ισχυρίστηκε! Στο ίδιο μήκος κύματος της κινδυνολογίας και πιστός στη λογική "ή ΟΝΕ ή θάνατος", ο πρωθυπουργός απείλησε ότι, αν ο λαός δεν αποδεχτεί την ΟΝΕ, τότε θα προέλθει "αισθητή μείωση του βιοτικού επιπέδου, αποσταθεροποίηση της οικονομίας και εξασθένιση της διεθνούς θέσης" της Ελλάδας...
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός ...επέκτεινε τον ορίζοντα της λιτότητας. "Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουμε - είπε - δεν ολοκληρώνεται σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Κοινωνίες με προβλήματα, όπως η δική μας, θέλουν ένα χρονικό ορίζοντα 6-7 ετών", για να γίνουν όπως επιθυμούν οι πολυεθνικές και η κυβέρνηση του ..."εκσυγχρονισμού".
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Κ. Σημίτης δεν απέφυγε να παραθέσει στους επιχειρηματίες που τον άκουγαν τα "καλά" του προϋπολογισμού, με έναν κυνισμό που σοκάρει: Προχωράμε σε "πιο αυστηρή δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική",ομολόγησε, για να "σηματοδοτήσουμε προς τις αγορές την πολιτική βούληση για επίτευξη των στόχων και συνεπώς της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής", ήταν τα λόγια του, απέναντι στα κέντρα παροχής των κυβερνητικών διαπιστευτηρίων.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να προκαλέσει για μια ακόμα φορά την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα με την παραποίηση της πραγματικότητας, στην οποία κατέφυγε: "Τα εισοδηματικά του δημόσιου τομέα αναπτύχθηκαν το 1996 - '97 με ρυθμούς που ήταν αρκετά πιο πάνω από τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα. Γι' αυτό - κατέληξε - και ζητήσαμε από τους εργαζόμενους αυτοσυγκράτηση για το 1998"! Με άλλα λόγια, ο Κ. Σημίτης πήγε στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να πει στους εργαζόμενους ότι τα προηγούμενα χρόνια τους έδωσε ...παραπάνω από όσα έπρεπε και τώρα δε δικαιούνται να διαμαρτύρονται!
Η συνέχεια ήταν αντάξια του πρωθυπουργικού "νέου" ύφους. Οσοι καταγγέλλουν τον προϋπολογισμό για "φορολογική λαίλαπα" και "συμπίεση των χαμηλών εισοδημάτων", απευθύνουν "εξωπραγματικούς ισχυρισμούς" (!), υποστήριξε."Ούτε φορολογική λαίλαπα, ούτε συμπίεση των χαμηλών εισοδημάτων υπάρχει... υπάρχει προσπάθεια δικαιότερης κατανομής του φορολογικού βάρους" (!), συμπλήρωσε και κατέληξε ότι "χωρίς φόρους, με άφθονες παροχές", δε θα πάει μπροστά ο τόπος...
Κατόπιν ο πρωθυπουργός άρχισε να απαριθμεί τις αποδείξεις ότι η κυβέρνησή του είναι όργανο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου: "Στη διάρκεια των ετών αυτών προχωρήσαμε στις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα... και η προσπάθεια συνεχίζεται", όπως υποσχέθηκε. "Προωθήσαμε προγραμματικές συμφωνίες πολλών δισ. δραχμών", είπε απευθυνόμενος στην εγχώρια πλουτοκρατία, απέναντι στην οποία δεσμεύτηκε ότι "όταν έχουμε το δικαίωμα προγραμματικών συμφωνιών δεν μπορούμε να το αγνοούμε σε όφελος της βιομηχανίας άλλων χωρών". Δεσμεύτηκε ότι έπεται και συνέχεια του ξεκοκαλίσματος πολλών δισ. δραχμών που θα διατεθούν στους κεφαλαιοκράτες μέσω του "πακέτου Σαντέρ", αλλά και ενόψει της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004.
Εύλογα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και αφού υπενθύμισε για δεύτερη φορά ότι "τα τελευταία χρόνια καταγράφονται σημαντικά κέρδη για τις ελληνικές επιχειρήσεις" εξέφρασε το ...παραπονάκι ότι ενώ η κυβέρνηση εκτελεί πιστά τις υποδείξεις του μεγάλου κεφαλαίου, εκείνο δεν τη βοηθά όσο θα έπρεπε, αφού "οι επιχειρηματικές επενδύσεις δεν επιταχύνονται ανάλογα"... Εκλεισε δε με την παραίνεση προς τους πλουτοκράτες να αξιοποιήσουν τα μέτρα της κυβέρνησής του: "Να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που σας προσφέρονται", ήταν η κατακλείδα του πρωθυπουργού προς το ακροατήριό του.