Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Μουσεία στο Κυβερνοδιάστημα

Οσα "διαβάζουν" τα μάτια μας, αντικρίζοντας, σε απόσταση αναπνοής, ένα έργο τέχνης, δεν μπορεί να τα αποδώσει κανένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, και, πολύ περισσότερο, μία κυβερνοδιαστημική οπτική επαφή με τον πολιτισμό. Με την επισήμανση αυτή, και χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τη σπουδαιότητα μιας πραγματικής και όχι εικονικής επίσκεψης στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, θα επιχειρήσουμε σήμερα την παρουσίαση τριών από τα πιο γνωστά μουσεία του κόσμου: Του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι,του Ελ Πράδο στη Μαδρίτη και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.Επιπλέον, θα ρίξουμε μία κλεφτή ματιά σε ένα από τα "ηλεκτρονικά" μουσεία, που βρίσκονται στον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφοριών, με αφορμή δύο βασικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Το πρώτο είναι μια αρκετά πλήρης βάση δεδομένων για καλλιτέχνες και τεχνοτροπίες από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωγραφικής. Το δεύτερο είναι ότι διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες ανεύρεσης και - κατόπιν... - πλοήγησής μας σε εκατοντάδες μουσεία διαφόρων ενδιαφερόντων και ειδικοτήτων σχεδόν από κάθε χώρα της υφηλίου!

Για το Μουσείο του Λούβρου υπάρχει πλειάδα κόμβων από ιδιώτες, οργανισμούς, αλλά και "ηλεκτρονικά" παραρτήματα σε διάφορες χώρες του κυβερνοκόσμου. Επιλέγοντας τη διεύθυνσηhttp: //www.paris.org/Musees/Louvre/, έχει κανείς κατ' αρχήν τη δυνατότητα επιλογής δύο γλωσσών (Αγγλικών και Γαλλικών). Στη συνέχεια, αφού ρίξει μία ματιά στο "εικονικό" εισιτήριο εισόδου, μπορεί να επισκεφτεί τους περίφημους και ανεκτίμητους θησαυρούς αυτού του πασίγνωστου ευρωπαϊκού μουσείου, με την Αφροδίτη της Μήλου να φιγουράρει σε θέση περιωπής... Πρόσβαση υπάρχει και στις τρεις πτέρυγες του μουσείου (Sully, Denon, Richelieu), που περιβάλλουν αντίστοιχα τη δυτική, νότια και βόρεια πλευρά της "Πυραμίδας", επίσημης εισόδου στο Λούβρο.

Κλεφτές, αλλά όχι και άξιες καταφρόνησης, ματιές μπορεί να ρίξει ο κυβερνοεπισκέπτης και στα εφτά βασικά τμήματα του μουσείου, όπου εκτίθενται αρχαιότητες από τους Μεσοποταμιακούς πολιτισμούς, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τους Ετρούσκους, αλλά και ενδιαφέροντα, ανεκτίμητα αντικείμενα τέχνης, έργα γλυπτικής, ζωγραφικής... Να θυμίσουμε μερικά; Η Τζοκόντα (1503 - 1506) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Γονδολιέρης του Αντονέλο ντα Μεσίνα (1475), Η Ελευθερία που ηγείται των λαών (1830) του Ευγένιου Ντελακρουά, η Απτερος Νίκη της Σαμοθράκης (190 π.Χ.)...

Στην ίδια διεύθυνση δίνονται, τέλος, μεταξύ άλλων, πληροφορίες, χάρτες, ωρολόγια προγράμματα λειτουργίας του Μουσείου καθώς και ό,τι άλλο ενδιαφέρει όσους κυβερνοεπισκέπτες αποφασίσουν να δουν ιδίοις όμμασι το περίφημο μουσείο.

Το Μουσείο Ελ Πράδο βρίσκεται στη Μαδρίτη από τον 18ο - 19ο αιώνα, αλλά στο Διεθνές Διαδίκτυο Πληροφοριών μόλις εδώ και λίγα χρόνια. Μπορείτε να το επισκεφθείτε και σεις στη διεύθυνση http: //museoprado. mcu. es/.

Η πρώτη ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσείου στη Μαδρίτη δόθηκε στο Βασιλιά Κάρολο Γ από τον ζωγράφο και καλλιτεχνικό του σύμβουλο, Αντόν Φαφαέλ Μενγκς. Ομως, τελικώς, το αξιόλογο μαδριλένιο μουσείο δημιουργήθηκε πολλά χρόνια αργότερα, ανοίγοντας τις πύλες του ως "Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Γλυπτικής" στους ευγενείς του 1819. Από τότε μέχρι σήμερα αναρίθμητα έργα τέχνης - σταθμοί στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού εκτίθενται, χαρίζοντας απλόχερα οπτική απόλαυση, κίνητρα για σκέψη, ή επαφή με τους κόσμους του φανταστικού.

Στα πλεονεκτήματα του Ηλεκτρονικού Μουσείου Ελ Πράδο συγκαταλέγεται η δυνατότητα του επισκέπτη να κάνει χρήση των μηχανών αναζήτησης ακριβείας για τον εντοπισμό έργων, με γνώμονα τη σχολή, τη θεματολογία, την καλλιτεχνική τεχνοτροπία...

Μέχρι το τέλος του μήνα, γίνεται εκτενέστερη παρουσίαση, μέσω του κόμβου, σε γνωστά έργα του Φρανθίσκο Γκόγια και υψηλής ανάλυσης έργων των Μποτιτσέλι, Τιτσιάνο, Ρομπούστι, Ρένι, Βελάθκεθ.

Ας μην ξεχνάμε όμως και τη μοντέρνα τέχνη. Ενας από τους πρωτοπόρους με αξιόλογη παρουσία στον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφοριών είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Κάνοντας χρήση της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης (http: //www.moma.org/), μπορείτε σε κλάσματα δευτερολέπτων να προσφέρετε στον εαυτό σας - και χωρίς να περιορίζεστε από τις ώρες λειτουργίας του ιδρύματος - μία ξενάγηση στους πέντε βασικούς τομείς ειδίκευσης του Μουσείου: Μοντέρνα γλυπτική και ζωγραφική, στο Σχέδιο, σε εκτυπώσεις και εικονογραφημένα βιβλία, σε αρχιτεκτονική και σχεδιασμό, σε φωτογραφία, ταινίες και βίντεο.Ωστόσο, επειδή η παρούσα σύντομη αναφορά μας - για λόγους περιορισμένου χώρου - δεν είναι δυνατόν να καλύψει κάθε ενδιαφέρον, σας προτείνουμε μία επίσκεψη στο Δίκτυο ενός Ιστο-Μουσείου, που φιλοδοξεί να κάνει εύκολη την πλοήγησή σας σε εκατοντάδες μουσεία, κάθε ειδικότητας.

Στη διεύθυνση: http: //www.hipernet. ufsc. br/wm/ μπορείτε να βρείτε ό,τι σας ενδιαφέρει σε σχέση με ειδικές εκθέσεις, τέχνη του μεσαίωνα, της ζωγραφικής των τελευταίων έξι αιώνων, αναζητώντας καθετί ανά γεωγραφική περιοχή. Ακόμη πιο φιλόδοξες προσπάθειες καταβάλλει η "Μεγαλύτερη Πύλη Πρόσβασης στις Τέχνες" που απαντάται στη διεύθυνση: http: //wwar.com/.Εκτιμάται ως μία από τις καλύτερες πηγές τρισδιάστατης επίσκεψης σε δεκάδες μουσεία, αλλά και ως ένα από τα πιο εύχρηστα μέσα για αναζητήσεις, μεταξύ άλλων, καταλόγων καλλιτεχνών, πινακοθηκών, μουσείων, εκθέσεων, δημοπρασιών έργων τέχνης και ζητημάτων ιστορίας της τέχνης.

Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ