Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πλήγμα και στις κοινωνικές κατακτήσεις

Καταργούνται οι περιφερειακές μονάδες του Οίκου του Ναύτου. Καταργείται το ΓΕΝΕ. Ενσωματώνονται στο ΝΑΤ τα Ταμεία Πρόνοιας. Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει και καλεί τους ναυτεργάτες να αντιδράσουν αποφασιστικά

Καίριο πλήγμα δέχονται οι κοινωνικές κατακτήσεις των ναυτεργατών, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση και συγχωνεύσεις Οργανισμών του Δημοσίου. Ειδικότερα, για το χώρο του ΥΕΝ προβλέπεται:

- Κατάργηση των περιφερειακών μονάδων του Οίκου του Ναύτου και ένταξη των κεντρικών μονάδων σε φορείς του υπουργείου Υγείας,πράγμα που υπονομεύει την παρεχόμενη σήμερα περίθαλψη ναυτεργατών και συνταξιούχων.

- Ενσωμάτωση των Ταμείων Πρόνοιας των αξιωματικών και των κατωτέρων πληρωμάτων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,που σημαίνει την κατάργηση των εφάπαξ και το τέλος των οικογενειακών επιδομάτων!

- Κατάργηση του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον ΟΑΕΔ ή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εξέλιξη που θα τροφοδοτήσει παραπέρα τη δράση του δουλεμπορικού κυκλώματος στο λιμάνι.

Επιπλέον, με το ΝΑΤ ενσωματώνεται και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού.Στη μοίρα της αφήνεται και η Εστία Ναυτικών,αφού θα συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς την εποπτεία του υπουργείου ΕΝ, αλλά με ευθύνη των εφοπλιστών και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Επίσης μέτρα προβλέπονται και για τα Λιμενικά Ταμεία, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται σε Νομαρχίες και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι τα νέα μέτρα που προωθεί ο υπουργός αποτελούν συνέχεια των διαλυτικών μέτρων της κυβέρνησης για την ποντοπόρο ναυτιλία, με την προώθηση της άρσης του καμποτάζ.Ολα αυτά τα μέτρα "είναι μέρος - συνεχίσει - ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, καθ' υπόδειξη των εφοπλιστών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον επαγγελματικό αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών κατακτήσεών τους". Η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει και τις ευθύνες που φέρει η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, της οποίας η τακτική "αποτελεί γέφυρα για να περάσει αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας" και καλεί όλους τους ναυτεργάτες να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους με την ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Η ΠΝΟ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει "την αντίθεσή στις δρομολογούμενες αλλαγές, χωρίς να της παρέχεται, όπως θα έπρεπε, να εκφράσει τις απόψεις σε ζητήματα καίριας σημασίας για τους ναυτεργάτες"...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ