Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Απλόχερη στήριξη και... "λίφτινγκ" στον "Καποδίστρια"

Προτάσεις εξωραϊσμού του νομοσχεδίου, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Το έντονο ύψος, οι γενικόλογες αναφορές για "θεσμικές αλλαγές" και, "ρήτρες αναδιάρθρωσης" στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, δεν ήταν δυνατό χτες στη Βουλή να κρύψουν την άπλετη στήριξη στην κυβερνητική επιλογή που παρέχει ο Συνασπισμός, όπως εκφράζεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο και θα ψηφίσει σύμφωνα με απόφασή του, επί της αρχής. Χαρακτηριστικό ήταν ότι στην ομιλία του δεν ανέφερε ούτε λέξη για τις αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι "λέμε ναι κατ' αρχήν στην ανακυττάρωση με τις συνενώσεις, όπως λέμε ναι και στην ολοκλήρωση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης", προσθέτοντας πως "πιστεύουμε στην ισχυρή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με μικρότερο αριθμό νομών από τον σημερινό". Η κριτική προς την κυβέρνηση εστιάστηκε σε στοιχεία που θα έπρεπε να διαθέτει το νομοσχέδιο, δηλαδή σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού του συγκεκριμένου νομοθετήματος. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε την ύπαρξη μελέτης "εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού" ενώ σημείωσε ότι "δεν ολοκληρώθηκε ως μεταβατικό στάδιο ο θεσμός των συμβουλίων περιοχής". Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να δεχτεί την προσθήκη διορθώσεων και τροπολογιών στο υπάρχον νομοθέτημα.

Ως... κορυφαία στιγμή της διαφοροποίησης του ΣΥΝ από την κυβέρνηση, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επέλεξε την πρόταση για υιοθέτηση "ρήτρας αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού μετά από ένα πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δήμων". Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε τη δημιουργία Υποεπιτροπής της Βουλής που θα επιβλέψει εφαρμογή των συνενώσεων με τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ.Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν παρέλειψε να κάνει και τις γνωστές εκκλήσεις του, για "συνεννόηση" των κομμάτων στα πλαίσια των αντίστοιχων θεσμικών οργάνων με στόχο την εκ νέου διαμόρφωση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος ζήτησε την εφαρμογή της απλής αναλογικής στη διαδικασία εκλογής των αιρετών αντιπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στη διοικητική διαίρεση της χώρας, δείχνουν πως η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει νέο εκλογικό νόμο για τις επόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ