Ενδιαφέροντα στοιχεία για την έξαρση της φτώχειας και του πλούτου παρουσιάστηκαν χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου για την "κοινωνία των 2/3"
Η έξαρση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου (πλούσιες και φτωχές) με τάση παραπέρα διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων για τα επόμενα χρόνια, είναι γέννημα - θρέμμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται σε Ανατολή και Δύση. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τις ομιλίες και παρεμβάσεις πανεπιστημιακών και άλλων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έγιναν χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου με θέμα την "Κοινωνία των 2/3", που ολοκληρώνονται σήμερα.
Το στίγμα των παρεμβάσεων, που έγιναν στο πρώτο διήμερο των εργασιών του συνεδρίου, έδωσε ανάγλυφα η Σοφία Αντωνοπούλου (επίκουρος καθηγήτρια του Εθνικού Μεστόβιου Πολυτεχνείου), η οποία, στην εισήγησή της με θέμα "Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, ο νεοφιλελευθερισμός και η κοινωνία των 2/3", άρχισε την ομιλία της με την εξής επισήμανση - διαπίστωση: "Η στροφή από τον Κεϋνσιανισμό στον Μονεταρισμό στη Δ. Ευρώπη και τις ΗΠΑ επραγματοποιήθη κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του '70 τις αρχές της δεκαετίας του '80 και εντεύθεν και εσήμανε τον περιορισμό του κράτους πρόνοιας, την αύξηση της ανεργίας και την προοπτική περιθωριοποίησης ευρύτατων στρωμάτων του πληθυσμού, εντέλει στην κοινωνία των 2/3. Ο Μονεταρισμός στην Ευρώπη και η πολιτική του έκφραση, ο νεοφιλελευθερισμός, θεσμοποιήθηκε ως κυρίαρχη αντίληψη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία διατείνεται ότι θέτει το θεμέλια της Ευρώπης του 21ου αιώνα".
Η χτεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στο "κοινωνικό πρόβλημα σήμερα", την "ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό", την "παγκοσμιοποίηση σαν ιδεολόγημα ή πραγματικότητα" και την "άνιση ανάπτυξη, τον αποκλεισμό και τη μετανάστευση". Από τους εισηγητές παρατέθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία, που τεκμηριώνουν την έξαρση της φτώχειας, τη διεύρυνση της άνισης κατανομής του πλούτου, την αύξηση της ανεργίας, της εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας κλπ.
Στο σύνολό τους και οι χτεσινές εισηγήσεις και παρεμβάσεις των Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών - συνέδρων πρόσφεραν αξιόλογα στοιχεία. Στοιχεία, που τεκμηριώνουν την άποψη πως μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών και την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε διεθνές επίπεδο, παγκοσμιοποιήθηκε το φαινόμενο έξαρσης της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, καθώς οι μηχανισμοί της ελεύθερης αγοράς συνέβαλαν στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την καθιέρωση της κοινωνίας των 2/3.
Η σημερινή, τρίτη και τελευταία, μέρα των εργασιών του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στις "κοινωνιοψυχολογικές συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού", στις "εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανισότητες" στο "νεοφιλελευθερισμό και το κράτος πρόνοιας" και τις "πολιτικές κοινωνικής προστασίας σ' έναν αβέβαιο κόσμο".