Μετά το 2000 νέα αθλητικά έργα στην περιφέρεια, αν βέβαια ενταχθούν στο πακέτο Σαντέρ
Δει δη χρημάτων ω άνδρες... Ελληνες και άνευ τούτων, Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004, χωρίς διαμαρτυρίες, αντιδράσεις και γενικότερες κοινωνικές επιπτώσεις, δεν πρόκειται να οργανωθούν. Κάπως έτσι έχει η πραγματικότητα, εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τους φορείς που θα διαχειριστούν το πακέτο της Ολυμπιάδας. Λίγο πριν μπει ο θεμέλιος λίθος των 19 νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάληψης των Αγώνων θα πρέπει να παραδοθούν για χρήση το 2002, το ταμείο της ΓΓΑ είναι μείον. Ο,τι υπήρχε ξοδεύτηκε για το "Αθήνα '97" και "Αθήνα 2004" που κόστισαν στο δημόσιο σύμφωνα με τους πρώτους κυβερνητικούς υπολογισμούς, 13 και 5 δισ. δρχ. αντίστοιχα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας επιμένει πάντως να δηλώνει αισιόδοξος, καθώς όπως υπογράμμισε χτες, "το πρόβλημα ρευστότητας θα ξεπεραστεί τις επόμενες εβδομάδες με κυβερνητική βοήθεια".
Θορυβημένη από τις αντιδράσεις της περιφέρειας, η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις και χρήματα, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος της υπερσυγκέντρωσης επενδύσεων και αθλητικών έργων στο Λεκανοπέδιο. Στην εισήγησή του προς την Επιτροπή Θεσμών, ο Ανδρ. Φούρας παραδέχεται ότι "θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα, αν δε δοθούν 150 δισ. δρχ. την επόμενη πενταετία από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για την αθλητική ανάπτυξη της περιφέρειας". Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διέπεται από τη λογική Σπράου; Από το τρίτο κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης ύψους 8 τρισ. δρχ. υποστηρίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού. Μέχρι το 2000 που θα τεθεί σε λειτουργία το τρίτο Πακέτο Σαντέρ, η περιφέρεια μπορεί λοιπόν να συζητάει, να προγραμματίζει, να ονειρεύεται.
Δεν μπορεί να περιμένει όμως ο ιππόδρομος, η μεταφορά του οποίου πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση. Στην προσπάθεια να μην υπάρξουν χαμένες μέρες λειτουργίας και διαφυγή σίγουρων εσόδων, η ΓΓΑ και το ΥΠΕΧΩΔΕ εγκαταλείπουν την πρόταση για μεταφορά του στον Ασπρόπυργο και δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν με τον ΟΔΙΕ τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στο Τατόι, δίπλα στο κέντρο ιππασίας. Οι διαδικασίες αναμένεται να μην είναι χρονοβόρες, ώστε το γκρέμισμα των εγκαταστάσεων στην Καλλιθέα να συμπέσει με τα εγκαίνια στο Τατόι. Η ευθύνη για το συνολικό πακέτο των εγκαταστάσεων στο Φάληρο και το Ολυμπιακό Χωριό στην Πάρνηθα, όπως τόνισε ο Ανδρ. Φούρας, ανήκει αποκλειστικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα αναλάβει και τη χρήση τους μετά τους Αγώνες.
Εκτός από τις 19 αθλητικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν, όπως, π.χ., το Πανθεσσαλικό στάδιο στη Ν. Ιωνία Βόλου για τους αγώνες ποδοσφαίρου, ή θα ανασκευαστούν σχεδόν εκ βάθρων, όπως το Στάδιο Καραϊσκάκη, χρειάζονται εκσυγχρονισμό όλες οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ανάμεσά τους, το Καυτατζόγλειο, το γήπεδο Πάτρας, το γήπεδο της ΑΕΚ, το κλειστό του Περιστερίου, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ακόμα και το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ το οποίο χρειάζεται εκβάθυνση (!) για να φιλοξενήσει τη συγχρονική κολύμβηση.
Γ. Γ.