Ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός της Θήβας,κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, αποδείχτηκε... χρυσοφόρος. Στη διάρκεια σωστικών ανασκαφών που διενεργούσε η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία κλήθηκε να επιβλέψει το έργο διάνοιξης του αγωγού, η ανασκαφική σκαπάνη αποκάλυψε, κάτω από αρχαίο δάπεδο, αγγείο που έφερε στο εσωτερικό του χρυσά κοσμήματα, καθώς 457 νομίσματα εκ των οποίων τα 6 είναι ασημένια και τα υπόλοιπα χάλκινα.Από αυτά ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι ένα βραχιόλι από κόκκινο ημιπολύτιμο λίθο που φέρει λεοντοκεφαλή και ένα ζευγάρι ενωτίων (σκουλαρίκια) με ερωτιδείς που ιππεύουν σε δελφίνι σμιλεμένο σε κόκκινο ημιπολύτιμο λίθο.
Οι αρχαιολόγοι τα χρονολογούν περί το 288-146 π.Χ., δηλαδή την περίοδο που η Νότια Ελλάδα υποτάσσεται στους Ρωμαίους, γεγονός που προκαλεί ποικίλες ανακατατάξεις και μετακινήσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Φαίνεται πως θορυβημένοι οι κάτοικοι κοντινών περιοχών έκρυβαν τις περιουσίες τους και εγκατέλειπαν τις πόλεις τους. Οσο για το δάπεδο εικάζεται πως ανήκει σε δημόσιο κτίσμα ή κατάστημα με επικρατέστερη εκδοχή τη δεύτερη.
Οι μέχρι τώρα εργαστηριακές έρευνες δείχνουν μεγάλη φθορά στο μέταλλο, ωστόσο τα κοσμήματα θεωρούνται εξαιρετικά δείγματα της τέχνης της χρυσοχοϊας στην αρχαία Ελλάδα.